Muke po gubitku

Što učiniti ako izgubite osobnu iskaznicu

Stres; izvor: Pixabay

Gubitak osobne iskaznice izrazito je stresna situacija. U takvom je trenutku najbolje ostati priseban, smiriti se i poduzeti određene korake. Što biste trebali napraviti ako je izgubite, donosimo u članku.

Bili ste na genijalnom tulumu koji je trajao do zore, malo ste popili, mijenjali lokacije, sreli prijatelje koje dugo niste vidjeli, popričali, otišli do još jednog kafića... Ili: otišli ste trčati, napravili desetke kilometara, vratili se kući i ne možete pronaći osobnu? Bez obzira na to koji je vaš scenarij, donosimo vam korake koje morate poduzeti kada izgubite osobnu iskaznicu.

Za početak – smirite se. Pokušajte u miru nekoliko puta pregledati stvari koje ste nosili sa sobom. Pretresite torbu, izvadite sve stvari iz nje, pregledajte sve džepove. Pogledajte u jaknu, hlače, sve džepove koje imate. Zamolite nekoga da još jednom pogleda za vama.

Pokušajte razmisliti gdje ste sve bili, gdje vam se nalazila osobna te jeste li vadili ili premještali tijekom dana neke predmete koji su bili u njezinoj blizini pa postoji mogućnost da vam je tada i ispala. Vratite se putem kojim ste došli prije nego što ste shvatili da vam je nestala.

Ako nakon navedenih savjeta niste pronašli dokument, dužni ste njegov nestanak ili gubitak prijaviti u najbližu policijsku upravu ili postaju. Nakon utvrđivanja okolnosti nestanka, policijska će postaja vašu osobnu iskaznicu rješenjem proglasiti nevažećom. Morat ćete platiti upravnu pristojbu te nakon primitka rješenja navedeno rješenje objaviti u Narodnim novinama u kojima se oglašavaju nevažeći dokumenti. Upute i cjenik možete pronaći na poveznici. Nakon objave u Narodnim novinama te nakon što policija utvrdi da ste objavili rješenje, izdat će vam se novi, važeći dokument.

Izrazito je važno napomenuti da vam prijeti novčana kazna za prekršaj ako ne prijavite gubitak dokumenta – u ovom slučaju osobne iskaznice.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

Marko Pavičić

Projekt mladih za podizanje motivacije

INTERVJU: MotivationUp će te pokrenuti i raditi s tobom na ostvarenju tvojih ciljeva

MotivationUp skupina je ljudi koja će pobuditi ono najbolje u vama; koja će vam dati snage i hrabrosti za ostvarenje svojih snova; koja će uz vas biti čak i u trenucima kada vaši najbliži ne mogu biti tu.

pomoć

Centar za pomoć studentima i radnicima

Psihološka pomoć dostupna zagrebačkim studentima

Svi se tijekom fakulteta susretnu s barem jednom teškom situacijom. Ne brinite, niste sami. Potražite pomoć u Centru za pomoć studentima i radnicima u studentskom naselju „Stjepan Radić”.

Premijer

Na portalu Posao.hr objavljen oglas

Prijavite se za posao premijera Republike Hrvatske

Naravno, riječ je o satiričnom oglasu, ali prema njegovom opisu može se reći kako nije toliko daleko od istine. 

pivo zg

Važne obljetnice

Dan piva i drugi međunarodni dani u kolovozu

Kolovoz nam donosi brojne važne dane, a na vama je da odaberete koji ćete obilježiti.

Inicijativa za edukaciju o poduzetništvu u srednjim školama

Podizanje svijesti

Inicijativa za edukaciju o poduzetništvu u srednjim školama

Svim mladim sudionicima projekt je omogućio razvoj poduzetničkih, komunikacijskih, kreativnih, organizacijskih i koordinacijskih vještina, dok se neformalnim druženjem sudionika osnažila društvena solidarnost i podigla svijest o važnosti poduzetništva.