Motivacijski razgovori uoči Rektorove nagrade

"Bitno je ustrajati u svojoj ideji i nastojati što kvalitetnije odraditi zadatak koji ste si postavili"

Karlo Horvat i Petra Mesarić

Ususret prijavi za ovogodišnje Rektorove nagrade, razgovarali smo s prošlogodišnjim dobitnicima, Petrom Mesarić i Karlom Horvatom. Saznajte što su istraživali, koje savjete imaju za vas te kako je njihov rad promijenio naše društvo.

U Hrvatskoj je već dobro poznat fenomen i problem odljeva mozgova i odlazak mladih, obrazovanih ljudi u inozemstvo. Tako smo, uoči natječaja za dodjelu Rektorove nagrade, razgovarali s prošlim dobitnicima Petrom Mesarić i Karlom Horvatom, studentima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čija je tema rada bila Neke sociodemografske odrednice nasilja među učenicama.

Nadamo se da će vas njihova mišljenja, stajališta i poruke potaknuti da budete ustrajni kao dio kvalitetne i obrazovane radne snage, kako smatraju dobitnici, te da će vas ovaj intervju motivirati da prijavite svoj rad na natječaj za Rektorovu nagradu i tako za svoj trud i znanje dobijete zasluženu potvrdu.

Što ste istraživali?

Tema rada bila je Neke sociodemografske odrednice nasilja među učenicima. Istraživanje se temeljilo na anketiranju 540 učenika osnovnih i srednjih škola na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Međimurske županije. Kako smo mi ipak geografi, dobivene rezultate usporedili smo s rezultatima drugih istraživanja o nasilju među učenicima diljem svijeta, uzimajući u obzir stupanj razvijenosti zemalja.

Zašto nam je to korisno?

Prema dobivenim rezultatima, nasilje među učenicima u Hrvatskoj česta je pojava, što smo i pretpostavili prije provođenja istraživanja. Također, na temelju navedenih rezultata i proučavane literature na tu temu, zaključeno je da je nasilje među učenicima globalni fenomen koji se pojavljuje u svim državama i društvima, ali ne istim intenzitetom. S obzirom na stupanj razvijenosti Hrvatske, ta je stopa visoka i zabrinjavajuća. Dakle, ovim radom potvrđeno je da smo, iako se često stavljamo uz bok visokorazvijenim zemljama, prema nasilju među učenicima i na neki način toleriranju tog nasilja, daleko od razvijenog društva.

Koji vam je dio u istraživanju, odnosno pisanju rada, bio najteži?

Nije bilo najtežeg dijela. Svaki dio istraživanja, obrade podataka i konačnoga pisanja rada obuhvaća teže i lakše poslove. Bitno je ustrajati u svojoj ideji i nastojati što kvalitetnije odraditi zadatak koji ste si postavili.

Koji su vam planovi za budućnost, planirate li ostati u Hrvatskoj?

Oboje bismo voljeli naći posao u struci i ostati u Hrvatskoj. Smatramo da je za razvoj naše zemlje potrebna kvalitetna i obrazovana radna snaga, koje u Hrvatskoj, budući da imamo dobre fakultete, ima. 

Koja biste rješenja predložili u problematici nasilja među učenicima?

Nasilje među učenicima kompleksan je problem kojemu se ne pristupa dovoljno ozbiljno. Nažalost, kod nas je uobičajeno da djeca svađe i međusobne nesuglasice riješe fizičkim obračunom i uvredama. Na takvo nasilje često nitko neće reagirati jer se smatra normalnim u odrastanju djece, a kada dođe do ozbiljnijih slučajeva, društvo je zaprepašteno. Stoga smatramo da za rješavanje problema nasilja među učenicima treba povećati svijest cjelokupne zajednice o uzrocima i posljedicama nasilja među učenicima i o važnosti netolerantnog ponašanja prema nasilju.

– Mislimo da je Rektorova nagrada jedan od najvećih uspjeha koji student može ostvariti tijekom akademskog obrazovanja, što je dovoljna motivacija svim studentima da se prijave. Ako pišu neki rad i sigurni su u sebe i kvalitetu tog rada, Rektorova nagrada može biti samo potvrda vlastitog znanja i uspjeha. – istaknuli su Petra i Karlo.

Dakle, ustrajte u svome radu i ne dopustite da on prođe nezapaženo, jer vi i vaše znanje vrijedite!

Više o samim prijavama za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu te o rokovima za predaju radova možete saznati na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

„Psihologija posvojenja“ – polaznici kolegija s profesoricom

Filozofski fakultet u Zagrebu

Kolegij posvećen psihologiji posvojenja u potpunosti prilagođen metodi društveno korisnog učenja

Kolegij „Psihologija posvojenja“ omogućuje studentima da u radu s društvenim partnerima steknu praktično iskustvo te da utječu na pozitivne promjene u zajednici.

Pokret na šipci

Intervju: Tamara Bucić

Ples na šipci: bauk, umjetnost ili nešto treće?

Ples je za mene hrana za dušu i tijelo. Tijelo zna što mu treba i koliko može, puno bolje nego um. Na kraju, ono najvažnije, neuspjeh nije ne uspjeti, već ne pokušati.

Ivona Martinović i Ivana Jobst

Intervju s Ivonom Martinović i Ivanom Jobst

Kreativna riznica, zahvaljujući 60-ak volontera, četvrti put umrežava dionike kreativne industrije na EFOS-u

Studentice Ivona Martinović i Ivana Jobst otkrivaju što je Kreativna riznica, po čemu se ona izdvaja kao studentski projekt i koje sve novitete ove godine donosi u Osijeku.

Šank

Intervju s Dinkom Deumićem iz grupe Šank?!

„Čeka nas oko dva sata žestoke svirke, pozitivne energije i Šanka?!”

Uoči koncerta grupe Šank?! u Tvornici kulture, Dinko Deumić otkrio nam je kako se njihov zvuk mijenjao od prvog do zadnjeg albuma, zašto ga redar nije pustio na bis bez bakšiša te na čemu trenutno rade.

Dvorana 3

FER

FOTO: Održana dodjela Rektorove i posebne Rektorove nagrade

Dodijeljene su sveukupno 102 Rektorove nagrade te 18 posebnih Rektorovih nagrada, a portal studentski.hr je također ugrabio jednu nagradu!