Reakcije stižu sa svih strana

Dodjela počasnog doktorata Bandiću podigla na noge akademsku zajednicu

Bandić i Šuker 2

Fakultetsko vijeće PMF-a stalo uz Vijeće Filozofskog fakulteta koje je prvo u srijedu pozvalo sve sastavnice da se usprotive tom prijedlogu u Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

Fakultetsko vijeće Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu protivi se prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i daje snažnu podršku predstavnicima PMF-a da se usprotive tom prijedlogu u Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici održanoj u četvrtak Vijeće je zaključilo kako je neprimjereno to počasno zvanje dodijeliti kandidatu koji je alumnus Sveučilišta i djelatni političar na visokoj dužnosti. Smatraju da bi dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću dovela u pitanje dignitet znanstveno-nastavnog rada, vjerodostojnost akademskih titula i povjerenje studenata na PMF-u te time bitno naštetila ugledu Sveučilišta.

U zaključku priopćenja koje je izdano u petak ujutro upućen je poziv fakultetskim i akademijskim vijećima ostalih sastavnica Sveučilišta da se sličnim odlukama pridruže izrečenom stajalištu.

Studenti i profesori potpisuju otvoreno pismo Senatu

Docent Fakulteta političkih znanosti na kojem je Bandić diplomirao, Kosta Bovan i Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja napisali su otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u kojem ih mole da razmisle o dodjeljivanju počasnog doktorata. U pismu iznose činjenice koje dokazuju da ga Bandić svojim djelovanjem nije zaslužio, a neke su od njih to što u slučaju Muzičke akademije, čiji ga je dekan predložio, nije raspolagao svojim novcem nego novcem poreznih obveznika, jer je bio pod istragom i proveo pola godine u istražnom zatvoru, jer je aktivan političar, jer se neprimjereno odnosio i vrijeđao novinare uspoređujući ih s vranama te druge. Cjelovito pismo možete pročitati i potpisati ovdje

Postupak je pokrenut na prijedlog dekana Muzičke akademije

Kako smo već pisali, postupak za dodjelu spornog počasnog doktorata pokrenuo je dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević zbog Bandićeva posredstva pri izgradnji i opremanju nove zgrade akademije. Višemjesečne glasine potvrdio je u ponedjeljak sam rektor Damir Boras, a potom su izabrani članovi Povjerenstva za provedbu postupka – Tonći Lazibat, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Enes Midžić s Akademije dramske umjetnosti, Damir Knjaz s Kineziološkog fakulteta, Miloš Judaš, prorektor, i Lidija Kos Stanišić s Fakulteta političkih znanosti.

Prvi je oštro reagirao Filozofski fakultet

Već se u srijedu oglasilo Vijeće Filozofskog fakulteta koje se oštro usprotivilo dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću, smatrajući da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu.

FPZG će ipak sazvati sjednicu

U četvrtak se oglasio i dekan Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić. Za HINA-u je rekao da nije znao za odluku Vijeća Filozofskog fakulteta, ali da će pitanje dodjele počasnog doktorata bivšem studentu FPZG-a i zagrebačkom gradonačelniku staviti na dekanski kolegij svog fakulteta. U petak je ipak odlučeno da će se o ovom pitanju raspravljati na izvanrednoj sjednici 28. ožujka.

Zakazan i prosvjed

Prosvjed inicijative STOP nasilju nad Sveučilištem održat će se u utorak u 17:30 ispred zgrade Sveučilišta. 

– Počasni doktorat prema statutu Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi, što se ne može odnositi na Milana Bandića. Također, ne možemo podržati inicijativu Muzičke akademije zbog navodne Bandićeve zasluge za dovršetak projekta jer ona nije izgrađena njegovom zaslugom ni novcem nego doprinosom svih građana Zagreba koji su za nju, kao i sve ostale radove u gradu Zagrebu, izdvajali novac putem prireza i poreza. Dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću, aktualnom političaru i sudioniku brojnih afera, samo je vrh ledene sante moralne krize i devalvacije svih društvenih vrijednosti, stoga tražimo od uprave Sveučilišta da obustavi postupak dodjele počasnog doktorata. Sveučilišta moraju biti svjetionici ovog društva, a ne zarobljene institucije. – poručuju iz inicijative.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/photos/people-woman-rally-protest-unite-2575608/

Luka Basa

Marš, stoko, na ulicu!

Četiri prosvjeda u mjesec dana. Četiri koji su probudili građane, a posebice mlade ljude. Sva četiri s različitim i jasnim porukama. Dosta je bilo pizdarija. Dosta je bilo nasilja, počasnih doktorata i ostalih svinjarija.

Rektorat pročelje

Četiri kategorije dodjele stipendija

Sveučilište u Zagrebu objavilo Natječaj za stipendije u akademskoj godini 2014/2015.

Za svakog je studenta odvojen iznos od 10 000 kuna koji će se raspodjeliti na 10 mjeseci po 1000 kuna.

Rektorat pročelje

Temelji inovativnog gospodarstva i izlaska Hrvatske iz krize

Održana tribina "Inovacije u medicini III"

U rektoratu Sveučilišta u Zagrebu je održana tribina "Inovacije u medicini III". Čelnici Sveučilišta potpisali su sporazum o poslovnoj surdanji s Udrugom inovatora Hrvatske.

FFDI

Nova odluka Senata

Filozofski fakultet Družbe Isusove postao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

Suradnja između spomenutog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu postoji još od 1997. godine otkada se njegovi studijski programi izvode u sklopu Hrvatskih studija. Ipak, inicijativa za potpuno priključenje došla je s više strana.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Raspisan natječaj za funkciju studentskog pravobranitelja

Studentski zbor u potrazi je za ambicioznim studentom ili studenticom koji/a je spreman/na zalagati se za svoje kolege i boriti se za prava studenata.