LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najatraktivnije amatersko natjecanje

Sjaj i bijeda March Madnessa, najvećeg sveučilišnog košarkaškog natjecanja

March Madness je najveće sveučilišno košarkaško natjecanje na svijetu. No, iza sjaja reflektora krije se tamna strana spektakla.

March Madness je najveće sveučilišno košarkaško natjecanje na svijetu. No, iza sjaja reflektora krije se tamna strana spektakla.

Polovicom ožujka pažnju ljubitelja košarke diljem svijeta privuče najatraktivnije amatersko natjecanje - NCAA košarkaški turnir, poznatiji kao March Madness. Riječ je o uzbudljivom turniru u kojem sudjeluju najbolji košarkaši s američkih sveučilišta, buduće zvijezde profesionalne košarke.

U turniru sudjeluje 68 ekipa, a u prvom krugu ispadaju samo četiri. Zatim kreće turinir u kojem se sustavom eliminacije prepolovi broj ekipa. Amerikanci za određene dijelove turnira imaju posebne nazive, npr. Sweet 16, Elite 8 ili Final 4.

Posebnost turnira je ta da se, za razliku od NBA doigravanja, igra samo jedna utakmica po rundi. Pobjednici prolaze, a gubitnici idu kući ili, kako to Amerikanci vole reći, na pecanje.

Hrvatska ima svog predstavnika na March Madnessu. Riječ je o Duji Dukanu, studentu četvrte godine na sveučilištu u Wisconsinu i članu njihove ekipe Wisconsin Badgers (Jazavci).

Prošle godine prvak je bilo Sveučilište Connecticut. Najviše osvojenih naslova prvaka u povijesti ima sveučilište UCLA.

No, američka sveučilišna košarka ima i svoju tamnu stranu. Od 1100 sveučilišta diljem SAD-a, tek 1,2% studenata postanu profesionalni igrači. NCAA sveučilišne igrače smatra amaterima i ne daje im nikakvu naknadu za njihove sate napornih trenenga i utakmica osim "prilike za obrazovanjem".

Naravno, igrači su prezaposleni treniranjem pa ne stignu izvršavati obaveze vezane uz školovanje. Zbog toga kruže priče o "pumpanju" ocjena iz pojedinih predmeta kako bi igrači mogli nastaviti školovanje.

March Madness jedno je od najpraćenijih sportskih događaja u svijetu. Od sponzora i prava na televizijski prijenos NCAA dobiva oko milijardu dolara godišnje. Sponzorirano je sve, od snimki najljepših poteza utakmice do ritualnog rezanja mrežice nakon osvajanja turnira (sponzor je, vjerovali ili ne, marka ljestava).

Teško je vjerovati da savez, zajedno sa sveučilištima, ne može pronaći sredstva da barem malo financijski pomognu igračima koji su uglavnom talentirani dečki iz geta. Apsurdno je da se nekadašnja zvijezda Connecticuta, danas igrač Miami Heata Shabazz Napier žali da je tijekom svog školovanja bio gladan, ali je igrao košarku i naporno trenirao.

Sveučilišna košarka je nedavno postala jedini put u profesionalnu košarku. Više se ne može, kao nekad, izravno iz srednje škole prijaviti na draft. NCAA zato ne mora mijenjati pravila niti se ikome prilagođavati. Oni će i dalje okretati goleme novce izrabljujući mlade igrače koji će davati sve od sebe ne bi li upali skautima u oko. Samo jedan od njih sto uspije u tome.

Više o ovoj situaciji pogledajte u prilogu koji je napravio John Oliver.

FOTO: FACEBOOK