LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon i prijave

Broj slučajeva s manijacima koji prate studentice velik; što se poduzelo u vezi s tim i što se može poduzeti

Tijekom cijele akademske godine neprestano su stizala upozorenja studenticama o manijacima koji ih vrebaju. Je li slučaj ikad prijavljen? Što policija iznosi u vezi s tim? Ima li temelja za prijavu?

Tijekom cijele akademske godine neprestano su stizala upozorenja studenticama o manijacima koji ih vrebaju. Je li slučaj ikad prijavljen? Što policija iznosi u vezi s tim? Ima li temelja za prijavu?

Iako je akademska godina pri kraju, manijaci i dalje vrebaju stanare studentskih domova. Upravo se pročulo da se još jedan od njih noću skriva oko trećeg paviljona Studentskog doma Stjepan Radić. Tijekom akademske godine takvih je slučajeva bilo nebrojeno: od manijaka koji masturbiraju na ulicama, onih koji promatraju kroz prozor u ženske sobe, a i sumnjivaca koji upadaju u sobe. Međutim, kako vijest došla, tako i prošla. Na upozorenje svaka je djevojka pripazila na svoju sigurnost, no sumnjivci i dalje nisu otklonjeni, niti se išta poduzelo.

Raste panika među stanarima Šare; plaši ih mlađi muškarac bludnim radnjama, uprava šuti

Nije bilo svjedočanstva da je slučaj prijavljen policiji, samo ponekad upravitelju domova. Razlog je nepovjerenje djevojaka u sustav.

Ne znam koliko mi smisla ima ići na policiju sad... jer realno ja se njega detaljnije od ovog ne sjećam, ne vjerujem da će to uroditi plodom. – izjavila je jedna od studentica.

Na nedjeljno jutro vriskovi djevojke probudili stanovnike Šare

Policija ne želi iznositi informacije u vezi s prijavama, ni s (ne)provedenim postupcima u vezi sa sumnjivcima.

Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da ukoliko osoba prijavi navedeni ili sličan događaj, policijski službenici trebaju utvrditi radi li se o prekršaju ili kaznenom djelu te shodno tome provode kriminalističko istraživanje. Mjere i radnje koje se provode tijekom izvida tajne su. –službeni je odgovor Policijske uprave zagrebačke.

Sudeći prema zakonu, slučajevi imaju temelja za prijavu. U Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira nalazi se stavka o masturbiranju na ulici, odnosno pokazivanju spolnih organa na javnom mjestu, što je kažnjivo zbog narušavanja općeprihvaćenih pravila društvenog ponašanja. Uz to, manijaci na koje se studentice žale, dakle koji ih slijede, obraćaju im se i pred njihovim očima se samozadovoljavaju, narušavaju osjećaj sigurnosti djevojaka, a u Kaznenom zakonu u članku 156. stoji:

Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizički neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Poznati manijak s crnim brkovima i dalje masturbira u okolici Studentskog doma Lašćina

Budući da u doticaju manijaka sa studenticama nije bilo fizičkog dodira ili radnje, studentice nerijetko smatraju da nema temelja za prijavu slučaja. No, njihov strah i dalje postoji, a osim toga, prevencija je uvijek bolja opcija od čekanja da se dogodi zlo. Nije poznato je li bilo prijava policiji, no svatko može potvrditi da jest tako da podnese osobnu prijavu slučaja.

FOTO: PIXABAY