Studentska prvenstva

Sveučilište u Zagrebu s 19 medalja najbolje u Europi u sportu!

Stolni tenis ilustracija

Čak 138 sportaša i članova stručnog osoblja predstavljalo je Sveučilište u Zagrebu na europskim studentskim prvenstvima, njih 12. U konkurenciji od 576 sveučilišta njegove su reprezentacije osvojile najviše medalja – njih čak 19 (5 zlatnih, 7 srebrnih i 7 brončanih).

Sveučilište u Zagrebu na europskom je tronu. Njegove studentske sportske reprezentacije natjecale su se ovog ljeta na europskim studentskim prvenstvima u organizaciji krovne Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA).

Čak 138 sportaša i članova stručnog osoblja predstavljalo je Sveučilište u jubilarnoj 20. obljetnici postojanja EUSA-e. Reprezentacije su se natjecale u 12 od ukupno 21 organiziranog prvenstva i u konkurenciji od 576 sveučilišta osvojile najviše medalja – njih čak 19 (5 zlatnih, 7 srebrnih i 7 brončanih).

Reprezentativci Sveučilišta u Zagrebu ostvarili su golem uspjeh na premijernom izdanju Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima (EUSA Combat 2019), osvojivši čak 13 medalja, čime su zauzeli poziciju sveučilišta s najvećim brojem odličja na tom natjecanju. U vitrini zagrebačkih ekipa tako su se našle četiri zlatne medalje (Karlo Raguž, Lucija Lesjak, Jelena Pehar, Anita Tadić), sve iz karatea, šest srebrnih (Borna Pečko, Luka Skender, Luka Mavračić) – taekwondo, Stjepan Štimac – karate, Elizabeta Crnković, Petar Jaman – kickboxing) te tri brončane (Lea Katarina Gobec – judo, Ivan Vrgoč, Franjo Gucić – taekwondo).

Druga najuspješnija zagrebačka sportska ekipa bila je ženska stolnoteniska reprezentacija, koja je svoje medalje ostvarila na 9. Europskom stolnoteniskom sveučilišnom prvenstvu u Camerinu u Italiji. Ida Jazbec, Klara Cakol, Magdalena Basić i Josipa Zajec osvojile su tri medalje: jednu srebrnu i dvije brončane, i to u ekipnoj konkurenciji i parovima. Zbog gustoga rasporeda studentice su pojedinačno natjecanje stavile u drugi plan.

U još jednom premijernom izdanju EUSA-inih europskih sveučilišnih prvenstava – u rukometu na pijesku, zagrebački studenti osvojili su zlato, a nakon nesretnoga ispadanja u polufinalu djevojke su u borbi za 3. mjesto svladale Sveučilište Tilburg i okitile se brončanom medaljom.

Posljednju medalju u Zagreb donijeli su veslači iz Jankopinga u Švedskoj. Drugo mjesto u jakoj konkurenciji osvojio je dvojac na pariće u sastavu Tomislav Šain i Luka Baričević, inače sparing partneri svjetskih prvaka – braće Sinkovića. Čak četiri drvene medalje osvojili su naši studenti u Švedskoj te je broj medalja za 2019. godinu ostao simboličan – 19.

Od ostalih rezultata, muška sveučilišna reprezentacija u košarci 3x3 osvojila je četvrto mjesto na prvenstvu u Portu, a zahvaljujući pokazanoj igri pozvani su na Svjetsko studentsko prvenstvo koje će se početkom studenoga održati u Kini. Rukometna ženska reprezentacija osvojila je odlično peto mjesto na jakom turniru u Bydgoszczu u Poljskoj, a isti rezultat ostvarila je ženska futsalska reprezentacija na natjecanju u Bragi u Portugalu. Još su na europskim prvenstvima nastupile teniska reprezentacija na prvenstvu u Podgorici u Crnoj Gori i muška reprezentacija na prvenstvu u odbojci na pijesku u Kopru u Sloveniji.

Tri godine nakon povijesnoga uspjeha na Europskim sveučilišnim igrama ESI Zagreb – Rijeka 2016. (European University Games  –  EUG),  kada  je  Sveučilište  u  Zagrebu  proglašeno najsportskijim sveučilištem u Europi, studenti Sveučilišta u Zagrebu zaokružuju 2019. godinu s 19 medalja u vitrini Sveučilišta. Odlična je to najava za predstojeći ESI Beograd 2020, gdje će braniti titulu najboljih.

Komentari na članak

Vezani članci

Pravni fakultet/Sveučilište

Akademska godina 2013./2014.

Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade

Rok za prijavu na natječaj je 30. travnja 2014. do 16 sati. Prijava radova za Nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca, a u pravilu se može prijaviti znanstveni iili umjetnički rad jednog autora ili, iznimno, rad nekoliko autora, ali ne više od tri.

FOTO: Pinterest

Sveučilište u Zagrebu

Izašli privremeni rezultati Natječaja Studentskoga zbora za sufinanciranje studentskih projekata

Povjerenstvo sastavljeno od nastavnika i profesora odabralo studentske projekte koji ostvaruju pravo na sufinanciranje. Žalbeni rok otvoren do 28. svibnja.

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/11/07/08/49/hand-1030565__340.jpg

Umjetničko-znanstveni projekt

Uspješna suradnja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje

U umjetničko-znanstveni projekt „Glazba sfera – Musica mundana”, koji organizira Muzička akademija, pridružile su se i druge sastavnice zagrebačkog sveučilišta. Zahvaljujući njima posjetitelje od 9. do 14. travnja očekuju predavanja o planetu Zemlji, Sunčevom sustavu i ekologiji te vrlo zanimljiv multimedijalan događaj.

Panorama

Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu

Otvorene su prijave za besplatan program postakademskog zapošljavanja

Studenti će se kroz program osposobljavati za pokretanje i vođenje gospodarskih i drugih subjekata. Prvi modul izvodit će se putem Ljetne škole koja će se održati od 11. do 22. srpnja 2016. u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Sveučilište u Zagrebu

Upozorenje studentske pravobraniteljice

Došao kraj nezakonitom naplaćivanju dokumenata na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu?

Sveučilište u Zagrebu poduprijelo je zahtjeve studentske pravobraniteljice Barbare Šimić i svim je sastavnicama upućeno upozorenje da što prije ukinu nezakonitu naplatu dokumenata.