Nautičko-pomorsko natjecanje

Dvostruka pobjeda riječkih studenata na HydrocontestXu u Švicarskoj; pročitajte dojmove

Yverdon, Švicarska

Torpedo MK2 plovilo je koje je studentima riječkog Sveučilišta donijelo dvostruku pobjedu na prestižnom natjecanju. Riječani su uz Splićane predstavljali naše boje među 12 europskih sveučilišta.

Studenti riječkog Sveučilišta i ujedno članovi Udruge primijenjenih tehničkih znanosti (UPTZ) predstavili su svoje Sveučilište i Hrvatsku na nautičko-pomorskom natjecanju HydrocontestX. Kući su se vratili s dvostrukom pobjedom.

Prvo su mjesto u Prijevozu teškog tereta Riječani osigurali plovilom koje su sami projektirali i izradili pod nazivom Torpedo MK2. Druga je kategorija bila Energetska učinkovitost plovila, a o Udruzi i velikom pomaku ispričao nam je predsjednik UPTZ-a Ivan Jokić.

– Osnovali su ju studenti koji su radili na projektu Adria Hydrofoil Team. Nakon poteškoća s kojima smo se susretali pri njegovoj provedbi, odlučno smo osnovali Udrugu primijenjenih tehničkih znanosti.  Nastavili smo sudjelovanje na HydrocontestX natjecanju unutar nove Udruge i u manje od godinu dana prikupili sponzorstva i podržavatelje te započeli s izradom plovila. 

Kako Ivan kaže, HydrocontestX je vrsta natjecanja u kojem sudjeluju ambiciozni studenti iz različitih krajeva svijeta i izrađuju energetski učinkovita plovila. Izrađuju se prototipi unutar određenih gabarita i s jednakim motorima i baterijama. 

– Jedini način da se pobijedi u disciplinama jest dizajniranje i konstrukcija kvalitetnog trupa plovila. U pravilu, kada bi se takav prototip skalirao, trebao bi i ostvarivati uštede na potrošenoj energiji. Nas je na prijavu potaknulo prošlogodišnje osvajanje trećega mjesta iz kategorije prijevoza teškoga tereta. 

Ove se godine natjecanje održalo u švicarskom gradiću Yverdonu od 1. do 10. rujna te je sudjelovalo 12 sveučilišta iz Europe i svijeta, a uz Riječane bili su i studenti sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.


FOTO: Udruga primijenjenih tehničkih znanosti

– Tijekom utrke bio je muk, samo se moglo čuti navigatore koji su se pilotima obraćali gdje skrenuti. Odvozili smo dva kruga i pobijedili, a za treći smo krug kolegama iz Splita dali vremena da zamijene propeler. Zadnja je utrka bila ujedno i najnapetija – da smo izgubili morali bismo odvoziti još dva kruga. Upravo smo tom pobjedom utvrdili kvalitetu našega plovila. Bili smo presretni i u dobrom sportskom duhu rukovali smo se sa Splićanima te veseli proslavili naša dostignuća. S obzirom na to od čega smo počeli, iznimno sam ponosan na svoje kolege. – priču je za ovu godinu zaključio Ivan.

Čestitamo ekipi na postignutom uspjehu i nadamo se da neće biti posljednji tako velikoga razmjera. 

Komentari na članak

Vezani članci

EuroZagreb-Mladost Open 2014

Izvještaj s natjecanja

Završen EuroZagreb-Mladost Open 2014

Treći međunarodni studentski turnir EuroZagreb-Mladost Open 2014 održao se u Zagrebu od 12.06. do 15.06.2014. godine. Donosimo službene rezulate i izvještaj s turnira.

CAS SEE

Inauguracija novih generacija Centra za napredne studije jugoistočne Europe

Mladi istraživači rješavaju probleme u regiji i Europi

Centar za napredne studije jugoistočne Europe riječkoga Sveučilišta i ovoga je puta privukao mlade istraživače i istraživačice koje će tijekom 10 mjeseci u Hrvatskoj pokušati pomoći u rješavanju gorućih društvenih problema i što boljoj integraciji regije u europski znanstveni prostor.

Project Management Championship

Ove godine u Hrvatskoj

Otvorene prijave za međunarodno natjecanje menadžerskih timova

Project Management Championship odlična je prilika za studente da se upoznaju s rješavanjem „real life case study“ zadataka, da iskoriste teorijsko znanje iz područja projektnog menadžmenta u praksi te se predstave svjetskim stručnjacima u području projektnog menadžmenta.

Moot Court Croatia

Simulacija suđenja za studente pravnih fakulteta

Svečano otvorenje „Moot Court Croatia“

Ovom simulacijom studenti pravnih fakulteta imaju mogućnost otvoriti put prema zaposlenju i dobiti priznanje i prije završenog fakulteta. Svečano otvorenje ovogodišnjeg Moot Court Croatia će se odviti u četvrtak, 16. siječnja, na sva četiri pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj.

Svjetsko sveučilišno prvenstvo u rukometu

Sudjeluje 28 zemalja

Svjetsko sveučilišno prvenstvo u rukometu održat će se u Rijeci

Rijeka će održati još jedno u nizu sportskih događanja, a ovoga puta riječ je o Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u rukometu koje se održava krajem srpnja.