Studentski sport

Splitu bronca i pohvale za izvrsnu organizaciju Europskih sveučilišnih prvenstava

ESP naslovna

Tijekom pet dana Riva, Poljud i Žnjan bili su poprište uzbudljivim sportskim igrama, a samo domaćinstvo istih predstavlja veliko priznanje za Hrvatsku i Split kao dokazano dobre organizatore manifestacija iz područja studentskoga sporta.

Završila su Europska sveučilišna prvenstva, a Split su, u nadi kako će se jednom vratiti, napustili posljednji sportaši i volonteri. Od 25. do 30. srpnja, u Grad pod Marjanom, sjatilo4se 400 studenata sa 64 sveučilišta iz 27 europskih zemalja koji su sudjelovali na Europskim sveučilišnim prvenstvima u košarci 3x3, odbojci na pijesku i sportskom penjanju. Cjelokupni je događaj, unatoč brojnim organizacijskim izazovima i preprekama u prethodnim tjednima i mjesecima, uspješno iznesen uz podršku 156 volontera koji su vjerovali zajedno s organizatorima te dali čak 5 754 volonterskih sati, tako da je slika našeg grada koju sportaši nose širom Europe, svakako pozitivna.

Tih su pet dana Riva, Poljud i Žnjan bili poprište uzbudljivim sportskim Igrama, a samo domaćinstvo istih predstavlja veliko priznanje za Hrvatsku i Split kao dokazano dobre organizatore manifestacija iz područja studentskoga sporta.

Prvenstvo u košarci 3x3, donijelo je jedinu – brončanu medalju za Hrvatsku i Split, a odvijalo se od 26. do 28. srpnja na Rivi i Prokurativšna gdje je izgrađena atraktivna montažna košarkaška arena. Domaćin, Sveučilište u Splitu, u ovo je prvenstvo ušao s dvije jake ekipe koje su dogurale do polufinala u kojem su obje nesretno poražene pa su se međusobno susrele u borbi za broncu. tako je pred prepunom Rivom praktički igrao Split protiv Splita, a oba, opet – za Split. Na kraju je slavila ekipa Sveučilište u Splitu 2 koju su činili Luka Petrašić, Lovre Špralja, Stanko Kujundžić i Ante Markoč ispred ekipe Sveučilište u Splitu 1 (Ivan Rašetina, Bože Radoš, Domagoj Kanaet i Dino Šipić). Trećim uzastopnim europskim zlatom okitili su se predstavnici Univerziteta iz Kragujevca savladavši ekipu Sveučilišta St. Petersburg, dok su u ženskoj konkurenciji slavile predstavnice ukrajinskog Sveučilišta Vasyl Stefanyk.

Foto: UniSport HR

Nakon Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2013. godine, ovo je, odnosno, ovo su druga europska sveučilišna prvenstva koja se održavaju u ovom gradu, a cjelokupnoj organizaciji svakako je pomoglo iskustvo prošlogodišnjih Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka, kao i brojna događanja u sklopu UniSport sustava u cijeloj godini.

U ukupnom plasmanu sveučilišta na Europskom sveučilišnom prvenstvu u sportskom penjanju, koje se od 26. do 28.7. odvijalo na Poljudu (SPK „Marulianus“) i u Domu mladih, Sveučilište u Splitu zauzelo je 8. mjesto sa 187, dok je Sveučilište u Zagrebu na 12. mjestu sa 143 osvojena boda. Od splitskih pojedinaca u muškoj konkurenciji najuspješnijim se pokazao Nikola Kramarić koji je u disciplini lead zauzeo sedmo, a u disciplini boulder 13 mjesto, dok je njegov kolega Neno Marušić u istoj disciplini zauzeo 28 mjesto. Barbara Gilić zauzela je visoko peto mjesto u boulderu, jedanaesto u kombinaciji te 12 u leadu i speedu. Najuspješniji hrvatski predstavnik na ovom prvenstvu ipak je Borna Čujić sa Sveučilišta u Zagrebu kojem je medalja tijesno izmaknula u speedu i boulderu gdje je osvojio četvrta mjesta. U superkombinaciji bio je peti, šesti u kombinaciji te dvanaesti u leadu.

Dok su dva prvenstva bila gotova 28. srpnja sportska uzbuđenja na užarenom žnjanskom pijesku trajala su još dva dana pa su tribine obnovljenih terena te izgrađenog montažnog terena bile sve punije iz dana u dan. Organizacijom ovog prvenstva napokon su barem malo poboljšani uvjeti za odbojku na pijesku u Splitu, a da u taj sport treba ulagati dokazala je vrlo brzo i domaća ekipa Sveučilišta u Splitu – u sastavu Nikša Dell'Orco i Mate Glaurdić – koji su u žestokoj konkurenciji završili na šestom mjestu u Europi. Njihove kolegice sa splitskog sveučilišta zauzele su 12. i 13. mjesto, dok su u muškoj i ženskoj konkurenciji slavili predstavnici Sveučilišta iz Varšave, a zanimljivost je kako su pobjednica ženskog i pobjednik muškog turnira – zapravo supružnici – što dvostrukoj kruni Poljaka daje jednu dodatnu čar.

Manifestacija se održavala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a organizirali su je Splitski sveučilišni sportski savez, Sveučilište u Splitu te Hrvatski akademski sportski savez. Partneri u organizaciji bili su Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Studentski centar Sveučilišta u Splitu, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Sportsko-penjački klub Marulianus te Klub odbojke na pijesku Žnjan.

Komentari na članak

Vezani članci

SocialErasmus i „Hrvatska volontira“

Projekt SocialErasmus

ESN Hrvatska uključuje međunarodne studente u manifestaciju „Hrvatska volontira“

Sudjelovanjem ESN Hrvatska želi dati dodatnu vrijednost programima mobilnosti u Hrvatskoj promičući volonterizam i aktivno građanstvo među međunarodnim studentima.

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

Vodič za brucoše

VIDEO: Upoznajte Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

Koristeći video te društvene mreže kao način putem kojeg mladi danas najčešće komuniciraju, FGAG u Splitu među prvim fakultetima u Hrvatskoj odlučio se na ovaj način predstaviti svojoj publici.

puštanje lampiona 2016

Humanitarna manifestacija

Tisuće lampiona ukrasile nebo nad Zagrebom

Puštanje lampiona već je tradicionalna manifestacija koja se održava u Zagrebu, a krasi je i humanitarni karakter.

Noć muzeja 2016

Noć muzeja 2016.

Studenti osmislili zanimljive programe za jedanaestu Noć muzeja

Ako još uvijek niste sigurni što posjetiti u ovogodišnjoj Noći muzeja, izdvojili smo nekoliko zanimljivih programa koje su vaši kolege pripremili u muzejima, fakultetima i akademijama.

Trčanje

Projekt Pedala&Patika

Besplatna škola trčanja u Splitu

Tijekom ljetnog semestra splitski studenti imaju priliku pohađati školu trčanja, a uz nju će se organizirati i izleti vikendom. Najbolji trkači imat će priliku natjecati se na državnom studentskom prvenstvu u krosu.