Proslava

Dan je Sveučilišta u Zagrebu; obilježava se svečanošću u HNK-u

HNK

Pozdravnim govorima visokih uzvanika započet će svečana sjednica povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu. U popodnevnim će se satima održati Drugi rektorski forum zapadnoga Balkana.

U subotu, 3. studenoga 2018, obilježava se Dan Sveučilišta u Zagrebu. Svečanošću u HNK-u ujedno se obilježava i početak 350. akademske godine

Program svečane sjednice započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika nakon čega će se nazočnima obratiti rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras izlaganjem Sveučilište u Zagrebu na početku 350. akademske godine.

Na svečanosti će rektor dodijeliti 19 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Fran Bošnjaković i Andrija Mohorovičić za 2018. godinu i posebna priznanja studentima, profesorima i suradnicima Sveučilišta. Prije početka svečanosti, tijekom kretanja prorektora i dekana predvođenih rektorom Sveučilišta u Zagrebu prema zgradi HNK-a, od 9:30 do 9:35, nakratko će se obustaviti promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske.

Istoga dana u 14 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se Drugi rektorski forum zapadnoga Balkana. Riječ je o skupu na kojem će sudjelovati 20 rektora sveučilišta s toga područja. Oni će potpisati Sporazum o osnivanju Zajednice sveučilišta zapadnoga Balkana, čime će se unaprijediti suradnja i zajedničko djelovanje ovih sveučilišta u području znanosti, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.

Program obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu nastavit će se u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. U auli Sveučilišta u 11 sati svečano će se dodijeliti spomen-medalje profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2017/2018. Potom će sveučilišno izaslanstvo u 12:30 na groblju Mirogoj položiti vijence i odati počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta. Također, istoga dana u auli u 14 sati rektor prof. dr. sc. Damir Boras dodijelit će nagrade studentima športašima za ak. god. 2017/2018.

Podsjetimo, diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).

Komentari na članak

Vezani članci

HNK noću

Premijera u HNK-u Zagreb

Univerzalnim se problemima bavi „Kralj Lear” Janusza Kice

Ukoštac sa složenom unutrašnjom strukturom ispresijecanom emocijama drame „Kralj Lear” uhvatilo se zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište.

Posjetitelji

Sveučilište u Zagrebu

FOTO: Otvorena Smotra Sveučilišta u Zagrebu, traje još danas

Smotra je za posjetitelje otvorena od 9 do 19 sati, a ulaz na Smotru je besplatan.

Fantastična Papandopulova opera u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse

Projekt četiriju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

Fantastična Papandopulova opera u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse

Novootvorena Kocenrtna Dvorana Blagoja Berse mjesto je koje će ugostiti zagrebačku publiku na dvjema izvedbama fantastične opere „Madame Buffault”. Za projekt je zaslužno više od dvjesto studenata s četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

Logo Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Poziv za upis na specijalistički studij intelektualnog vlasništva

Pozivaju se kandidati za stjecanje akademskog naziva „sveučilišni/sveučilišna specijalist/specijalistica intelektualnog vlasništva“ da do 31. ožujka ispune obrazac i na taj način iskažu svoj interes.

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

„Pravo“ i Pravni fakultet u Zagrebu se ne poznaju

Većina fakulteta Odluku rektora je odmah provela u djelo, dio fakulteta je to napravio uz malo kašnjenje, dok tri sastavnice nisu učinile ništa po Odluci rektora.