LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pometen Spahija

Uspješna sezona za hrvatske NBA-ovce

Dok iščekujemo dolazak Šarića i Hezonje u NBA ligu, vrijeme je da se prisjetimo sjajne sezone dvojice hrvatskih igrača i jednog trenera na najvećoj košarkaškoj pozornici.

Dok iščekujemo dolazak Šarića i Hezonje u NBA ligu, vrijeme je da se prisjetimo sjajne sezone dvojice hrvatskih igrača i jednog trenera na najvećoj košarkaškoj pozornici.

Prošla su slavna vremena Dražena, Kukoča i Rađe, i ona, ne toliko slavna, Giričeka, Markote i Ukića. Danas, nakon nekoliko godina pauziranja, hrvatska košarka se vratila na veliku košarkašku scenu, a svoju prvu sezonu uspješno su odradila dva novaka i jedan trener. Upravo je trener Spahija najdalje i dogurao - do finala istočne konferencije, dok su Bogdanović i Rudež odigrali zapažene uloge i možemo slobodno reći kako su obojica pružila i više od očekivanog. 

U finalu Istoka, Kavaliri iz Clevelanda nisu bili toliki kavaliri prema Spahijinim Jastrebovima otprativši ih uz onu staru - treba uvijek prvo pomesti u svome dvorištu. LeBron James i društvo po četvrti put u povijesti pokazali su se kao najjača momčad istočne konferencije, iako je Spahijina Atlanta u regularnom dijelu sezone izgledala kao glavni pretendent za osvajanje istočne titule. Atlanta je u finalu Istoka pometena s laganih 4-0, uz briljantne partije Kinga Jamesa koji je po peti puta zaredom izborio finale lige sa svojom momčadi, zbog čega ga neki sve više guraju na vječito zauzetu poziciju najboljeg u povijesti. U velikom finalu Cavsima će društvo praviti Warriorsi iz Oaklanda, koji su s 4-1 bili bolji od Rocketsa iz Houstona.

No, dosta o finalu, pričajmo malo o našima.

Prvi trener u NBA-u i odmah All-star

Spahija je u svojoj prvoj sezoni izborio status prvog Hrvata sudionika glavnog događaja All-Star vikenda, u ulozi pomoćnika trenera Mikea Budenholzera. Spahija je to pravo stekao kao član najbolje momčadi istočne konferencije u kojoj je njegova momčad ostvarila rekord franšize s učinkom od 60 pobjeda u regularnom dijelu sezone. Iako i sam ističe kako ne zna koliko je zapravo značajan njegov učinak u fantastičnoj sezoni Hawksa, rezultati otkada se Spahija priključio stručnom stožeru govore sami za sebe:

- Mi smo ove godine dobili više komplimenata za rezultate i igru nego ovaj klub od početka postojanja franšize. Ja mogu samo kazati da se osjećam privilegiran što sam dio tog sistema i sustava i da sam danas član jednog od najuspješnijih stručnih štabova u Americi. - izjavio je Spahija za HRT.

Atlanta je kroz cijeli siječanj prošla bez ijednog poraza, pritom upisavši 17 pobjeda. Velike zasluge stručnom stožeru pridala je i sama liga, koja je cijelu prvu petorku Hawksa proglasila najboljim igračem siječnja, jasno davši do znanja da je Atlanta momčad, a ne pojedinac. 

Tihi ubojica iz Brooklyna

Treneru Spahiji na All-Star vikendu pridružio se i profinjeni šuter Netsa, Bojan Bogdanović, koji je sudjelovao u utakmici novaka. Iako je dosta oscilirao u početku, nakon hvatanja odmora i dokazivanja na navedenom All-Staru, Bojan je u nastavku sezone pokazao Netsima da mogu itekako računati na njega, pogotovo kad zaškripi. Najbolju utakmicu sezone Bojan je odigrao upravo kada je bilo i najpotrebnije – ubacivši 28 poena Orlandu u posljednjoj utakmici regularnog dijela sezone, osiguravši time svojoj momčadi i pobjedu, koja se kasnije pokazala ključnom za ulazak u doigravanje.

Iako je prošlo puno vremena otkada je Dražen Petrović odigrao svoju posljednju utakmicu za Netse, slobodno možemo reći da Newyorčani imaju novog hrvatskog sportskog heroja. U ovogodišnjem doigravanju Netsi nisu uspjeli preskočiti prvu prepreku, ali se Bojan u tih šest utakmica protiv Atlante izborio za startnu petorku i veliku minutažu. Ako nastavi s ovakvim napretkom brzo će ga dočekati ugovor teži od 10 milijuna dolara. Bojan je u Europi već demonstrirao svoj talent, ali NBA je sasvim drugačije okruženje i drugačija košarka u kojoj se treba dodatno prilagoditi i istrpjeti svojeglavost glavnih zvijezda. Igra bez lopte je nešto novo za njega, no ako se nastavi boriti za minute, možemo očekivati njegovu puno veću ulogu u sezoni 15/16.

 

Ostvarenje dječačkih snova 28-godišnjeg novaka

Damjan Rudež je u svojoj rookie sezoni pokazao da je spreman ostati još neko vrijeme preko bare, odigravši neke zaista zanimljive utakmice. Igrač u dresu Pacersa s brojem 9, ove sezone je ukupno odigrao 68 utakmica, od kojih je dvije započeo u startnoj petorci. Iako su mnogi očekivali tek sporadičnu ulogu Rudija u Indianinom lovu na doigravanje, ozljeda Paula Georga gurnula ga je u drugu petorku, koja je gotovo cijele sezone ostvarivala dobre rezultate i držala Indianu na pozicijama koje vode u doigravanje. Pred kraj sezone, kada se vratio George, Rudežu se uloga smanjila, tako da ga sljedeće sezone čeka velika borba za minutažu ako roster Pacersa bude zdraviji nego ove sezone.

Rudež se najviše istaknuo u susretima protiv Orlanda, protiv kojeg je trice gađao 64 posto. Najbolju utakmicu je odigrao upravo protiv njih, kada je u zadnjoj četvrtini utrpao 16 koševa za veliki preokret i pobjedu. 

 

FOTO: FLICKR/MICHAEL