Studentski simpozij

Cassiusovci promišljaju o hrvatskom identitetu, istovremeno daju „vjetar u leđa“ drugim studentima

https://www.facebook.com/DskCassius/photos/gm.240753609824622/1683263508425507/?type=3&theater

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. – istaknuo je predsjednik Cassiusa.

Društvo studenata kroatologije Cassius poziva na promišljanje o identitetu organiziranjem studentskog simpozija pod nazivom Hrvatski identitet kao preslika jezika, književnosti, kulture i tradicije. Održat će se ove srijede, 25. travnja 2018. godine, s početkom u 10 sati u dvorani Vukovar na Hrvatskim studijima.

Vrlo zanimljiv konstrukt poput identiteta organizatori određuju kao sociokulturološki pojam koji označuje pripadanje određenoj grupi i njenoj kulturi, a kao odrednica nacije npr. Hrvatski identitet konstruira se u odnosu na norme i vrednote u okružju kulture na određenom prostoru. Konstrukcija identiteta provodi se u prvom redu preko jezika, dok je književnost pak najbolji medij iz kojeg možemo iščitati razmišljanja pojedinaca koja su često odraz duha vremena, a time i kulturnoga identiteta.

Teme koje će se obrađivati kreću se od hrvatskog etničkog diskurza 13. i 14. stoljeća, protuturskih aktivnosti hrvatskih humanista preko analize grafijskog sustava Petra Hektorovića i primjera prožimanja talijanskog i latinskog utjecaja pa sve do hrvatske političke povijesti ispisane stihovima i ženskog pisma u hrvatskoj književnosti. Popis ostalih predavanja i njihove teme možete pronaći na poveznici

Student prve godine diplomskog studija nastavničke povijesti i znanstvene kroatologije na Hrvatskim studijima i predsjednik Društva studenata kroatologije Cassius Lucian Borić istaknuo je što pokreće njihovu udrugu na organiziranje ovog događaja:

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. U današnjem vremenu kad je većini studenata bitno samo nešto završiti, položiti ispite i steći diplomu, želimo pokazati kako postoji i ona šačica studenata entuzijasta kojoj studiranje nije samo ocjena u indeksu. Mi naprosto volimo ono što studiramo i želimo to pokazati na najbolji mogući način.

Sve je zainteresirane pozvao na simpozij:

– Nadam se da će simpozij proći uspješno i s velikim odazivom, a nadam se i da će studentska izlaganja potaknuti brucoše i studente nižih godina da idućih godina i oni prijave svoje teme na nekom drugom simpoziju. Stoga, drage studentice i studenti, sve vas pozivam u srijedu na naš simpozij u 10:00 na Hrvatskim studijima u dvorani Vukovar. 

Komentari na članak

Vezani članci

Žena gleda u ocean

Svjetski dan slobode medija

USKN Komuna raspisala natječaj za najbolju fotografiju, pisani i likovni rad

U sklopu simpozija „Mediji na drukčiji način“ raspisan je natječaj za najbolje studentske radove, a tema je ovog izdanja „Žene u medijima“. Prijave traju do 30. travnja u ponoć.

Sveučilišna knjižnica u Splitu

Međunarodni simpozij

Na iTHEom-ov simpozij stiže 19 izlagača s hrvatskih, ali i europskih sveučilišta

Izlaganja koja se bave analizom prikaza problema poput ljudskih prava, kapitalizma, ekologije u suvremenoj književnosti, filmu, glazbi, zatim panel-rasprava o učincima neoliberalizma i načinima na koje književnost može pomoći u zamišljanju boljih budućnosti te predstavljanje prošlogodišnjih radova obilježit će novo izdanje međunarodnog simpozija udruge iTHEom na kojem gostuje čak 19 izlagača.

Diskrepancija

Klub studenata sociologije Diskrepancija poziva na

Međunarodni simpozij „Demokracija, participacija, aktivizam”

Na simpoziju vas očekuju brojne panel diskusije, filmska večer te studentska izlaganja.

Mediji na drugi način 2014

Udruga Komuna organizira

Studentski simpozij „Mediji na drukčiji način“ na temu „Cenzura“

Simpozij će se održati 8.svibnja 2014. u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati. Tema ovogodišnjeg simpozija je „Cenzura“.

https://pixabay.com/illustrations/social-media-media-board-networking-1989152/

Simpozij udruge Komuna

Showtime na Hrvatskim studijima; među velikim imenima najavljen i Dino Jelusić

Ovogodišnji simpozij ugostit će znanstvenike i praktičare iz područja medija koji će nastojati objasniti uzroke sve veće zastupljenosti zabavnog sadržaja u medijima. Posebna će se pozornost pridati javljanjima uživo te će se posjetiteljima predočiti što se događa iza kamere.