Trening sigurne vožnje

''Škola bicikliranja 18+'' smanjuje crne statistike

Škola bicikliranja

– Svakodnevno smo svjedoci brojnim situacijama u kojima su ugroženi biciklisti pa mislimo da svi oni trebaju naučiti kako se pravilno ponašati u prometu. – kažu iz udruge Sigurnost u prometu.

Potaknuta crnom statistikom stradavanja biciklista u Hrvatskoj i Europskoj uniji, udruga Sigurnost u prometu u Zagrebu organizira posljednju ovogodišnju besplatnu edukaciju i trening sigurne vožnje za sve zainteresirane bicikliste pod nazivom Škola bicikliranja 18+. Održat će se ove subote, 7. listopada u prostorijama Boćarskog doma (Prisavlje 2, trofejna dvorana) i na poligonu AŠ Megastart. Početak je zakazan za 10 sati.

Prijave za sudjelovanje šalju se na adresu e-pošte info.kontakt.sup@gmail.com ili slanjem SMS poruke tajniku udruge Georgu Davoru Lisicinu na broj 099/ 805 4040. Prije dva tjedna bila je najavljena edukacija, ali su vremenske neprilike učinile svoje, tako da su brojni prijavljeni polaznici otkazali dolazak, a sada je nova prilika za sve njih da nauče nešto novo ili utvrde postojeće znanje.

Biciklisti u Europskoj uniji i Hrvatskoj predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina sudionika u prometu. Stoga je spomenuta udruga u suradnji s partnerima (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski crveni križ – Crveni križ Grada Zagreba, Auto škola Megastart, Nextbike – sustav javnih bicikala) pokrenula ovaj projekt koji je namijenjen svim odraslim biciklistima u Zagrebu. Važno je istaknuti da projekt ima i potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

U razdoblju od 2010. do 2016. godine u RH smrtno je stradalo 180 biciklista, dok ih je 2388 teško ozlijeđeno, a 7144 lakše. Od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti 61 posto njih su prouzročili upravo oni, pa se nameće zaključak da je takvo nepovoljno stanje prvenstveno uvjetovano nedovoljnim poznavanjem propisa i vještinom upravljanja biciklom.

– U okviru Škole bicikliranja 18+ polaznici će biti upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnim načinom sudjelovanja biciklista u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture te prednostima korištenja sustava javnih bicikala. Svakodnevno smo svjedoci brojnim situacijama u kojima su ugroženi biciklisti pa mislimo da svi oni trebaju naučiti kako se pravilno ponašati u prometu. Dosadašnji je odaziv bio odličan i s velikim ponosom gledamo na sve dosadašnje edukacije, kao i reakcije, pa vjerujemo da će i sada biti tako. Za sve polaznike škole koji nemaju vlastiti bicikl, tvrtka Nextbike će osigurati potpuno besplatan najam bicikala tijekom trajanja škole i nagradne poklon bonove u vrijednosti 100 kuna. – kažu iz udruge Sigurnost u prometu.

Nakon teoretskog dijela slijedi praktični dio programa edukacije na poligonu Kockica na Prisavlju. Predavanja će održati stručnjaci udruge Sigurnost u prometu, Fakulteta prometnih znanosti, Crvenog križa Grada Zagreba, AŠ "Megastart" i tvrtke Nextbike. Organizatori su pripremili prigodne korisne poklone za polaznike, kao što su Priručnik za bicikliste u izdanju udruge Sigurnost u prometu, Priručnik Prva pomoć u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, reflektirajuće zaštitne prsluke i trake te već spomenuti poklon bon za korištenje Nextbikea.

Komentari na članak

Vezani članci

Sankt Petersburg, Rusija

Studiranje u Rusiji

Upoznajte bogatu rusku kulturu

Prijavite se za stipendiju i studirajte na Visokoj školi za ekonomiju u Sankt Peterburgu.

FER pogled sa ulice

Ugradbeni računalni sustavi i obrada signala

Atraktivna radionica za buduće inženjere

Besplatna radionica pod nazivom „Workshop on Embedded LTE Radio” održat će se od 16. svibnja do 3. lipnja. Prijaviti se mogu svi zainteresirani studenti Sveučilišta u Zagrebu do 6. svibnja u ponoć.

Pixabay

Regionalno esport natjecanje

Battle4Split: U tijeku prijave za humanitarno FIFA 18 natjecanje

Zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je prepoznala esport kao moderni sportsko-zabavni sadržaj te želi pridonijeti razvoju takvog sadržaja u lokalnoj zajednici, održat će se i humanitarno FIFA 18 natjecanje ICT4KIDS. Lokalne tvrtke borit će se s ciljem prikupljanja sredstava za socijalno ugroženu djecu.

Web of trust

Nova zaštita od virusa

Pretražujte internet sigurno uz WOT

 Finski add-on koji vas upozorava na opasan sadržaj.

International student week

International Student Week

Edukacijski i kulturni studentski festival ovog ljeta u Beogradu

Studenti iz cijelog svijeta ovog ljeta pristižu u Beograd zbog održavanja novog "International Student Week". Ako želite sudjelovati na ovom edukacijskom i kulturnom festivalu, potrebno je ispuniti prijavnicu i odraditi Skype intervju.