LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Manifestacija povodom Dana Marjana

Splićani se prisjećaju zaboravljenih igara

U Splitu će se u svibnju održati Festival zaboravljenih igara povodom Dana Marjana.

U Splitu će se u svibnju održati Festival zaboravljenih igara povodom Dana Marjana.

Na splitskom brdu Marjan, u organizaciji „RITAM produkcije”, održava se Festival zaboravljenih igara. Festival se održava povodom Dana Marjana, 11. svibnja.

Cilj organizatora je sudionike Festivala vratiti u mladost kroz igre koje su ispunjavale njihova djetinjstva. Neke od tih igara su: franje, vijača, laštik, zoga i razmjena slija.

Slogan Festivala zaboravljenih igara je: „Uživajte u malim stvarima u životu jer ćete jednoga dana pogledati unatrag i shvatiti da su bile velike.” Daljnje informacije vezane uz ovaj događaj možete pratiti na Facebook stranici.

Za sve vas koji niste čuli za ove igre (ili ih znate pod drugačijim imenima) pripremiili smo mali pravilnik zaboravljenih igara:

Franje (pikule, špekule): Igra se pomoću staklenih ili kamenih kuglica, najčešće na zemljanoj podlozi. Cilj igre je pogoditi tuđu kuglicu svojom i tako je osvojiti. Ispada onaj tko ostane bez kuglica. Igra je doživjela brojne varijacije, ovisno o prostoru i vremenu u kojem je igrana.

Laštik (lastika, gumi-gumi): Najčešće igraju djevojčice. Dvije drže lastiku sa svake strane, dok treća preskače na različite načine, obično recitirajući neku pjesmicu. Ako uspješno preskoči na početnoj visini, lastika se podiže nekoliko centimetara više.

Zoga: Za igru je potrebno više sudionika te kreda i kamenčić. Na pod se nacrta šest polja u tri reda i dva stupca, koja se označe brojevima. Kamenčić se zatim baca na razne načine redom na polja. Pobjednik je onaj koji prvi bez greške odigra svih šest polja.

FOTO: FACEBOOK