Studentski simpozij

Cassiusovci promišljaju o hrvatskom identitetu, istovremeno daju „vjetar u leđa“ drugim studentima

https://www.facebook.com/DskCassius/photos/gm.240753609824622/1683263508425507/?type=3&theater

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. – istaknuo je predsjednik Cassiusa.

Društvo studenata kroatologije Cassius poziva na promišljanje o identitetu organiziranjem studentskog simpozija pod nazivom Hrvatski identitet kao preslika jezika, književnosti, kulture i tradicije. Održat će se ove srijede, 25. travnja 2018. godine, s početkom u 10 sati u dvorani Vukovar na Hrvatskim studijima.

Vrlo zanimljiv konstrukt poput identiteta organizatori određuju kao sociokulturološki pojam koji označuje pripadanje određenoj grupi i njenoj kulturi, a kao odrednica nacije npr. Hrvatski identitet konstruira se u odnosu na norme i vrednote u okružju kulture na određenom prostoru. Konstrukcija identiteta provodi se u prvom redu preko jezika, dok je književnost pak najbolji medij iz kojeg možemo iščitati razmišljanja pojedinaca koja su često odraz duha vremena, a time i kulturnoga identiteta.

Teme koje će se obrađivati kreću se od hrvatskog etničkog diskurza 13. i 14. stoljeća, protuturskih aktivnosti hrvatskih humanista preko analize grafijskog sustava Petra Hektorovića i primjera prožimanja talijanskog i latinskog utjecaja pa sve do hrvatske političke povijesti ispisane stihovima i ženskog pisma u hrvatskoj književnosti. Popis ostalih predavanja i njihove teme možete pronaći na poveznici

Student prve godine diplomskog studija nastavničke povijesti i znanstvene kroatologije na Hrvatskim studijima i predsjednik Društva studenata kroatologije Cassius Lucian Borić istaknuo je što pokreće njihovu udrugu na organiziranje ovog događaja:

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. U današnjem vremenu kad je većini studenata bitno samo nešto završiti, položiti ispite i steći diplomu, želimo pokazati kako postoji i ona šačica studenata entuzijasta kojoj studiranje nije samo ocjena u indeksu. Mi naprosto volimo ono što studiramo i želimo to pokazati na najbolji mogući način.

Sve je zainteresirane pozvao na simpozij:

– Nadam se da će simpozij proći uspješno i s velikim odazivom, a nadam se i da će studentska izlaganja potaknuti brucoše i studente nižih godina da idućih godina i oni prijave svoje teme na nekom drugom simpoziju. Stoga, drage studentice i studenti, sve vas pozivam u srijedu na naš simpozij u 10:00 na Hrvatskim studijima u dvorani Vukovar. 

Komentari na članak

Vezani članci

Mediji na drugi način 2014

Udruga Komuna organizira

Studentski simpozij „Mediji na drukčiji način“ na temu „Cenzura“

Simpozij će se održati 8.svibnja 2014. u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati. Tema ovogodišnjeg simpozija je „Cenzura“.

https://pixabay.com/en/bustos-filsofia-aristotle-756620/

Simpozij "Mediteranski korijeni filozofije"

Na simpoziju u Splitu raspravljat će se o povijesnim i aktualnim temama i događajima

Jedanaesti put zaredom Hrvatsko filozofsko društvo te Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu organiziraju trodnevni simpozij pod nazivom "Mediteranski korijeni filozofije".

Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Na Filozofskom fakultetu

Aktivistička intervencija u Knjižnici: Studenti se prisjetili šestogodišnje Madine, najavili simpozij o migracijama

Članovi inicijative Studenti za izbjeglice prisjetili su se tragične smrti šestogodišnje Madine Hosseini, a s Klubom studenata sociologije organiziraju i međunarodni simpozij pod nazivom „Krimigracija – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti”.

FOTO: Barbara Boltiš/ Komuna

Simpozij na Hrvatskim studijima

Na Kampusu Borongaj raspravljalo se o položaju žena u medijima

U organizaciji Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna održan je 9. simpoziji na Hrvatskim studijima na temu „Žene u medijima“.

Filozofski fakultet u Splitu

Predstavljanje fakulteta

Splitski Filozofski fakultet otvara vrata društveno-humanističkih znanosti

Splitski Filozofski fakultet upoznaje zainteresirane posjetitelje sa svojih deset odsjeka te priprema trodnevni simpozij na temu društveno-humanističkih znanosti