LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliko natjecanje

Otvorena ljetna Univerzijada u Gwangjuu

Hrvatski predstavnici natjecat će se u gimnastici, judu, veslanju te atletici i taekwondou, a svoje prve nastupe zabilježit će već danas.

Hrvatski predstavnici natjecat će se u gimnastici, judu, veslanju te atletici i taekwondou, a svoje prve nastupe zabilježit će već danas.

 Ceremonijom svečanog otvaranja, koja je jučer održana u južnokorejskom gradu Gwangjuu, službeno je započela 28. po redu ljetna Univerzijada. Ovogodišnja Univerzijada, koja se održava pod sloganom „Light up Tomorrow“, okupila je preko 1000 sportaša iz 170 zemalja svijeta. Među njima naći će se i 23 hrvatska sportaša i sportašice koji će se natjecati u pet sportova.

 Ovogodišnja Univerzijada održava se od 3. do 14. srpnja te će biti najmasovnija u povijesti po broju natjecatelja, koji će se za titulu najboljih boriti u 21 sportu. Hrvatski predstavnici natjecat će se u gimnastici, judu, veslanju te atletici i taekwondou. Među njima, posebnu priliku nositi hrvatski barjak na otvaranju Igara, koje je na Gwangju World Cup stadionu gledalo više od 40 000 ljudi, dobio je mladi gimnastičar Leonardo Kušan.

 Univerzijadu, inače drugo najveće sportsko natjecanje na svijetu nakon Olimpijskih igara, otvorila je južnokorejska predsjednica Park Geun-hye, a osim nje okupljenima se prigodnim riječima obratio i predsjednik FISU-a Claude-Louis Gallien. Svečanom činu paljenja baklje, čiji su plamen nosili proslavljeni južnokorejski olimpijci, prethodilo je podizanje zastave FISU-a uz izvođenje studentske himne „Gaudeamus igitur“. Ceremoniju otvaranja obilježio je bogati kulturni program u kojem je prikazan spoj tradicionalne i suvremene Koreje. Središnja poruka programa otvorenja Univerzijade nadovezuje se na njezin slogan, a mladima poručuje kako su upravo oni svjetlo koje hoće i treba osvijetliti sutrašnjicu.

 Natjecanja za hrvatske predstavnike počinju već danas kada nastupaju judašice i gimnastičari, od kojih valja istaknuti Andreja Korosteljeva – mladog Osječanina kojem je odobreno izvođenje novog gimnastičkog elementa, koji će – ukoliko ga sutra uspješno izvede – nositi njegovo ime. Uz spomenutog gimnastičara, hrvatske će boje u narednim danima braniti taekwondo olimpijke Lucija i Ana Zaninović te Iva Radoš. U taekwondou, koji inače broji najviše naših predstavnika – njih čak devet od ukupno 23 – nastupi će i Marina Sumić, Luka Horvat, Marko Mutak, Bruno Rezo, Marko Strusa te Deni Andrun Razić.

 Tena Šikić, Andrea Bekić, Ana Kokeza i Brigita Matić branit će naše boje u judu, dok će veslačku regatnu stazu pokušati osvojiti naš dvojac na pariće Dino Rupčić i Marijan Filipović. Atletska borilišta rezervirana su za Ivanu Lončarek, Bruna Erenta i Mateu Matošević, a gimnastičarske dvorane za Andreja Korosteljeva, Matiju Barona, Antona Kovačevića, Kristijana Vugrinskog i Leonarda Kušana.

 Na Univerzijadi u Gwangjuu predstavit će se i Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016, čiji će logo i slogan biti prisutni na opremi naših sportaša, a same Igre bit će predstavljene sportašima iz svih krajeva svijeta kao poticaj za sudjelovanje i posjet Hrvatskoj idućega ljeta.