LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kvaliteta nastavnog procesa

Ekonomski fakultet u Rijeci na putu prema izvrsnosti

Ekonomski fakultet u svim se strateškim dokumentima usmjerio na povećanje kvalitete znanstvenog i nastavnog procesa. Za međunarodnu prepoznatljivost nastavnih programa u polju ekonomije nužnim se pokazalo stjecanje globalno etabliranih znakova izvrsnosti, kao što je akreditacija koju odobrava AACSB.

Ekonomski fakultet u svim se strateškim dokumentima usmjerio na povećanje kvalitete znanstvenog i nastavnog procesa. Za međunarodnu prepoznatljivost nastavnih programa u polju ekonomije nužnim se pokazalo stjecanje globalno etabliranih znakova izvrsnosti, kao što je akreditacija koju odobrava AACSB.

U ponedjeljak, 23. listopada na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održano je predavanje Benefits and challenges in AACSB accreditation process. Vodio ga je Tim Mescon, PhD, izvršni direktor i voditelj ureda za AACSB regiju EMEA.

The Association to Advance Collegiate Schools of Business stručno je udruženje osnovano u Americi koje povezuje edukatore, studente i tvrtke, a sve radi postizanja zajedničkog cilja – stvoriti novu generaciju velikih vođa. Ono izdaje prestižne akreditacije koje označavaju najviše standarde u onom području u kojem njihovi članovi djeluju. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci u svim se strateškim dokumentima usmjerio na povećanje kvalitete znanstvenog i nastavnog procesa. Za međunarodnu prepoznatljivost nastavnih programa u polju ekonomije nužnim se pokazalo stjecanje globalno etabliranih znakova izvrsnosti, kao što je akreditacija koju odobrava AACSB.

Ona je dio konstantnog unapređivanja i podizanja kvalitete na kojoj Ekonomski fakultet u Rijeci kontinuirano radi. Smisao čitavog procesa je da vrhunski znanstvenici mogu više dati studentima i prezentirati im kvalitetniju nastavu, što na kraju i studente čini zadovoljnijima te im podiže motivaciju i želju za znanjem i učenjem.

Nakon uvodne riječi dekana Ekonomskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Alena Hosta, čelnik AACSB-ova Ureda za Europu, Bliski istok i Afriku, prof. Tim Mescon, prezentirao je sudionicima predavanja što je ovo udruženje s nastojanjem da im posve približi misiju i viziju prestižne akreditacije. Detaljno je pojasnio akreditacijski proces te koliku važnost ima u kontekstu poslovnih škola i fakulteta.

Svoja iskustva tijekom procesa dobivanja AACSB akreditacije, kao i neposredne koristi međunarodnih akreditacija, prezentirali su i predstavnici institucija koje su već akreditirane, odnosno drugih najvećih globalnih akreditacijskih agencija: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Ljubljani (EQUIS, AACSB i AMBA akreditacije), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, (EPAS akreditacija te u postupku dobivanja AACSB akreditacije) te Ekonomski fakultet Sveučilišta u Sarajevu (EPAS i AACSB akreditacija).

Prof. dr. sc. Nevenka Hrovatin s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, Tea Mioković s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu te prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prodekan za međunarodnu suradnju i akreditacije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, govorili su o vlastitim iskustvima tijekom procesa dobivanja AACSB akreditacije pojašnjavajući koliko je akreditacija podigla rejting njihovih institucija u smislu internacionalizacije (povećanja broja stranih studenata). Također su iznijeli detaljne podatke o tomu koliko se u ustanovama iz kojih dolaze radilo na podizanju kvalitete, što je na kraju dovelo do osjetnog povećanja broja studenata. Iz njihovih prezentacija moglo se doznati kako su njihove ustanove ojačale vezu s gospodarstvom, kao i sve o prednostima procesa koji je, priznali su, težak i dug. Istaknuli su pomoć i partnerskih institucija kojima su se mogli obratiti u svakom trenutku te koliko im je značio mentor kojeg im je osigurao AACSB.

FOTO: PREMIUM IMAGE