LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Copa America: Finale

Čileu prvi naslov u povijesti

Nakon 120 minuta bez golova, Čileanci su pokazali veću smirenost u izvođenju jedanaesteraca i tako došli do prve titule u 99 godina postojanja ovog natjecanja.

Nakon 120 minuta bez golova, Čileanci su pokazali veću smirenost u izvođenju jedanaesteraca i tako došli do prve titule u 99 godina postojanja ovog natjecanja.

 Čileanski snovi sinoć su se pretvorili u javu. Momci Jorgea Sampaolija uspjeli su svojoj reprezentaciji osigurati prvi naslov prvaka Copa Americe u povijesti, i to na stadionu Nacional pred svojim navijačima u glavnom gradu Čilea.

Nasuprot Čileanaca stajala je u finalu goropadna Argentina, ekipa u kojoj konce obično vuče po mnogima najbolji igrač svijeta Lionel Messi, a u stopu ga prate ubojiti strijelac Kun Aguero, defenzivni guru Javier Mascherano te lucidni fantazisti Javier Pastore i Angel Di Maria. U čileanskim redovima jedine su prave zvijezde Arsenalov Alexis Sanchez i Juventusov Arturo Vidal. 

Unatoč svim tim imenima, finalni susret ovogodišnje Copa Americe nije bio osobito atraktivan, na trenutke čak i negledljiv. Igra je bila dosta rascjepkana prekršajima na sredini terena, a igrači-umjetnici (Messi, Valdivia) ležali su prečesto na travi da bi mogli napraviti nekakav značajan potez.

U cijeloj utakmici bilo je tek nekoliko izglednih šansi. U prvom poluvremenu Claudio Bravo obranio je pokušaj Otamendija glavom nakon Messijevog ubacivanja. Najbolju priliku Argentina je propustila u drugom poluvremenu kad se Ezequiel Lavezzi umjesto za udarac iz izgledne pozicije odlučio za nesebično podvaljivanje lopte za Higuaina, što nije najbolje završilo za Argentinu.

Nakon 120 minuta bez postignutog pogotka, došao je red na izvođenje jedanaesteraca. Čileanski izvođači bili su puno smireniji u izvođenju jedanaesteraca. Najprije je „skinuo paučinu” Matias „Mati” Fernandez, a precizni su bili i Arturo Vidal te Charles Aranguiz. Kod Argentine je jedini siguran izvođač bio Messi, dok je Higuain svoju loptu poslao visoko preko gola, a Ever Banega nije uspio nadmudriti Brava. Posljedni izvođač za Čile bio je Alexis Sanchez, koji je drsko i bezobrazno poslao lagano po sredini gola, dok je vratar Romero poletio u stranu.

Treće su mjesto dvadesetak sati prije finala obranili Preuanci, koji su s 2:0 svladali desetkovanu ekipu Paragvaja. Golove su za Peruance postigli Carillo i Paolo Guerrero. Inače, Peru je ovom pobjedom obranio treće mjesto na Copa Americi, a Paolo Guerrero osvojio je naslov najboljeg strijelca.

 

FOTO: FACEBOOK