LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati ankete

48% studenata ne podržava Mostov prijedlog zabrane pušenja na javnim mjestima

Više od 200 studenata izjasnilo se o Mostovim prijedlozima vezanim uz pušenje na javnim mjestima i prodaju alkohola. Njima, pokazala je anketa, nisu naročito zadovoljni.

Više od 200 studenata izjasnilo se o Mostovim prijedlozima vezanim uz pušenje na javnim mjestima i prodaju alkohola. Njima, pokazala je anketa, nisu naročito zadovoljni.

Imaš li cigaretu? ili Idemo li zapaliti? – definitivno su najčešća pitanja među studentima u pauzama između predavanja. Međutim, u 2019. godini i tome se namjerava stati na kraj. Nakon što je prošlo više od mjesec dana od kako su cijene cigareta porasle za dvije kune, Klub zastupnika Mosta pripremio je nove prijedloge koji se tiču pušenja na javnim mjestima, ali i prodavanja alkohola.

Kako prenosi poslovni.hr, Ivan Bekavac, voditelj Mostova savjeta za Zdravstvo, prvenstveno želi zabranu pušenja na otvorenom, odnosno na javnim mjestima. Namjerava se zabraniti i prodaja alkohola na benzinskim crpkama te prodaja alkohola nakon 22 sata. Jedna od mjera bila bi i takozvano sakrivanje alkohola u trgovinama, kao što za primjer već imamo i sakrivene cigarete.

Budući da ih se itekako tiče, zanimalo nas je što o tome misle studenti. Provedena je anonimna anketa kojoj je pristupilo 295 ispitanika s različitih fakulteta diljem Lijepe Naše. Studentice su spremnije prihvatile ovu anketu te je njoj pristupilo čak 213 žena, odnosno 72,2%. Studenti su bili nešto skromniji te je samo njih 82 ili 27,8% pristupilo anketi.

Više od 46% ispitanika izjasnilo se kao nepušač te oko 36% kao pušač, dok povremeno cigaretu zapali njih 17%.

Grafikon obrasca odgovora. Naslov pitanja: Jeste li pušač?. Broj odgovora: 295 odgovora.

Pušenje na javnim mjestima normalna je stvar

Čak 134 od 165 ispitanika izjasnilo se da puše na javnim mjestima, ali i među njima ima razlike. Njih 109 kaže da puši i u tome ne vidi apsolutno nikakav problem, a ostalih 25 zapali jedino ako vide da mogu na prikladan način ostaviti opušak. Čini se da se zbog previše stresa tijekom dana ne mari previše gdje će se zapaliti cigareta.

Grafikon obrasca odgovora. Naslov pitanja: Ako ste na prošlom pitanju odgovorili s "Da" ili "Povremeno" zamolio bih Vas da i na ovo odgovorite: Pušite li cigarete na javnim mjestima?. Broj odgovora: 165 odgovora.

S Bekavcem se ne slažu studenti

Prijedlog Ivana Bekavca ne bi dobro prošao kod hrvatskih studenata. Tek njih 26% bilo bi uz Mostovu ideju zabrane pušenja na javnim mjestima. Njih 48% u potpunosti su protiv toga, a nešto manje od 26% reklo je kako im je svejedno. 

Grafikon obrasca odgovora. Naslov pitanja: Biste li zabranili pušenje cigareta na javnim mjestima?. Broj odgovora: 295 odgovora.

Ispitanici su progovorili i o takozvanom sakrivanju alkohola. Cigarete su već dugi niz godina sakrivene u dućanima i na kioscima. Isto se namjerava učiniti i s alkoholom. Svi oni znaju da je štetan, da može dovesti do ovisnosti, ali je li zbilja potrebno da se poduzimaju ovakve mjere? Da takva odredba ništa neće promijeniti, smatra gotovo 91% ispitanika.

Grafikon obrasca odgovora. Naslov pitanja: Što mislite o "skrivanju" alkohola na benzinskim crpkama i trgovinama?. Broj odgovora: 295 odgovora.

Cigareta i alkohola uvijek će biti među mladima, među studentima. Sigurno je da su moguće promjene na bolje, ali čini se da pušenje u javnosti, sakrivanje alkohola ili zabrana prodaje nakon 22 sata neće tome doprinijeti.

FOTO: UNSPLASH