Sportsko-edukativni projekt

Stotinu Osječana osvijestilo fokus na Mentalnom treningu „Aktivne Hrvatske”

Igor Cerensek i Ana Kotzmuth

– Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. – istaknula je psihologinja Ana Kotzmuth. 

Nedostatak fokusa najčešća je prepreka ostvarivanju naših ciljeva i potencijala. Mentalni trening sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska predstavio je tehnike usavršavanja vještine fokusa kao alata nužnog za uspjeh. Radionica se održala u osječkom hotelu Osijek gdje je više od stotinu polaznika pažljivo slušalo savjete vrhunskih psihologa i liječnika.

Psiholozi Mentalnog treninga Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek svakodnevno rade s vrhunskim hrvatskim sportašima i važan su dio njihovih sportskih uspjeha. Polaznicima ovog susreta otkrili su važnost fokusa kao vještine koju možemo uvježbati. Iako mnogi misle da on s vremenom opada, zapravo se razvija ako u njega ulažemo. Biti fokusiran zapravo znači biti prisutan u trenutku i to nije lako, ali ovaj trening nudi vrlo konkretne alate kako to postići.

Jedan je od tih alata mindfulness meditacija kojom treniramo naš um da bude usmjeren na sada i ovdje dok puštamo prošlost i budućnost tamo gdje im je mjesto. Fokus nam je potreban kako bi naša izvedba bila uspješna, ali ako ne možemo zamisliti savršenstvo, teško ga možemo izvesti u stvarnosti. Zato se polaznike podučava kako pravilno koristiti tehniku mentalne simulacije i pripremiti se za izvedbu koja im je važna. Uz malo truda, pravi pristup i vježbu, moguće je biti fokusiran.

– Uvijek smo fokusirani, samo nekad na previše stvari, a ponekad na krive stvari. Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. Vaš je fokus samo vaš, a trenutak koji imate danas više se neće ponoviti, zato je naš cilj pomoći vam da ga dobro iskoristite! – istaknula je psihologinja Ana Kotzmuth

Događaj je otvorila osobna izaslanica Predsjednice RH i bivša veslačica Mirna Rajle Brođanac koja je u ime Predsjednice pozdravila sugrađane te Osijek opisala kao grad aktivnih ljudi. Mentalni trening odradili su i Tea Šojat, višestruka državna rekorderka, najbolja dizačica utega u Hrvatskoj, Petar Krpan, izbornik U-17 nogometne reprezentacije i Mario Zelić, osječki kondicijski trener te voditeljica Mirna Šitum.

Projekt Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a generalni je partner HEP. Partneri su, također, Kineziološki fakultet u Zagrebu, Definicija hrane, poliklinika Vaš pregled, Biotrening te Hrvatska liječnička komora čiji su liječnici educirali u Osijeku. Sve sudionike treninga razveselili su prigodnim poklonima: NIVEA poklon paketom za njegu tijela, Mivela Mg vodom vašeg srca, a na štandovima Merkur osiguranja, Hrvatske liječničke komore i Decathlona dobili su brojne zanimljive informacije. Partneri projekta jesu i Falkensteiner Hotel & Spa Iadera te hotel Valamar u Dubrovniku. Polaznici su prolistali i Jutarnji list, Gloriju te magazine Lijepa&Aktivna i Men's Health.

Idući trening Aktivne Hrvatske održava se u Karlovcu u subotu, 21. travnja, u 11 sati u OŠ Dubovac. Tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavit će trening vlastitom težinom kojem mogu pristupiti svi bez obzira na razinu tjelesne spremnosti. Vježbajte i vi diljem Hrvatske. Za sve informacije i prijave, posjetite službenu stranicu.

Komentari na članak

Vezani članci

Pitaya solutions, FOTO: Pitaya solutions

Intervju s mladim osječkim inovatorima

„Diploma sama po sebi neće čovjeka zaposliti, već njegova interaktivnost“

Dok razni portali svakodnevno objavljuju kako na osječkom kolodvoru roditelji ispraćaju svoju djecu koja „trbuhom za kruhom“ putuju ponajviše u Njemačku, ali i ostale dijelove Europe i svijeta, Matias, Kristijan i Nikola o inozemstvu razmišljaju samo kao o tržištu gdje će izvoziti svoje proizvode i gdje bi imali svoje podružnice. U interesu im je proizvoditi i zapošljavati u Hrvatskoj gdje će i ostati sjedište tvrtke.

Dasen Jardas

Razgovor s Dasenom Jardasom

INTERVJU: O crossmintonu iz perspektive državnog prvaka

Student Tehničkog fakulteta u Rijeci Dasen Jardas na osmom je mjestu u svijetu u crossmintonu. Otkrio nam je što ga je privuklo ovom manje poznatom sportu i kako je izgledao njegov sportski put.

Snijeg

Studentski posao

Za čišćenje snijega u Osijeku satnica i do 35 kn, prijave već započele

Tko kaže da samo ljeti cvate posao? Zimske (ne)prilike također nude mogućnost zarade. Osječki studenti i ove su godine dobili priliku okušati se u čišćenju snijega, a prijaviti se mogu već sada.

Present&Represent tribina

Present&Represent projekt

Nauči pokrenuti vlastiti start-up i baci se u poduzetničke vode

Gosti predavači izumiteljice su „Teddy The Guardian“ medvjedića te zaposlenici Core Incubatora.

mikronacija

Liberland - najnoviji primjer mikrodržave na našim prostorima

Dobrodošli u čudesan svijet izmišljenih valuta, putovnica i himni

Svakome je iznimno lako proglasiti državu, međutim, međunarodno priznanje nešto je što ove države vjerojatno nikada neće uspjeti postići.