Muke po gubitku

Što učiniti ako izgubite osobnu iskaznicu

Stres; izvor: Pixabay

Gubitak osobne iskaznice izrazito je stresna situacija. U takvom je trenutku najbolje ostati priseban, smiriti se i poduzeti određene korake. Što biste trebali napraviti ako je izgubite, donosimo u članku.

Bili ste na genijalnom tulumu koji je trajao do zore, malo ste popili, mijenjali lokacije, sreli prijatelje koje dugo niste vidjeli, popričali, otišli do još jednog kafića... Ili: otišli ste trčati, napravili desetke kilometara, vratili se kući i ne možete pronaći osobnu? Bez obzira na to koji je vaš scenarij, donosimo vam korake koje morate poduzeti kada izgubite osobnu iskaznicu.

Za početak – smirite se. Pokušajte u miru nekoliko puta pregledati stvari koje ste nosili sa sobom. Pretresite torbu, izvadite sve stvari iz nje, pregledajte sve džepove. Pogledajte u jaknu, hlače, sve džepove koje imate. Zamolite nekoga da još jednom pogleda za vama.

Pokušajte razmisliti gdje ste sve bili, gdje vam se nalazila osobna te jeste li vadili ili premještali tijekom dana neke predmete koji su bili u njezinoj blizini pa postoji mogućnost da vam je tada i ispala. Vratite se putem kojim ste došli prije nego što ste shvatili da vam je nestala.

Ako nakon navedenih savjeta niste pronašli dokument, dužni ste njegov nestanak ili gubitak prijaviti u najbližu policijsku upravu ili postaju. Nakon utvrđivanja okolnosti nestanka, policijska će postaja vašu osobnu iskaznicu rješenjem proglasiti nevažećom. Morat ćete platiti upravnu pristojbu te nakon primitka rješenja navedeno rješenje objaviti u Narodnim novinama u kojima se oglašavaju nevažeći dokumenti. Upute i cjenik možete pronaći na poveznici. Nakon objave u Narodnim novinama te nakon što policija utvrdi da ste objavili rješenje, izdat će vam se novi, važeći dokument.

Izrazito je važno napomenuti da vam prijeti novčana kazna za prekršaj ako ne prijavite gubitak dokumenta – u ovom slučaju osobne iskaznice.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

Započinje turneja "Hrvatska stvara"

Velika turneja

„Hrvatska stvara“: Započinje osnivanje novih Code Clubova

– Code Club odlična je inicijativa jer omogućuje mladima ulazak u svijet digitalnih tehnologija i stvaranja bez obzira na njihovu lokaciju ili imovinsko stanje. Gradeći zajednicu volontera razvija civilno društvo i ukazuje mladima na potrebu vraćanja vrijednosti u društvo. – kaže Ana Nikolić.

SCZG dvorište

Uoči praznika

Izmijenjeno radno vrijeme zagrebačkog SC-a, menzi i Student servisa

Zbog dvaju praznika zagrebački Studentski centar radi po izmijenjenom rasporedu sve do utorka, 26. lipnja.

Jasna Ožanić

Studentski obrazovni projekti

U srpnju počinje EDULEARN

Konferencija za obrazovne projekte održat će se u srpnju ove godinu u Barceloni.

Ministarstvo branitelja

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske

Raspisan natječaj za dodjelu braniteljskih stipendija

Za stipendije će se moći prijaviti srednjoškolci i redovni studenti. Mjesečni iznos kojim će biti stipendirani srednjoškolci iznosit će 200 kuna, dok će studenti koji ostvare pravo na stipendiranje primati 500 kuna mjesečno. Studenti poslijediplomskih studija primat će stipdendiju u iznosu od 6 000 kuna za cijelu akademsku godinu.

Udruge

Projekt „Informiranje – pravo mladih”

Poziv udrugama na predstavljanje pozitivnih strana volontiranja i uspješnoga zaposlenja

„Informativni ponedjeljci” održavaju se jednom mjesečno, a u svibnju se bave temom volontiranja koje pomaže mladima da pronađu željeni posao. SIK poziva udruge da vlastitim primjerom i iskustvima predstave mladima pozitivne i uspješne strane volontiranja koje vode do profesionalnog uspjeha i zaposlenja.