Veslački spektakl na Rivi

VIDEO: Krema europskog veslanja na Regati Svetog Duje u Splitu

Regata SV. Duje

Na utrci sveučilišnih osmeraca u Spinutu sudjelovat će 12 muških i 9 ženskih posada, od čega se u muškoj konkurenciji ističu prošlogodišnji pobjednici, ekipa sveučilišta Aachen, kao i posade sveučilišta Oxford i Cambridge, sveučilište Pavia te drugih sveučilišta iz Europe.

Split će još jednom tradicionalno ugostiti ponajbolje sveučilišne osmerce iz cijele Europe koji će se okupiti na 16. izdanju Međunarodne veslačke regate Sveti Duje te na taj način sportski uveličati proslavu dana grada Splita. Kao rijetko kada Regata će se održati na sam dan Svetoga Duje, tako da će u veslačkome spektaklu moći uživati na tisuće Splićana i njihovih gostiju koji će se okupiti na splitskoj Rivi te na regatnoj stazi u Spinutu dan ranije.

Na utrci sveučilišnih osmeraca u Spinutu sudjelovat će 12 muških i 9 ženskih posada, od čega se u muškoj konkurenciji ističu prošlogodišnji pobjednici, ekipa sveučilišta Aachen, kao i posade sveučilišta Oxford i Cambridge, sveučilište Pavia te drugih sveučilišta iz Europe. Hrvatsku će predstavljati posade domaćina, Sveučilišta u Splitu, te Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku, a finalne će se trke u ženskoj i muškoj konkurenciji održati u subotu, 6. svibnja, u 12 sati. Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita tradicionalno će se održati u splitskoj luci i to ove godine na sam dan Svetoga Duje, 7. svibnja u 12:30 sati.

– Želim posebno zahvaliti svim ljudima i volonterima koji su uključeni na svim organizacijskim razinama. Naša je manifestacija izvedena na vrhunskoj razini s jako malim budžetom, zahvaljujući dugotrajnoj podršci naših partnera, ali prije svega zbog tako snažnog volonterskog rada svih onih uključenih u nju. Trudimo se pridonijeti turističkoj ponudi grada Splita u predsezoni, što se očituje kroz brojke koje pokazuju da se preko 25% sudionika regate vraća na Jadran barem jednom godišnje, da je 11 sudionika u Hrvatskoj kupilo nekretnine, da su bivši naši veslači u Engleskoj osnovali 3 turističke agencije koje u Hrvatsku godišnje šalju preko 4 tisuće gostiju, što dovoljno govori o njihovoj želji za ulaganjem u Hrvatsku. – rekao je direktor Regate i potpredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Toni Gamulin.

Da Regata ima i snažan turistički aspekt, potvrdio je i pročelnik Službe za sport i sportsku infrastrukturu grada Splita, Hrvoje Akrap, koji je istaknuo:

– Najvažnija je promidžba Grada u svijetu preko sudionika pa je zato izuzetno bitno da se ova tradicija održi. Ovo je događaj koji je organiziran na vrhunskoj razini i nadam se da će Grad i svih idućih godina stati iza njega. – poručio je.

Kroz godine je ovo postala jedna od najjačih europskih studentskih regata, prvenstveno zahvaljujući nastupu ekipa Oxforda i Cambridgea koje motiviraju ponajbolje europske studentske posade na obračun s njima. Sve to utječe i na razvoj studentskog sporta općenito, poglavito u Splitu, na što se referirao i rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, koji je između ostalog poručio:

– Akademski sport na našemu Sveučilištu  razvija se u onom natjecateljskom, ali jednako tome i u rekreativnom smislu. Želimo omasoviti sportski angažman studenata te omogućiti da naši djelatnici i studenti imaju infrastrukturu koja bi bila namijenjena sportskim aktivnostima. Na tome ćemo i dalje raditi te nastojati da ne samo ovakvim događajima kao što je Regata unaprijedimo razvoj sporta nego i širim angažmanom studenata i nastavnika.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i najava dokumentarnog filma o Regati Sv. Duje, koji trenutno snimaju splitski studenti – dugogodišnji volonteri u organizaciji Regate Sveti Duje – koji su za potrebe snimanja filma posjetili ovogodišnji The Boat Race u Londonu te razgovarali s legendama Oxforda i Cambridgea.

– Toliko je duboka poveznica sa Splitom da je najbolje reći da se veslači iznova vraćaju zato što su im najdublja i najsretnija sjećanja na druženja sa svojim prijateljima povezana s ovom regatom.  Osim natjecanja i obnavljanja starih sportskih rivalstava Oxforda i Cambrdigea, Split je za njih mjesto ponovnoga susreta kada se jednom godišnje svi ponovno sreću, a osim natjecanja, za nas starije prilika je i zabaviti se na Lighthouse discu i podružiti se s mlađim generacijama. – rekao je zlatni olimpijac iz Sydneya i veslačka legenda Oxforda, Luka Grubor.

Za kraj se okupljenima obratio Denis Boban iz HVK-a Gusar, koji je istaknuo:

– Puno nam znači da smo glavni sportski događaj za feštu Svetoga Duje u Splitu, zbog čega HVK Gusar od srca daje sve svoje resurse u tehničkoj organizaciji natjecanja i trudimo se sve pokriti na način da svi sudionici budu zadovoljni te da se žele vratiti svake godine. –

Komentari na članak

Vezani članci

Darivanje krvi

Hvalevrijedna akcija

Studenti pod Marjanom, darujte krv!

Drugu godinu zaredom u gradu Splitu studenti organiziraju dobrovoljno darivanje krvi.

Novi studentski dom na Kampusu

Pomoć studentima

Otvoreno psihološko savjetovalište za splitske studente: Povjerljivo i diskretno

„Povjerljivost i diskrecija” osnovno je načelo rada savjetovališta – sve informacije razmijenjene tijekom savjetovanja u potpunosti su povjerljive i ostaju između studenta i profesorice.

Kineziološki fakultet u Splitu

Sveučilište u Splitu

Kineziološki fakultet u Splitu i HNK Hajduk potpisali sporazum o osnivanju sportskog internata

Hrvatski institut za kineziologiju i sport, Kineziološki fakultet u Splitu te vodstvo HNK-a Hajduk potpisali su petogodišnji sporazum o suradnji koja će rezultirati osnivanjem internata HNK Hajduk. Suradnja će se odvijati u tri faze.

"Knjiga žalbi i pohvala"

Udruga Studenti za studente Split

Knjiga žalbi i pohvala ponovno na splitskim fakultetima

U Knjigu žalbi i pohvala možete upisati sve svoje kritike, komentare i pohvale na račun vaših obrazovnih ustanova, Sveučilišne knjižnice u Splitu i Studentskog centra, odnosno studentskih domova i menzi.

Festival mediteranskog filma 2017

Festival mediteranskog filma Split

FMFS „baca Ješku“: najboljemu hrvatskom kratkom filmu 10 tisuća kuna

Uvjet je za sudjelovanje u natjecateljskim programima da radovi dolaze iz mediteranskih zemalja, bilo da je riječ o igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim filmovima.