Sportsko-edukativni projekt

Stotinu Osječana osvijestilo fokus na Mentalnom treningu „Aktivne Hrvatske”

Igor Cerensek i Ana Kotzmuth

– Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. – istaknula je psihologinja Ana Kotzmuth. 

Nedostatak fokusa najčešća je prepreka ostvarivanju naših ciljeva i potencijala. Mentalni trening sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska predstavio je tehnike usavršavanja vještine fokusa kao alata nužnog za uspjeh. Radionica se održala u osječkom hotelu Osijek gdje je više od stotinu polaznika pažljivo slušalo savjete vrhunskih psihologa i liječnika.

Psiholozi Mentalnog treninga Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek svakodnevno rade s vrhunskim hrvatskim sportašima i važan su dio njihovih sportskih uspjeha. Polaznicima ovog susreta otkrili su važnost fokusa kao vještine koju možemo uvježbati. Iako mnogi misle da on s vremenom opada, zapravo se razvija ako u njega ulažemo. Biti fokusiran zapravo znači biti prisutan u trenutku i to nije lako, ali ovaj trening nudi vrlo konkretne alate kako to postići.

Jedan je od tih alata mindfulness meditacija kojom treniramo naš um da bude usmjeren na sada i ovdje dok puštamo prošlost i budućnost tamo gdje im je mjesto. Fokus nam je potreban kako bi naša izvedba bila uspješna, ali ako ne možemo zamisliti savršenstvo, teško ga možemo izvesti u stvarnosti. Zato se polaznike podučava kako pravilno koristiti tehniku mentalne simulacije i pripremiti se za izvedbu koja im je važna. Uz malo truda, pravi pristup i vježbu, moguće je biti fokusiran.

– Uvijek smo fokusirani, samo nekad na previše stvari, a ponekad na krive stvari. Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. Vaš je fokus samo vaš, a trenutak koji imate danas više se neće ponoviti, zato je naš cilj pomoći vam da ga dobro iskoristite! – istaknula je psihologinja Ana Kotzmuth

Događaj je otvorila osobna izaslanica Predsjednice RH i bivša veslačica Mirna Rajle Brođanac koja je u ime Predsjednice pozdravila sugrađane te Osijek opisala kao grad aktivnih ljudi. Mentalni trening odradili su i Tea Šojat, višestruka državna rekorderka, najbolja dizačica utega u Hrvatskoj, Petar Krpan, izbornik U-17 nogometne reprezentacije i Mario Zelić, osječki kondicijski trener te voditeljica Mirna Šitum.

Projekt Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a generalni je partner HEP. Partneri su, također, Kineziološki fakultet u Zagrebu, Definicija hrane, poliklinika Vaš pregled, Biotrening te Hrvatska liječnička komora čiji su liječnici educirali u Osijeku. Sve sudionike treninga razveselili su prigodnim poklonima: NIVEA poklon paketom za njegu tijela, Mivela Mg vodom vašeg srca, a na štandovima Merkur osiguranja, Hrvatske liječničke komore i Decathlona dobili su brojne zanimljive informacije. Partneri projekta jesu i Falkensteiner Hotel & Spa Iadera te hotel Valamar u Dubrovniku. Polaznici su prolistali i Jutarnji list, Gloriju te magazine Lijepa&Aktivna i Men's Health.

Idući trening Aktivne Hrvatske održava se u Karlovcu u subotu, 21. travnja, u 11 sati u OŠ Dubovac. Tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavit će trening vlastitom težinom kojem mogu pristupiti svi bez obzira na razinu tjelesne spremnosti. Vježbajte i vi diljem Hrvatske. Za sve informacije i prijave, posjetite službenu stranicu.

Komentari na članak

Vezani članci

Mateja u Barceloni, FOTO: Privatna arhiva

Osijek četvrtkom

Samoinicijativno, otvorenim molbama, do posla iz snova

Mateja Lekšan završila je Građevinski fakultet u Osijeku, smjer Nosive konstrukcije. Iako je studijsko putovanje započela na stručnom studiju, uz položenu razlikovnu godinu završila je diplomski studij prošle godine. Za vrijeme studiranja bila je demonstrator na jednom kolegiju, odradila je jednu stručnu praksu, osvojila Dekanovu nagradu i Sveučilišnu stipendiju te je po završetku fakulteta slala otvorene molbe i na taj način došla do posla iz snova.

Aktivna Hrvatska u Karlovcu

„Aktivna Hrvatska” u Karlovcu

„Sve programe koji se provode u sportu važno je da vodi stručni i školovani kadar”

Na treningu „Aktivne Hrvatske” u Karlovcu okupili su se brojni vježbači. Uz to, održane su i vrijedne edukacije kojima se poticao sport kao način života.

Klub mladih Split

Javno predstavljanje organizacija

Podrška projektima i poduzetnicima početnicima u Klubu mladih Split

Klub mladih Split organizira javno predstavljanje organizacija podrške za poduzetnike. Događaj će se održati ove srijede, 8. studenog, od 18 do 20 sati.

FER pogled sa stanice

Fakulteti elektrotehnike i računarstva iz cijele regije

Potpisan "Memorandum o razumijevanju" među fakultetima elektrotehnike i računarstva

Dekani fakulteta elektrotehnike i računarstva iz regije potpisali su "Memorandum o razumijevanju" kako bi pojačali suradnju među fakultetima na svim razinama.

Znanstveni kutak - prvo predavanje

Splitski studenti pokreću novi projekt

Prvo predavanje novog projekta „Znanstveni kutak”

Prvo predavanje bit će posvećeno dokazima u medicini, a održat će se u utorak, 10. veljače, u Klubu mladih Split.