Izvedbe na Novoj akademijskoj sceni F22

Besplatno pogledajte predstavu „Ona je samo došla telefonirati“, nastalu kao ispit iz režije studentice Rajne Raczs

Predstava „Ona je samo došla telefonirati“

Rajna Racz, studentica 3. godine Kazališne režije i radiofonije, za ispit je režirala predstavu u kojoj upoznajemo sudbine različitih žena koje su marginalno živjele i beskompromisno voljele. Moguće ju je pogledati do srijede, i to besplatno, na Sceni F22.

Od ponedjeljka, 26. studenog, do srijede, 28. studenog, na Novoj akademijskoj sceni F22 igra predstava Ona je samo došla telefonirati. Nastala je kao ispit iz Režije IV studentice Rajne Racz na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a ulaz je besplatan.

Predstava Ona je samo došla telefonirati prikazuje ljude koji su toliko silno željeli živjeti da su na kraju izgorjeli od želje za životom. Okvir čini pripovijetka Došla sam samo telefonirati iz Marquezove zbirke 12 hodočasnika. Publika prati mladu ženu Mariu kojoj se na povratku kući pokvari automobil. Nalazi se u pustinji, usred ničega. Želi se javiti svom mužu Saturnu i javiti mu što se dogodilo. Stopira sve dok je ne pokupi autobus pun žena koji ih odvozi u ludnicu. Maria samo želi telefonirati, ali završava na psihijatrijskom odjelu gdje susreće tri žene: Staru Kurtizanu, Majku i Ženu koja iznajmljuje svoje snove.

– U predstavi upoznajemo sudbine različitih žena koje su marginalno živjele i beskompromisno voljele. U marquezovskom svijetu likove koji odstupaju od prosjeka, koji su posebni i drugačiji, društvo proglašava ludima. Maria se zrcali u sudbinama drugih žena. Sve smo mi iste. Majka. Kurva. Ljubavnica. Proročica. Maria Dos Prazeres je iznajmljivala svoje tijelo. Maria Dolores svoju ljubav. Ti svoju strast. A ja svoje snove. Marquezovski svijet, koji smo stvorili na Novoj akademijskoj sceni, svijet je magijskog realizma – svijet u kojem je ljubav vječna dok traje, u kojem se snovi iznajmljuju, prostitutke su pravedne i zaljubljuju se u smrt, Bog je na godišnjem odmoru, a svjetlost je kao voda, otvori se slavina i ona izlazi. – poručuju s Akademije. 

U predstavi glume studenti Glume na Akademiji dramske umjetnosti: Iva Kraljević, Tena Belčić, Iva Jerković, Petra Svrtan, Maruška Aras, Filip Mayer i Rok Juričić. Za njen su nastanak zaslužni:

 • režija i adaptacija teksta: Rajna Racz, 3. god. BA Kazališna režije i radiofonije
 • mentori režije: mr. sc. Ozren Prohić, red. prof. art., Tomislav Pavković, izv. prof. art.
 • produkcija: Antonio Grozdanoski, 2. god. BA Produkcije, Veronika Milinović, 1. god. BA Produkcije
 • mentorica produkcije: doc.art. Tatjana Aćimović
 • scenski pokret: Nikolina Medak
 • scenografija: Vanja Magić, Ivo Brozina, Ivan Škugor
 • mentorica scenografije: doc. art.Tatjana Lacko
 • kostimografija: Luiza Serblin, 2. god. MA Kostimografije
 • mentorice kostimografije: doc. dr. art. Ivana Bakal (TTF), izv. prof. art. Irena Sušac (ADU)
 • oblikovanje svjetla: Ivan Lušičić, Dina Marijanović
 • oblikovanje zvuka: Luka Gamulin
 • video materijali: Tin Ostrošić, Mirsad Mahmutović
 • fotograf: Ivan Buvinić, 2. god. BA Snimanja
 • dizajn vizualnog identiteta: Dario Dević

Komentari na članak

Vezani članci

"Mi smo kraljevi, a ne ljudi"

Predstava „Mi smo kraljevi, a ne ljudi"

Nagrađivana predstava koja koristi dječji jezik stiže u HNK

Višestruko nagrađivana predstava Matije Ferlina dolazi na scenu Hrvatskog narodnog kazališta. Izvrsne izvedbe možete pogledati 9. i 16. veljače.

Predstava "6mm"

Ispovijest o boli i pobjedi

Nakon romana TV voditeljice Berardini, borba s rakom dojke u kazališnoj i filmskoj formi

„6mm – ispovijest o boli i pobjedi“ hrabro progovara o borbi s rakom dojke i svim promjenama koje ta bolest izaziva, prvo u obliku romana, a sad i kao kazališno-filmski projekt. U ZKM-u se prikazuje 31. siječnja.

Predstava "Pečat"

Kazališne izvedbe

Proslavljeni Goran Grgić i dvoje mladih glumaca igraju „Pečat” na Velikom Brijunu

Tekst Borne Vujčića umjetničko je propitivanje društvenih vrijednosti i prirode ljudske naravi u antiutopiji postdemokratskog sustava u kojemu ljudsko tijelo postaje predmetom u vlasništvu države, a u 18. sezoni kazališta Ulysses odigrat će ga Goran Grgić, Katarina Strahinić i Silvio Mumelaš.

Predstava "Djevojke u ljetnim haljinama volim"

Predstava u Histrionskom domu

Morate voljeti ples „djevojaka u ljetnim haljinama"

Meditacija o trajanju u plesu i istraživanje o dispozitivima plesa i njegovu razvoju sedam će plesačica izvesti kroz predstavu „Djevojke u ljetnim haljinama volim."

Predstava "Tartuffe"

Kazališne izvedbe

Jedna od najpoznatijih svjetskih komedija na pozornici ZKM-a

– Ali, umjesto pobune koja bi dovela do eliminacije teksta, u svojem radu odabirem put koji uz tekst želi afirmirati i tijelo, put u kojem ima mjesta za oboje. – riječi su kojima Ferlin komentira svoju predstavu.