LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
40. SciBAr

Danijel Frka otkriva sudbine brodova u dubinama Jadrana

Predavanje pod nazivom "Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana" održat će se u sklopu jubilarnog SciBAr-a. Govorit će Danijel Frka, sportski ronilac i nagrađivani podvodni fotograf.

Predavanje pod nazivom "Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana" održat će se u sklopu jubilarnog SciBAr-a. Govorit će Danijel Frka, sportski ronilac i nagrađivani podvodni fotograf.

Fakultet organizacije i informatike organizira u srijedu, 8. lipnja jubilarni 40. SciBAr. Radi se o razgovoru kojim se publici približavaju znanstvene teme na opušten i zabavan način. U 17 će sati poznati sportski ronilac Danijel Frka održati predavanje pod nazivom Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana. Lokacija događanja je Caffe bar FOI-ja Info Club.

Na predavanju će se govoriti o sudbini brodova koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu na Jadranu. Rat je donio velika razaranja i patnje stanovnika obalnih gradova i naselja. Na Jadranu su se, tijekom posljednje dvije ratne godine, vodile stalne bitke za prevlast na moru. Predavač će prezentirati brojne olupine ratnih, transportnih i trgovačkih brodova svih zaraćenih strana koje, kao odjeci ratnih djelovanja, i danas počivaju u dubinama Jadrana.

Danijel Frka strastveni je sportski ronilac, a od 2000. godine i instruktor PF2. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima, kao i u organizaciji čak šest prvenstva Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Jedan je od pokretača izrade službenog kataloga potopljenih novovjekovnih brodova na hrvatskoj obali Jadrana radi zaštite od devastacije. Organizator je brojnih ekoloških akcija čišćenja podmorja na području grada Kraljevice te na području rijeke Gacke.

Podvodnom fotografijom bavi se od 1980. godine, a svoje je radove izlagao na niz izložbi u Hrvatskoj i Slovenji. Osvajao je i brojne nagrade. Tako je titulu prvaka Hrvatske u podvodnoj fotografiji ponio 2001/2002. godine, prvaka Kupa Hrvatske u PF 2004. godine Državni prvak u podvodnoj fotografiji bio je 2005., 2006., 2007., 2008., 2010., 2011. i 2013. godine Također je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji 2011. godine u Bodrumu u Turskoj.

Više informacija potražite na Facebook događaju.

FOTO: FACEBOOK