LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obljetnica

Dvadeset godina početne stranice Hrvatske

Održana tiskovna konferencija povodom dvadeset godina početne stranice Republike Hrvatske

Održana tiskovna konferencija povodom dvadeset godina početne stranice Republike Hrvatske

 U prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, održana je tiskovna konferencija povodom dvadeset godina od stvaranja početne stranice Republike Hrvatske. Na konferenciji su govorili dekan FER-a Nedjeljko Perić, prvi voditelj projekta početne stranice RH Ignac Lovrek, trenutni voditelj Marin Vuković te predstavnici CARNeta. 

Početna stranica Hrvatske projekt je koji se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet radi na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. SERVISI projekta su: početna WWW stranica Republike Hrvatske s osnovnim podacima o Hrvatskoj i službeni CARNetov katalog WWW poslužitelja u Hrvatskoj.

Okupljenima se prvi obratio dekan Perić, koji se kratko osvrnuo na same početke stvaranja stranice i suradnju s CARNetom. Projekt je započeo na Zavodu za telekomunikacije u veljači 1994. godine, a dvije godine kasnije WWW.HR postao je projekt CARNeta pod vodstvom prof. dr. sc. Ignaca Lovreka. Profesor Lovrek istaknuo je kako je u samim počecima projekt zamišljen kao početna stranica RH na kojoj bi se mogle pronaći informacije o Hrvatskoj, a danas je izrasla u nešto puno više. 

Dr. Vuković, današnji voditelj projekta, rekao je nešto o trenutnom stanju stranice, čiji je izgled potpuno moderniziran, ali, kako kaže, ne samo vizualno, već je postavljen i potpuno novi sustav. Danas u katalogu imaju oko dvadeset pet tisuća različitih stranica, a u budućnosti planiraju i njihovo geokodiranje. Od ove godine razvijene su i aplikacije za pametne telefone. Android aplikacija dostupna je u googleovoj trgovini, dok je za iOS sustave u izradi. Posebno je istaknuo kako su za uspjeh projekta zaslužni i sami studenti, a u posljednjih dvadeset godina na projektu je sudjelovalo pedesetak studenata, čiji su završni i diplomski radovi bili od velike pomoći u napretku projekta. 

FOTO: Z.MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR