Diss The Piss osvaja

Epilog splitske radionice ˝City Acupuncture˝

Split noću

Žiri je nakon multidisciplinarne petodnevne radionice odabrao najbolje od ponuđenih ideja revitalizacije kotara Varoš.

Izborom pobjedničkih radova u petak u prostoru Osnovne škole Marjan u Splitu, završena je i posljednja radionica odvažnog projekta ˝Akupunktura grada˝ koji za cilj ima, shodno imenu, preko manjih, lokalnih prostornih instalacija stvoriti veće promjene u urbanom tkivu gradskog kotara Varoš. Pod vodstvom voditelja sekcije mladih Društva arhitekata Splita, Frane Dumandžića, program je počeo u 19:00 sati te su prisutne pozdravili predsjednik gradskog kotara Varoš, Vojko Božulić i Goran Kovačević, zamjenik gradonačelnika, koji je napomenuo kako će grad podržati akupunkturu i u drugim splitskim kvartovima. Nakon uvodnog dijela, pet timova predstavilo je instalacije koje su pomno razrađivane tijekom petodnevne radionice, nakon čega je žiri odlučio kojih će se pet instalacija uistinu i realizirati. U sudjelovanju pobjedničkog projekta ˝Diss The Piss˝ sudjelovala je i Andrea Čeko, studentica arhitekture koja je za studentski.hr komentirala svoje viđenje čitave ideje i realizacije:

˝Opći dojam je fantastičan! Moram napomenuti da je ovo bila prva radionica na kojoj sam imala priliku sudjelovati i izrazito mi je drago što je bila baš u Splitu. Pratim sam projekt Akupunkture grada od njegovog osnutka i tek sada mogu potvrditi genijalnost ideje, ostvarivanje zadanih ciljeva i sveprisutnu pozitivnu, pokretačku energiju i atmosferu. Suradnja sudionika, kako na internacionalnom, tako i na interdisciplinarnom planu bila je izrazito uspješna, unatoč činjenici što veliku većinu čine arhitekti (puno ega na jednom mjestu!). Obzirom da sam studirala povijest umjetnosti i arheologiju, a sad i arhitekturu, radionica mi je ukazala kako pronaći zajednički jezik tim strukama i tako raditi nešto što je u interesu zajednice, u ovom slučaju kotara Varoš. Mislim da se u životu nisam osjećala korisnijom!
Sam obuhvat je zapravo jako složen konglomerat u kojem se isprepliću različite funkcije, prostorni odnosi i na kraju - njegovi stanovnici, koji uglavnom nisu izvorni Varošani, već doseljenici i oni privremeni, turisti. Težak zadatak su uvelike olakšali naši domaćini koji su napravili odličnu pripremu mapiranjem tog labrinta po funkcijama. Radionica u trajanju od pet dana uspjela je tek zagrebati površinu tih složenih odnosa, ali sam sigurna da će ta ogrebotina imati akupunkturno djelovanje!
Što se tiče samih projekata, moram pohvaliti našu grupu koja je dobila pravo na izvođenje 2 od ponuđene 3 intervencije te 1. i 5. mjesto na rang listi od mogućih 5 izabranih za izvođenje. Radionica je inače bila podijeljena u 5 grupa, a bilo je ponuđeno oko 15 intervencija. Projekt s kojim smo osvojili 1. mjesto nazvan je Diss The Piss i bavi se problemom javnog uriniranja koji je jedna od najčešćih pojava u rahlim i zgusnutim naseljima poput Varoša. Taj problem osobito zabrinjava u vrijednom kontekstu poput okruženja crkvice sv. Mikule. U kutku koji je evidentiran kao uhodano 'mjesto zločina' koristimo postojanje fotokluba Galerije Moment kako bismo kombinacijom senzora pokreta i fotoblica na humorističan način upozorili građane na brigu o javnom prostoru.
5. mjesto osvojili smo s projektom Česm + aktivirajući se oko česme u Kovačićevoj ulici koja već godinama nije u funkciji, a uzrok su uglavnom pravni i komunalni problemi.  Značajno je i to što je ova lokacija već prepoznata od strane mještana kao mjesto okupljanja i uz zajedničku suradnju, njihova je velika želja vraćanje česme u funkciju uz minimalno narušavanje postojećeg ambijenta. Naša intervencija sastoji se od bazične renovacije česme, postavljanja klupe kako bi mještani dobili što više mjesta i kako bi se centralna pozicija vode i njena važnost dodatno naglasila te aktiviranja Facebook grupe u svrhu senzibiliziranja javnosti za ovaj problem.
2., 3. i 4. mjesto osvojili su projekti Sidić, Smojin Teatar te Balon Ideja. Sidić je naziv za intervenciju na 15-ak metara dugom zidiću s instalacijom dizajnirom za sjedenje i druženje. Baloni bi se postavljali iznad odabranih lokacija u Varošu kao reperi u prostoru koji vode do zanimljivih mjesta mogućih daljnih intervencija. Predviđa se njihovo postepeno umnažanje koje bi stvorilo svojevrsni vizualni identitet i brend Varoša. Smojin Teatar je prepoznao vrijednost veće javne površine u blizini crkvice sv. Mikule koja je topografski označena plitkim, dubokim skala koje završavaju manjim, ravnim proširenjem i time stvaraju savršene uslove za mali varoški teatar. Dodatno su označena drvenom podlogom mjesta za sjedenje i dizajnirana je izlomljena konstrukcija na koju bi se razapelo platno za projekcije, a alternativno bi služila dječjoj igri.
Za kraj bih pohvalila izvrsnu organizaciju pod palicom Frane Dumandžića i Dragana Žuvele koje nije zakazala ni u jednom segmentu, od odabira lokacija za prenoćište (hostel Goli&Bosi) i rad (SZ kula palače) do izrazite gostoljubivosti!˝

Čestitke Andreji i njezinom timu Varoške mačke, a samom projektu ˝Akupunktura grada˝ želimo uspješnu realizaciju te svijetlu budućnost!

Komentari na članak

Vezani članci

Vip alumni prva generacija

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Vip alumni je super prilika nakon fakulteta – prijavi se i ti!

„Vip alumni program sam je po sebi genijalno osmišljen – od samog starta u vidu eliminacijskih krugova, preko rada u struci nakon fakulteta, međunarodnog iskustva, hrpe treninga pa do samog kraja te dodjele preporuka i diploma.“

Uključivanje mladih u politiku

Pokrenimo promjene kreativnošću i inovacijama

Mladi, uključite se u politiku!

Mladi bi trebali sudjelovati u politici zato što se ona tiče i njih i zapravo određuje način na koji će živjeti. Kako bi postali bolji građani, potrebno je svojim političkim radom doprinijeti zajednici u kojoj žive i djeluju.

Studiranje u inozemstvu

Studiranje u Europi i izvan nje

Erasmus Mundus otvorio natječaj za diplomski studij Novinarstvo, mediji i globalizacija

Erasmus Mundus raspisao natječaj za diplomski studij Novinarstvo, novi mediji i globalizacija. Prijave traju do 10.1.2016. godine.

Come to the dark side

Studentski.hr otvara vrata svog marketinškog odjela

Prijavite se za rad u marketingu Studentskog.hr!

Ako si zainteresiran za poslove u marketingu: voditelj odjela marketinga i komunikacija, CM tima, voditelj suradnje sa studentskim organizacijama, glasnogovornik ili asistent u odjelu marketinga, pošalji svoju molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

Institut za razvoj obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja upozorava na nedostatke

Novo javno sveučilište u Slavonskom Brodu?

Jeste li čuli da se otvara sveučilište u Slavonskom Brodu? Je li nam to potrebno ili nije? Institut za razvoj obrazovanja poslao je priopćenje u kojem objašnjava stvarnu situaciju u hrvatskom obrazovanju.