LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspješno natjecanje

Concordia discors osvojila tri zlata u Pragu!

Na natjecanju je sudjelovalo 26 zborova iz 17 zemalja, dok su hrvatski predstavnici bili Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke.

Na natjecanju je sudjelovalo 26 zborova iz 17 zemalja, dok su hrvatski predstavnici bili Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke.

Prvi praški vikend u studenom bio je u znaku zborskog pjevanja. Od 30. listopada do 2. studenog 2014. godine  u glavnom gradu Češke održano je 28. Međunarodno zborsko natjecanje Praga Cantat 2014.

Na natjecanju je sudjelovalo 26 zborova iz 17 zemalja, dok su hrvatski predstavnici bili Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke (finalisti prve HRT emisije Do posljednjeg zbora). Zborovi su se mogli natjecati u ponuđenih šest kategorija: muški, ženski i mještoviti zborovi, sakralna glazba, folklor i mladi.

Concordia discors osvojila je zlatne plakete u svim kategorijama u kojima se natjecala, mješoviti i muški zbor te folklor. Po prvi puta je muški zbor nastupio samostalno na natjecanju te osvojio posebnu nagradu žirija za najbolju interpretaciju pjesme u muškoj kategoriji, odnosno predstavljanje folklore svoje zemlje.

Concordia discors Prag 1

Žiri je bio oduševljen skladbama hrvatskog etnomuzikologa Joška Ćalete koji je za muški zbor raspisao pjesme Ogulinska (Ja se popnem na javor) i Bura na Braču (Tin Ujević). U folklornoj kategoriji, u konkurenciji 9 zborova, mješoviti zbor Concordia discors proglašena je pobjednikom kategorije te nagrađen sudjelovanjem na Grand prixu u kojem su se natjecali pobjednici svih kategorija.

Najzapaženija skladba kod žirija i publike bila je Nevijska koleda s otoka Pašmana, također u zapisu Joška Ćalete. Pjevački zbor mladih Josip Kaplan nastupio je u folklornoj kategoriji s mješovitim i ženskim zborom te osvojio dvije srebrne plakete. Ovi fantastični rezultati hrvatskih zborova, posebice u folklornoj kategoriji, pokazuju kolika je vrijednost hrvatske tradicijske glazbe te koliko je cijenjena u europskim okvirima.

"Nadamo se da će unatoč sivilu recesije Ministarstvo kulture te jedinice lokalne i regionalne samouprave i dalje nastavljati podržavati glazbene projekte ove vrste s ciljem prezentiranja hrvatske kulturne nematerijalne baštine", izjavio je predsjednik Concordije discors Mislav Matišić.

FOTO: MISLAV MATIŠIĆ