LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reakcija na objavu Sindikata znanosti

AZVO: „Postupak reakreditacije Hrvatskih studija proveden je u skladu sa Zakonom”

Donosimo reakciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje na priopćenje Neovisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u kojem traži ponovno razmatranje akreditacijske preporuke.

Donosimo reakciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje na priopćenje Neovisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u kojem traži ponovno razmatranje akreditacijske preporuke.

Neovisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u srijedu, 6. lipnja 2018. godine, na svojim mrežnim stranicama objavio je svoj stav u vezi s postupkom reakreditacije Hrvatskih studija, a koji je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) prepoznala kao neargumentirano diskreditiranje njene neovisnosti i rada. Sindikat traži ponovno razmatranje i nadopunu najnovije akreditacijske preporuke, a između ostalog navodi:

– Razlozi donošenja pozitivne akreditacijske preporuke u okolnostima kad za to objektivno nisu ispunjene elementarne pravne pretpostavke nije teško naslutiti. Oni leže u jednostavnoj činjenici da je većina institucija u našoj zemlji, pa tako i AZVO, blokirana u svom radu uslijed pritisaka različitih umreženih skupina koje svoje osobne i partikularne interese ostvaruju prikazujući ih kao društveno važne i korisne inicijative.

Na navedeno reagira AZVO te nam prosljeđuje svoju reakciju koju prenosimo u cijelosti:

– Agencija za znanost i visoko obrazovanje vjerodostojna je i neovisna u svom radu te kao takva prepoznata u međunarodnom kontekstu, što potvrđuje naše članstvo u krovnim europskim udrugama za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju čije smo strogo vrednovanje već dva puta uspješno prošli – European Association for Quality Assurance in Higher Education i European Quality Assurance Register for Higher Education (izvješće je dostupno ovdje). Stup našeg rada upravo je neovisnost i transparentnost, a u prilog tome govori i činjenica da kao projektni partner velike europske baze podataka s ishodima vrednovanja visokih učilišta DEQAR, čije pokretanje uskoro očekujemo, u skorašnjoj budućnosti namjeravamo sva naša akreditacijska izvješća učiniti javno dostupnima ne samo domaćoj, već i širokoj međunarodnoj publici.

Nadalje, postupak reakreditacije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu još je uvijek u tijeku te će se smatrati u cijelosti dovršenim tek nakon izdavanja konačnog akta Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim se navedenom visokom učilištu potvrđuje ispunjavanje uvjeta za daljnji nastavak rada ili pak uskraćuje dopusnica za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti što se može odnositi na jedan, više  ili sve studijske programe.

S obzirom na navedenu činjenicu, AZVO smatra nedopustivim da se, tijekom trajanja samoga postupka, u javnost iznose detalji navedenoga postupka i time direktno ugrožava neovisnost postupka te pokušava utjecati na njegov krajnji ishod. Instrumentalizacija postupaka vanjskog vrednovanja, kao i pripadajući senzacionalizam koji obično ide rame uz rame s javnim objavljivanjem neprovjerenih informacija, posve su neprimjereni i protivni svrsi ideje o vanjskom vrednovanju kvalitete visokih učilišta i/ili njihovih studijskih programa kao neovisnom mehanizmu, čiji je cilj ponajprije očuvanje akademskih standarda i vjerodostojnosti kvalifikacija te unaprjeđenje kvalitete obrazovanja.

Postupak reakreditacije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu proveden je u skladu sa Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, Pravilnikom o sadržaju dopusnice te uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, izvođenje studijskog programa i reakreditaciju visokih učilišta, Pravilnikom o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima reakreditaciju znanstvenih organizacija i sadržaju dopusnice, Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG) te primjerima dobre međunarodne prakse. Postupak reakreditacije navedenog visokog učilišta će se smatrati u cijelosti dovršenim tek nakon izdavanja konačnog akta Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je ujedno i nadležno za provedbu upravnog nadzora nad zakonitošću rada i općih akata visokih učilišta i drugih znanstvenih organizacija.

Stoga ovakvo iznošenje i objavljivanje informacija u trenutku dok postupak još nije okončan tumačimo kao pokušaj izravnog utjecaja na neovisnost rada AZVO i sam postupak reakreditacije, što nije zabilježeno u našem dosadašnjem radu, zbog čega apeliramo na sve zainteresirane strane da ne izlaze u javnost ni s provjerenim niti s neprovjerenim informacijama, sve dok postupak ne bude okončan.

Dodatno, skrećemo i pozornost na aktualne preporuke ENQA-e pripremljene za konferenciji europskih ministara nadležnih za visoko obrazovanje održanoj u Parizu prošli mjesec. Prva od pet ENQA-inih preporuka posebice naglašava nužnost da se osiguraju uvjeti za neovisno obavljanje aktivnosti europskih agencija koje provode vanjsko osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju. Samo neovisno provedeni postupci mogu osigurati osnovnu svrhu tih postupaka, a to je zaštita i unaprjeđenje osiguravanja kvalitete visokih učilišta i studijskih programa te objektivno izvještavanje dionika o kvaliteti svakog pojedinog visokog učilišta i studijskog programa. Imajući to u vidu, AZVO na svojim mrežnim stranicama objavljuje sva izvješća vanjskoga vrednovanja pa će tako i učiniti vezano za navedeno visoko učilište, ali nakon što postupak bude u cijelosti dovršen, odnosno okončan. Izvješće stručnog povjerenstva o reakreditaciji Hrvatskih studija iz 2014. godine javno je dostupno na našim mrežnim stranicama ovdje.

FOTO: UNIZG