Muke po gubitku

Što učiniti ako izgubite osobnu iskaznicu

Stres; izvor: Pixabay

Gubitak osobne iskaznice izrazito je stresna situacija. U takvom je trenutku najbolje ostati priseban, smiriti se i poduzeti određene korake. Što biste trebali napraviti ako je izgubite, donosimo u članku.

Bili ste na genijalnom tulumu koji je trajao do zore, malo ste popili, mijenjali lokacije, sreli prijatelje koje dugo niste vidjeli, popričali, otišli do još jednog kafića... Ili: otišli ste trčati, napravili desetke kilometara, vratili se kući i ne možete pronaći osobnu? Bez obzira na to koji je vaš scenarij, donosimo vam korake koje morate poduzeti kada izgubite osobnu iskaznicu.

Za početak – smirite se. Pokušajte u miru nekoliko puta pregledati stvari koje ste nosili sa sobom. Pretresite torbu, izvadite sve stvari iz nje, pregledajte sve džepove. Pogledajte u jaknu, hlače, sve džepove koje imate. Zamolite nekoga da još jednom pogleda za vama.

Pokušajte razmisliti gdje ste sve bili, gdje vam se nalazila osobna te jeste li vadili ili premještali tijekom dana neke predmete koji su bili u njezinoj blizini pa postoji mogućnost da vam je tada i ispala. Vratite se putem kojim ste došli prije nego što ste shvatili da vam je nestala.

Ako nakon navedenih savjeta niste pronašli dokument, dužni ste njegov nestanak ili gubitak prijaviti u najbližu policijsku upravu ili postaju. Nakon utvrđivanja okolnosti nestanka, policijska će postaja vašu osobnu iskaznicu rješenjem proglasiti nevažećom. Morat ćete platiti upravnu pristojbu te nakon primitka rješenja navedeno rješenje objaviti u Narodnim novinama u kojima se oglašavaju nevažeći dokumenti. Upute i cjenik možete pronaći na poveznici. Nakon objave u Narodnim novinama te nakon što policija utvrdi da ste objavili rješenje, izdat će vam se novi, važeći dokument.

Izrazito je važno napomenuti da vam prijeti novčana kazna za prekršaj ako ne prijavite gubitak dokumenta – u ovom slučaju osobne iskaznice.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

FOI

Potpora za realizaciju projekata

Pruža se poslovna prilika studentima FOI-ja i diplomantima

Studenti FOI-ja i alumniji koji su završili studij prije manje od dvije godine imat će priliku usavršiti svoje postojeće projekte „Startup@FOI“ programom podrške projekata. Prijave se šalju do 9. ožujka do podneva.

Starter

eSTUDENT-ov projekt

Starter: Online platforma koja će studente brzo povezati s poduzećima!

U velikoj džungli ponude i potražnje ponekad je teško prepoznati pravu stvar, no ohrabrujuća činjenica je da se u posljednje vrijeme lagano mijenjaju pravila igre.

Trg bana Josipa Jelačića perspektiva

Projekt davanja državnih stanova u najam

U Zagrebu od jeseni dostupni državni stanovi za 980 kuna

Isti projekt već je zaživio u Osijeku, a u budućnosti bi mogao i u Splitu. Provodi se u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Lost Theory Festival 2014.

Lost Theory Festival 2014.

Volontirajte na poznatom transformacijskom festivalu

Šest dana odlične zabave u prekrasnom ličkom krajoliku.

CRISS projekt, radna atmosfera

Obzor 2020.

FOI započeo s aktivnostima na CRISS projektu vrijednom više od 6 milijuna eura

FOI je započeo s provedbom aktivnosti projekta CRISS. Osmišljen je s ciljem razvoja i implementacije europske platforme u računalnom oblaku za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija učenika.