Nautičko-pomorsko natjecanje

Dvostruka pobjeda riječkih studenata na HydrocontestXu u Švicarskoj; pročitajte dojmove

Yverdon, Švicarska

Torpedo MK2 plovilo je koje je studentima riječkog Sveučilišta donijelo dvostruku pobjedu na prestižnom natjecanju. Riječani su uz Splićane predstavljali naše boje među 12 europskih sveučilišta.

Studenti riječkog Sveučilišta i ujedno članovi Udruge primijenjenih tehničkih znanosti (UPTZ) predstavili su svoje Sveučilište i Hrvatsku na nautičko-pomorskom natjecanju HydrocontestX. Kući su se vratili s dvostrukom pobjedom.

Prvo su mjesto u Prijevozu teškog tereta Riječani osigurali plovilom koje su sami projektirali i izradili pod nazivom Torpedo MK2. Druga je kategorija bila Energetska učinkovitost plovila, a o Udruzi i velikom pomaku ispričao nam je predsjednik UPTZ-a Ivan Jokić.

– Osnovali su ju studenti koji su radili na projektu Adria Hydrofoil Team. Nakon poteškoća s kojima smo se susretali pri njegovoj provedbi, odlučno smo osnovali Udrugu primijenjenih tehničkih znanosti.  Nastavili smo sudjelovanje na HydrocontestX natjecanju unutar nove Udruge i u manje od godinu dana prikupili sponzorstva i podržavatelje te započeli s izradom plovila. 

Kako Ivan kaže, HydrocontestX je vrsta natjecanja u kojem sudjeluju ambiciozni studenti iz različitih krajeva svijeta i izrađuju energetski učinkovita plovila. Izrađuju se prototipi unutar određenih gabarita i s jednakim motorima i baterijama. 

– Jedini način da se pobijedi u disciplinama jest dizajniranje i konstrukcija kvalitetnog trupa plovila. U pravilu, kada bi se takav prototip skalirao, trebao bi i ostvarivati uštede na potrošenoj energiji. Nas je na prijavu potaknulo prošlogodišnje osvajanje trećega mjesta iz kategorije prijevoza teškoga tereta. 

Ove se godine natjecanje održalo u švicarskom gradiću Yverdonu od 1. do 10. rujna te je sudjelovalo 12 sveučilišta iz Europe i svijeta, a uz Riječane bili su i studenti sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.


FOTO: Udruga primijenjenih tehničkih znanosti

– Tijekom utrke bio je muk, samo se moglo čuti navigatore koji su se pilotima obraćali gdje skrenuti. Odvozili smo dva kruga i pobijedili, a za treći smo krug kolegama iz Splita dali vremena da zamijene propeler. Zadnja je utrka bila ujedno i najnapetija – da smo izgubili morali bismo odvoziti još dva kruga. Upravo smo tom pobjedom utvrdili kvalitetu našega plovila. Bili smo presretni i u dobrom sportskom duhu rukovali smo se sa Splićanima te veseli proslavili naša dostignuća. S obzirom na to od čega smo počeli, iznimno sam ponosan na svoje kolege. – priču je za ovu godinu zaključio Ivan.

Čestitamo ekipi na postignutom uspjehu i nadamo se da neće biti posljednji tako velikoga razmjera. 

Komentari na članak

Vezani članci

Ljetna škola_IPD_Švicarska

Profesionalno usavršavanje

Stipendijske potpore IPD-a za jesensku akademiju i istraživački program u Švicarskoj

IPD nudi nekoliko vrsta stipendijskih potpora za osmodnevnu jesensku akademiju i tromjesečni istraživački program u Švicarskoj.

UniSport HR

Studentski futsal

Nova sezona UniSport Futsal Lige u studenom

Malonogometni turnir futsalskih reprezentacija hrvatskih sveučilišta i veleučilišta počinje 23. studenog. Ove akademske godine UniSport Futsal Liga igra se u Zadru, Varaždinu i Osijeku.

CEOI 2015.

Srednjoeuropska informatička olimpijada

Četiri medalje mladim hrvatskim informatičarima

Među 44 natjecatelja, hrvatski informatičari osvojili su zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje.

Parkirno mjesto za invalide

Vršnjačka podrška

Traže se asistenti studentima s invaliditetom

Traže se redovni studenti koji će pomagati studentima s invaliditetom prilikom kretanja, nabavljanja literature, obavljanja administrativnih procedura i slično. Prijave na natječaj zaprimaju se do 23. rujna.

ACM ICPC natjecanje: srebrni tim 2014

ACM ICPC

Studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili srebro na Svjetskom studentskom natjecanju u programiranju

Zagrebački tim predstavili su Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Goran Žužić, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a s njima su putovali i njihovi stručni voditelji doc. dr. sc. Ante Đerek i Luka Kalinovčić te odgovorni voditelj Krešimir Malnar.