Izvedbe na Novoj akademijskoj sceni F22

Besplatno pogledajte predstavu „Ona je samo došla telefonirati“, nastalu kao ispit iz režije studentice Rajne Raczs

Predstava „Ona je samo došla telefonirati“

Rajna Racz, studentica 3. godine Kazališne režije i radiofonije, za ispit je režirala predstavu u kojoj upoznajemo sudbine različitih žena koje su marginalno živjele i beskompromisno voljele. Moguće ju je pogledati do srijede, i to besplatno, na Sceni F22.

Od ponedjeljka, 26. studenog, do srijede, 28. studenog, na Novoj akademijskoj sceni F22 igra predstava Ona je samo došla telefonirati. Nastala je kao ispit iz Režije IV studentice Rajne Racz na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a ulaz je besplatan.

Predstava Ona je samo došla telefonirati prikazuje ljude koji su toliko silno željeli živjeti da su na kraju izgorjeli od želje za životom. Okvir čini pripovijetka Došla sam samo telefonirati iz Marquezove zbirke 12 hodočasnika. Publika prati mladu ženu Mariu kojoj se na povratku kući pokvari automobil. Nalazi se u pustinji, usred ničega. Želi se javiti svom mužu Saturnu i javiti mu što se dogodilo. Stopira sve dok je ne pokupi autobus pun žena koji ih odvozi u ludnicu. Maria samo želi telefonirati, ali završava na psihijatrijskom odjelu gdje susreće tri žene: Staru Kurtizanu, Majku i Ženu koja iznajmljuje svoje snove.

– U predstavi upoznajemo sudbine različitih žena koje su marginalno živjele i beskompromisno voljele. U marquezovskom svijetu likove koji odstupaju od prosjeka, koji su posebni i drugačiji, društvo proglašava ludima. Maria se zrcali u sudbinama drugih žena. Sve smo mi iste. Majka. Kurva. Ljubavnica. Proročica. Maria Dos Prazeres je iznajmljivala svoje tijelo. Maria Dolores svoju ljubav. Ti svoju strast. A ja svoje snove. Marquezovski svijet, koji smo stvorili na Novoj akademijskoj sceni, svijet je magijskog realizma – svijet u kojem je ljubav vječna dok traje, u kojem se snovi iznajmljuju, prostitutke su pravedne i zaljubljuju se u smrt, Bog je na godišnjem odmoru, a svjetlost je kao voda, otvori se slavina i ona izlazi. – poručuju s Akademije. 

U predstavi glume studenti Glume na Akademiji dramske umjetnosti: Iva Kraljević, Tena Belčić, Iva Jerković, Petra Svrtan, Maruška Aras, Filip Mayer i Rok Juričić. Za njen su nastanak zaslužni:

 • režija i adaptacija teksta: Rajna Racz, 3. god. BA Kazališna režije i radiofonije
 • mentori režije: mr. sc. Ozren Prohić, red. prof. art., Tomislav Pavković, izv. prof. art.
 • produkcija: Antonio Grozdanoski, 2. god. BA Produkcije, Veronika Milinović, 1. god. BA Produkcije
 • mentorica produkcije: doc.art. Tatjana Aćimović
 • scenski pokret: Nikolina Medak
 • scenografija: Vanja Magić, Ivo Brozina, Ivan Škugor
 • mentorica scenografije: doc. art.Tatjana Lacko
 • kostimografija: Luiza Serblin, 2. god. MA Kostimografije
 • mentorice kostimografije: doc. dr. art. Ivana Bakal (TTF), izv. prof. art. Irena Sušac (ADU)
 • oblikovanje svjetla: Ivan Lušičić, Dina Marijanović
 • oblikovanje zvuka: Luka Gamulin
 • video materijali: Tin Ostrošić, Mirsad Mahmutović
 • fotograf: Ivan Buvinić, 2. god. BA Snimanja
 • dizajn vizualnog identiteta: Dario Dević

Komentari na članak

Vezani članci

ništa

Kazališni osvrt

„Hajdemo skakati po tim oblacima”: najljepše ljubavi uvijek su komplicirane

Prvi seks, prvi ozbiljan razgovor, prve velike odluke. Oko toga se zapliče svaki odnos, pa tako i onaj glavnih protagonista ove priče.

Kralj Rikard III.

Gavelline izvedbe

„Kralj Rikard III.” gostuje u Požarevcu, u drugoj polovici rujna vraća se matičnoj pozornici

Vrsno Shakespearovo djelo u Gavelli možete pogledati 19. i 20. rujna, a prije spomenutih izvedbi gostovat će na prvom kazališnom festivalu „Viminacium Fest” u Požarevcu.

Pokret Mislim Okret

Teatar &TD

Promotrite borbu s tijelom u plesačkoj predstavi „Pokret Mislim Okret”

– „Pokret Mislim Okret” ima i velik edukativni potencijal jer razbija tu monolitnost plesačkog tijela u odnosu na publiku i otvara se prema publici u smislu pokušaja razotkrivanja unutarnjih procesa. – ističe Una Bauer.

Cats naslovna

Spektakl u Areni

Rasprodana prva predstava mjuzikla Cats u Zagrebu, održat će se i druga

Zbog velikog interesa, organizatori su u dogovoru s produkcijskom kućom The Really Useful Theatre u vlasništvu A. L Webbera dogovorili još jedan termin 23. ožujka, također u Areni Zagreb.

Predstava "Od tišine do glazbe"

Kazališni festival

„Od tišine do glazbe” zagrijava Ljeto u Ludensu

U sklopu kazališnog festivala Ljeto u Ludensu, inačica slovenske predstave „Od tišine do glazbe” prikazat će se ove subote, 8. srpnja.