LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret velikom natjecanju

Zagreb se Zag-Rij-ava za Europske sveučilišne igre

Europske sveučilišne igre trebale bi u Zagrebu i Rijeci ugostiti preko pet tisuća studenata sportaša iz cijele Europe. Uz njih, svojim sudjelovanjem bi natjecanje trebalo uveličati čak dvije tisuće volontera.

Europske sveučilišne igre trebale bi u Zagrebu i Rijeci ugostiti preko pet tisuća studenata sportaša iz cijele Europe. Uz njih, svojim sudjelovanjem bi natjecanje trebalo uveličati čak dvije tisuće volontera.

Satovi na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te na riječkom Korzu već odavno odbrojavaju dane do početka Europskih sveučilišnih igara, vjerojatno najvećeg natjecanja ikad održanog u Hrvatskoj. Kao nastavak projekta Zag-Rij-avanje danas je predstavljen novi mural, nacrtan na zidu zagrebačkog sportskog kompleksa Mladost. Simbolično, novi mural nacrtan je preko natpisa UNIVERZIJADA ´87, čije su Europske sveučilišne igre nasljednik.

Da se ne bi zaboravilo na naslijeđe Univerzijade, na muralu je s lijeve strane napisan broj 87, a na slici je prikazan i legendarni Zagi, maskota Univerzijade, zajedno s maskotom Europskih sveučilišnih igara - Hrkijem. Za realizaciju murala zaslužni su članovi organizacije Pimp My Pump. Na predstavljanju murala sudjelovali su osnovnoškolci koji su crtali po pločniku te nogometni freestyler Miran Pirener koji je posjetiteljima pokazao svoje vještine, te ih izazvao u natjecanju provlačenja lopte kroz noge.

Prema riječima organizatora Igara, ovo je mjesto izabrano upravo zbog toga što će Mladost biti jedno od glavnih žarišta za vrijeme održavanja natjecanja. Atletski stadioni Mladost će 13. srpnja biti mjesto održavanja svečane ceremonije i otvaranja Igara, za koje organizatori najavljuju brojna iznenađenja, dok će brojni studenti za vrijeme Igara biti smješteni u studenskom naselju na Savi.

Europske sveučilišne igre trebale bi u Zagrebu i Rijeci ugostiti preko pet tisuća studenata sportaša iz cijele Europe. Uz njih, svojim sudjelovanjem bi natjecanje trebalo uveličati čak dvije tisuće volontera. Svi oni bit će smješteni u novoobnovljenim studentskim domovima u Zagrebu i Rijeci, a imat će pravo i na obrok tijekom svog rada.

U usporedbi s Univerzijadom, koja se održala u Zagrebu prije gotovo trideset godina, na Europskim sveučilišnim igrama trebalo bi sudjelovati dvije tisuće sportaša više. Predsjednik Udruge ESI Zagreb-Rijeka, Zrinko Čustonja, rekao je da je najvažnije da nakon ovakve velike manifestacije nešto ostane u nasljeđe našim gradovima i državi. Pritom je mislio na studentske domove u kojima će nove generacije zasigurno moći još dugo uživati.