Proslava

Dan je Sveučilišta u Zagrebu; obilježava se svečanošću u HNK-u

HNK

Pozdravnim govorima visokih uzvanika započet će svečana sjednica povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu. U popodnevnim će se satima održati Drugi rektorski forum zapadnoga Balkana.

U subotu, 3. studenoga 2018, obilježava se Dan Sveučilišta u Zagrebu. Svečanošću u HNK-u ujedno se obilježava i početak 350. akademske godine

Program svečane sjednice započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika nakon čega će se nazočnima obratiti rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras izlaganjem Sveučilište u Zagrebu na početku 350. akademske godine.

Na svečanosti će rektor dodijeliti 19 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Fran Bošnjaković i Andrija Mohorovičić za 2018. godinu i posebna priznanja studentima, profesorima i suradnicima Sveučilišta. Prije početka svečanosti, tijekom kretanja prorektora i dekana predvođenih rektorom Sveučilišta u Zagrebu prema zgradi HNK-a, od 9:30 do 9:35, nakratko će se obustaviti promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske.

Istoga dana u 14 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se Drugi rektorski forum zapadnoga Balkana. Riječ je o skupu na kojem će sudjelovati 20 rektora sveučilišta s toga područja. Oni će potpisati Sporazum o osnivanju Zajednice sveučilišta zapadnoga Balkana, čime će se unaprijediti suradnja i zajedničko djelovanje ovih sveučilišta u području znanosti, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.

Program obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu nastavit će se u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. U auli Sveučilišta u 11 sati svečano će se dodijeliti spomen-medalje profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2017/2018. Potom će sveučilišno izaslanstvo u 12:30 na groblju Mirogoj položiti vijence i odati počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta. Također, istoga dana u auli u 14 sati rektor prof. dr. sc. Damir Boras dodijelit će nagrade studentima športašima za ak. god. 2017/2018.

Podsjetimo, diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).

Komentari na članak

Vezani članci

Ususret premijeri "Ukleti Holandez"

Program HNK Zagreb

Besplatno upoznavanje s „Ukletim Holandezom” ususret premijeri

Ususret premijeri nove opere Hrvatsko narodno kazalište svim će zainteresiranim gledateljima besplatno predstaviti novu operu koja se događa u 17. stoljeću, a obrađuje staru mornarsku legendu o ukletu moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima.

Slavoj Žižek

Hrvatsko narodno kazalište poziva

Još jedno izdanje Filozofskog teatra uz Slavoja Žižeka

Nakon francuske filozofkinje Julije Kristeve i talijanskog pisca Ammanitija, u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu napokon dolazi i dugo iščekivani Slavoj Žižek, jedan od najpoznatijih i najvažnijih filozofa današnjice.

Pravni fakultet/Sveučilište

Akademska godina 2013./2014.

Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade

Rok za prijavu na natječaj je 30. travnja 2014. do 16 sati. Prijava radova za Nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca, a u pravilu se može prijaviti znanstveni iili umjetnički rad jednog autora ili, iznimno, rad nekoliko autora, ali ne više od tri.

Pravni fakultet/Sveučilište

Međunarodni sajam inovacija

Zagrebački fakulteti osvojili 14 odličja za inovativnost u Bruxellesu i Kini

Na međunarodnim izložbama inovacija održanima u Bruxellesu i u kineskom gradu Kunshanu, Sveučilište je u Zagrebu sa svojim sastavnicama osvojilo brojne prestižne nagrade i odličja.

Konferencija

Srce DEI 2017.

Konferencija o novim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama u obrazovanju

Konferencija za stručnjake koji se bave planiranjem, implementacijom i primjenom novih informacijskih tehnologija u znanosti i visokom obrazovanju, napredne korisnike takvih tehnologija, ali i sve one koje takve vrste tehnologija profesionalno zanimaju.