LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Boris Brkljuša ostavio milijunsku štetu

Bivšem dekanu splitskog Pravnog fakulteta određen istražni zatvor

Dužnost dekana obnašao je od 2009. do 2011. godine, a dvije godine kasnije Uskok ga tereti da je Fakultetu prouzročio milijunsku štetu.

Dužnost dekana obnašao je od 2009. do 2011. godine, a dvije godine kasnije Uskok ga tereti da je Fakultetu prouzročio milijunsku štetu.

Bivšem dekanu splitskog Pravnog fakulteta Borisu Buklijašu i trojici suosumnjičenika jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke tijekom istrage u kojoj ih se tereti da su splitskom Pravnom fakultetu prouzročili milijunsku štetu.
Boris Buklijaš dužnost dekana obnašao je od 2009. do 2011. godine, a dvije godine kasnije Uskok ga tereti da je Fakultetu prouzročio milijunsku štetu lažiranjem putnih naloga, korištenjem službenog terenskog vozila za privatne svrhe, ali i napuhivanjem cijene radova na fakultetskoj zgradi, pri čemu je navodno pogodovao obrtima i tvrtki svojih suoptuženika.
U priopćenju na Uskokovoj internetskoj stranici stoji da se Buklijaš zlouporabama položaja, ali i primljenim mitom, okoristio za najmanje 416.000 kuna. U navedeni iznos uračunato je plaćanje neistinito uvećanih vrijednosti radova i faktura na fakultetu, službeno vozilo koje je koristio isključivo u privatne svrhe, a nastavio ga je koristiti i nakon odlaska s dekanske pozicije, najmanje 250 putnih naloga u koja je unosio neistinite podatke i primao isplate po neistinito sačinjenim putnim nalozima te pogodovanje nekim kandidatima prilikom zapošljavanja na Fakultetu.
Odvjetnik optuženog Borisa Buklijaša, Rajko Mlinarić, u izjavi za Hinu najavio je žalbu na odluku o istražnom zatvoru. 
"Gospodin profesor je danas iznio obranu i sve što mu je o tome poznato, a kad se i nakon toga tvrdi da bi mogao utjecati na svjedoke i pritom se ne nudi nikakva argumentacija, onda je istražni zatvor sasvim neosnovan", kazao je Mlinarić.
Dodao je kako je taj predmet u obradi dulje vrijeme i da je njegov klijent s time upoznat, ali prema osobama koje o tome nešto znaju nije poduzimao nikakve aktivnosti s ciljem da na njih utječe kao na potencijalne svjedoke.

 

FOTO: WIKIMEDIA