Studentski simpozij

Cassiusovci promišljaju o hrvatskom identitetu, istovremeno daju „vjetar u leđa“ drugim studentima

https://www.facebook.com/DskCassius/photos/gm.240753609824622/1683263508425507/?type=3&theater

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. – istaknuo je predsjednik Cassiusa.

Društvo studenata kroatologije Cassius poziva na promišljanje o identitetu organiziranjem studentskog simpozija pod nazivom Hrvatski identitet kao preslika jezika, književnosti, kulture i tradicije. Održat će se ove srijede, 25. travnja 2018. godine, s početkom u 10 sati u dvorani Vukovar na Hrvatskim studijima.

Vrlo zanimljiv konstrukt poput identiteta organizatori određuju kao sociokulturološki pojam koji označuje pripadanje određenoj grupi i njenoj kulturi, a kao odrednica nacije npr. Hrvatski identitet konstruira se u odnosu na norme i vrednote u okružju kulture na određenom prostoru. Konstrukcija identiteta provodi se u prvom redu preko jezika, dok je književnost pak najbolji medij iz kojeg možemo iščitati razmišljanja pojedinaca koja su često odraz duha vremena, a time i kulturnoga identiteta.

Teme koje će se obrađivati kreću se od hrvatskog etničkog diskurza 13. i 14. stoljeća, protuturskih aktivnosti hrvatskih humanista preko analize grafijskog sustava Petra Hektorovića i primjera prožimanja talijanskog i latinskog utjecaja pa sve do hrvatske političke povijesti ispisane stihovima i ženskog pisma u hrvatskoj književnosti. Popis ostalih predavanja i njihove teme možete pronaći na poveznici

Student prve godine diplomskog studija nastavničke povijesti i znanstvene kroatologije na Hrvatskim studijima i predsjednik Društva studenata kroatologije Cassius Lucian Borić istaknuo je što pokreće njihovu udrugu na organiziranje ovog događaja:

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. U današnjem vremenu kad je većini studenata bitno samo nešto završiti, položiti ispite i steći diplomu, želimo pokazati kako postoji i ona šačica studenata entuzijasta kojoj studiranje nije samo ocjena u indeksu. Mi naprosto volimo ono što studiramo i želimo to pokazati na najbolji mogući način.

Sve je zainteresirane pozvao na simpozij:

– Nadam se da će simpozij proći uspješno i s velikim odazivom, a nadam se i da će studentska izlaganja potaknuti brucoše i studente nižih godina da idućih godina i oni prijave svoje teme na nekom drugom simpoziju. Stoga, drage studentice i studenti, sve vas pozivam u srijedu na naš simpozij u 10:00 na Hrvatskim studijima u dvorani Vukovar. 

Komentari na članak

Vezani članci

Škrabica pisane riječi: književni susret s Leom Brezar

Književni susret s Leom Brezar

FOTO: Red razgovora, red poezije na Cassiusovoj književnoj večeri

U ugodnoj atmosferi proljetne večeri, laganom osvjetljenju upotpunjenom svjećicama te u društvu simpatične Lee, Cassiusovci i ostali gosti uživali su u ugodnom razgovoru te slušanju pjesama i ulomaka iz Leinih knjiga. Kako je to izgledalo, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pisanje

Društvo studenata kroatologije

Natječajem Margan Tadeon biraju se najbolji studentski poetski i prozni radovi

Objavljen je natječaj Margan Tadeon kojime Društvo studenata kroatologije Cassius bira najbolje poetske i prozne radove. Oni nastoje zainteresirati studente za kroatološke vrijednosti, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 2. prosinca.

Hrvatski studiji

III. interdisciplinarni studentski simpozij

DSP Lucius poziva studente da se prijave na simpozij o mitologizaciji povijesti

Na Hrvatskim studijima će se 20. travnja održati simpozij o razlozima i načinima mitologizacije povijesti. Za izlaganja se studenti trebaju prijaviti najkasnije do 20. ožujka.

Simpozij

Simpozij na Filozofskom fakultetu u Osijeku

Studenti potiču razvoj svijesti o važnosti učitelja u odgojno-obrazovnom procesu

Sipozijem Moć odgoja i obrazovanja nastoji se prikazati sveobuhvatnost pedagogijske znanosti te poticati njezin interdisciplinarni pristup koji nudi široku lepezu zanimljivih područja i zanimanja. U njegov su program uključena studentska izlaganja, a prijave se primaju do 5. travnja.

Mediji na drugi način 2014

Udruga Komuna organizira

Studentski simpozij „Mediji na drukčiji način“ na temu „Cenzura“

Simpozij će se održati 8.svibnja 2014. u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati. Tema ovogodišnjeg simpozija je „Cenzura“.