LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
INTERVJU: A.K.A. Cresendo

A.K.A. Cresendo: „Sve ovisi o dobroj organizaciji i ljubavi prema onome što radite”

Pročitajte intervju sa sve popularnijom zadarskom „a capella" grupom A.K.A. Cresendo!

Pročitajte intervju sa sve popularnijom zadarskom „a capella" grupom A.K.A. Cresendo!

Već smo pisali o njihovom zimskom mashup-u, a sada donosimo intervju sa zadarskom a cappella grupom.

Ova šesnaesteročlana skupina okuplja bivše i sadašnje studente Sveučilišta u Zadru.

Svoj prvi javni nastup imali su na završnom koncertu Sveučilišta 2013. godine, a sada imaju iza sebe mnogobrojne koncerte.

Kako su se okupili i što sve planiraju pročitajte u intervjuu!

Kada, gdje i kako ste došli na ideju za osnivanje a capella grupe te otkuda naziv "A.K.A. Cresendo" ?

Crescendo u glazbenoj terminologiji znači postupno pojačavanje iz „piana“ u „forte“. Priču o našem početku možemo zapravo nazvati sudbinom, pošto su se u isto vrijeme na našem Sveučilištu stvorile dvije a cappella grupe koje nisu znale jedna za drugu.

Kada smo saznali jedni za druge, odlučili smo se spojiti te je spajanjem grupa Crescendo i A.K.A. Awesome A.K.A., u ožujku 2013. godine, nastala grupa A.K.A Crescendo. To je jedina studentska a cappella grupa u Zadru.

Po uzoru na američke sveučilišne a cappella grupe, htjeli smo u Zadru napraviti nešto novo. Na pojedinim sveučilištima postoje već studentske klape koje pjevaju većinom tradicionalne dalmatinske pjesme, međutim grupno a cappella pjevanje sa svojim aranžmanima i odabirom pjesama izlazi iz tradicionalnih okvira.

Koliko vas je trenutno u grupi i jeste li svi iz Zadra?

Trenutno, grupa ima 16 članova. Dolazimo iz različitih krajeva Hrvatske. Anita Krupić (Zadar), Marija Gale (Blato na Cetini), Matea Biloglav (Zadar), Lucija Grabovac (Zadar), Josipa Kolega (Poljana), Dora Fančović (Osijek), Anđela Mučić (Brodarica), Nikolina Brala (Posedarje), Filip Panza (Zadar), Jakov Šuto (Osijek), Borna Kapović (Šibenik), Šime Mračić (Zadar), Ante Relja (Split), Filip Deranja (Zadar), Antonio Tomljanović (Zadar), Juraj Drnjević (Zagreb).

Sudjelovali ste mnogim humanitarnim akcijama. Možete li nabrojati neke?

Sudjelovali smo na četiri humanitarna koncerta u protekle dvije godine Prvi samostalni koncert bio nam je Božićni humanitarni koncert „A.K.A. Crescendo za Laticu“, 20. prosinca 2014. godine Njime smo uspjeli sakupiti određenu svotu novaca kojom smo razveselili mališane za Božić.

Prije toga, imali smo nekoliko humanitarnih nastupa. „LJEPOTA JEST DAR ŽIVOTA“ bio je modno-glazbeni spektakl humanitarnog karaktera. Sve donacije išle su za kupnju kuće u kojoj žive trudnice i samohrane majke u Novom Brestju. U proljeće prošle godine sudjelovali smo u humanitarnoj akciji „Pružite ruku djetetu iz vašeg susjedstva!“ u Gradskoj knjižnici Zadar te na humanitarnom koncertu za pomoć žrtvama poplavljenih područja.

Koliko a capella prerada ste dosada uvježbali i imate li neku koja vam je posebno draga?

Pokušavamo biti svestrani pa smo podijelili naše obrade na strane, domaće i gospel/duhovne. Naša prva obrada bila je "Terca na tišinu" dubrovačke grupe Silente s kojom smo se predstavili javnosti i našem Sveučilištu.

Nakon toga smo snimili naš prvi video i obradu pjesme "Wake Me Up". Nakon toga je uslijedio „4 Chord" mashup stranih evergreena, zatim zimski mashup Let go / Let Her Go i Kalelarga. Naš reperatoar sastoji se i od obrade hitova kao što su „Stand By Me“, „Just The Way You Are“, „O When the Saints“, „Lion Sleeps Tonight“ i mnogih drugih. Za Božić imamo poseban repertoar.

Koliko često se nalazite i vježbate? Uspijevate li naći vremena usprkos ostalim obavezama?

Probe imamo dva do tri puta tjedno. Usprkos obavezama na fakultetu, uspijevamo navečer odvojiti vremena za probu. U početku smo teško usklađivali vrijeme ispitnih rokova, ali danas uspijevamo bez problema. Sve ovisi o dobroj organizaciji i ljubavi prema onome što radimo.

Za kraj, imate li u planu neke nove projekte ?

Naš najnoviji projekt jest a cappella obrada Ivčićeve pjesme „Kalelarga“. To nam je dosad i najveći projekt na kojem smo radili. Pjesma je snimljena još u prosincu (skupa sa „Winter Mashup-om") u zagrebačkom studiju. Htjeli smo napraviti nešto domaće i nama blisko, ali na drugačiji način. Evo, pjesma i video su „vani“ i reakcije su odlične! Stvarno nismo očekivali toliko pozitivnih komentara i zbog toga smo presretni!

Grupa A.KA. Crescendo ima svoj YouTube kanal i Facebook stranicu na kojoj možete pratiti njihove aktivnosti.
Njihov najnoviji projekt je obrada svojevrsne zadarske himne, pjesme „Kalelarga“, Tomislava Ivčića. Poslušajte!

FOTO: FACEBOOK