LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čudesni Lukaku

Štimčeva Hrvatska na rubu ponora

Belgiji su bila dovoljna dva čudesna prodora neumornog Lukakua

Belgiji su bila dovoljna dva čudesna prodora neumornog Lukakua

Hrvatska i Belgija odigrale su utakmicu pred oko 12 tisuća gledatelja. Uzmemo li u obzir kakvu važnost je nosila ova utakmica, zaista se radilo o mizernoj posjeti.

Prije početka susreta održana je minuta šutnja za nedavno preminulog Vlatka Markovića. Štimac je započeo utakmicu s trojicom u posljednjoj liniji, a kao kapetan nametnuo se Vedran Ćorluka.

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu i u prvih desetak minuta Belgijanci se nisu mogli "sastaviti s loptom". Prvo je Rakitić ubacio s lijevog krila, ali Perišić je tukao pored gola, zatim je Strinić sjajno probio lijevi bok, ali je izblokiran u posljednjem trenutku.

Katastrofalna pogreška Perišića i dva bljeska Lukakua

Nakon početnog pritiska Hrvatske ubrzo je uslijedio hladan tuš. Nakon velike pogreške Perišića na sredini terena lopta dolazi do Lukakua koji zaobilazi Pletikosu i ubaciva loptu u praznu mrežu. Bio je to prvi službeni gol mladog Lukakua za belgijsku reprezentaciju.

U 19. minuti opet je bilo opasno u hrvatskom kaznenom prostoru, ali Lukaku nije iskoristio sjajno dodavanje glavom Fellainija.

Hrvatska je na trenutke djelovala potpuno izgubljene i u 29. minuti samo je sjajna obrana Pletikose uspjela zaustavit Fellainijev udarac glavom s pet
metara.

Kada se činilo da su se Štimčevi igrači malo trgnuli uslijedio je opet novi šok. Nevjerojatni kontranapad istrčao je Lukaku koji se otresao Kovačića i lagano gurnuo Loptu ispod Pletikose za 2:0.

Ćiro otišao sa svog mjesta

Već u prvom poluvremenu navijači su počeli napuštati stadion, a jedan od onih koji se ustao sa svog mjesta i otišao bio je i Miroslav Blažević.

U posljednjoj minuti prvog dijela Hrvatska je imala sjajnu priliku, pucao je Mandžukić glavom nakon Rakitićeva ubačaja, ali Courtois je sjajno obranio.

Odmah na početku drugog dijela Štimac vadi tragičara Perišića i umjesto njega u vatru šalje Kalinića.

Prvih deset minuta Hrvatska je imala prividnu inicijativu, no nije uspjela napraviti ništa konkretno.

Pokušao je u 57. Defour s ruba kaznenog prostora, ali nije bio precizan.

U trenucima dok Hrvatska gubi 2:0 i treba juriti rezultat Štimac povlači vadi Kovačića, a ubaciva u igru defanzivnog veznog, Ognjena Vukojevića, a nekoliko minuta poslije umjesto lošeg Rakitića ušao je Kranjčar.

Gosti su imali odličnu priliku u 78. minuti, ali još jednom se iskazao Pletikosa koji je skinuo lukav pokušaj Fellainija.

Utješni pogodak Kranjčara u posljednjim minutama

Svega par minuta nakon ulaska ukazao se Kranjčar, sjajnom ljevicom probušio je Courtoisa s deset metara i dao malo nade Hrvatskoj koja je sve više pritiskala Belgiju koja je vrebala iz kontranapada.

U idućem napadu uslijedila je prva dvojbena situacija, belgijski vratar srušio je Mandžukića u punom trku, ali Web nije ni pomislio na jedanaesterac.

Posljednjih nekoliko minuta držala je Hrvatska loptu, no bez većeg uspjeha. Belgijci su mirno priveli utakmicu kraju, a nakon posljednjeg zvižduka uslijedilo je veliko slavlje na gostujućoj klupi i tribini. Hrvatska se sada protiv Škotske mora boriti za dodatne kvalifikacije ukoliko želi vidjeti Svjetsko prvenstvo u Brazilu iduće godine  

FOTO: I.JURKOVIĆ/STUDENTSKI.HR