LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kros utrka "Volim trčanje"

Savjeti za sportske aktivnosti na otvorenom

Priključite se utrkama za odrasle i djecu i ne zaboravite na savjete o susretu s psima, pažnji oko krpelja, zaštiti od sunca i unošenju tekućine.

Priključite se utrkama za odrasle i djecu i ne zaboravite na savjete o susretu s psima, pažnji oko krpelja, zaštiti od sunca i unošenju tekućine.

S dolaskom lijepog i toplog vremena, sportske i društvene aktivnosti sele se na otvoreno. Svježi zrak, sunce, zelenilo i dugi dani mamac su za sportske rekreativce  trkače i šetače, ljubitelje sportova na otvorenom. Za bezbrižan boravak na otvorenom treba se pripremiti i pripaziti na četiri ključne stvari: pse, krpelje, dehidraciju te pretjeranu izloženost suncu.

Nerijetko se trčeći ili šećući po prirodi dogodi susret s razigranim psima. Savjet je da se pored njih mirno prođe ne obazirući se na njihovo skakanje i eventualno trčanje za vama. Naravno, savjet za vlasnike tih pasa jest da ih drže na povodcu u prostorima gdje je to propisano kako ne bi dolazilo do neželjenih susreta ili možda napada na hodače/trkače.

S druge strane, na postojanje krpelja u prirodi treba pomno obratiti pozornost te što prije pregledati jesu li se nakon boravka u prirodi možda zakačili za vašu odjeću ili tijelo. Samopregled i tuširanje tijela obavezni su po povratku iz prirode. Brza reakcija poštedjet će vas muke oko njihova vađenja.

Poznato je da je sunce najjače u satima oko podneva te da je izlaganje njegovim zrakama tada najštetnije jer može izazvati neugodne promjene na koži, poput crvenila ali i vrtoglavice. Stoga je poželjno aktivnosti provoditi u jutarnjim ili kasnijim popodnevnim satima te koristiti neko zaštitno sredstvo za kožu i nositi kapu.

Tijelo koje se fizički napreže luči znojem i više tekućine, stoga je za ravnotežu i nadoknadu tekućine potrebno u tijelo unositi više vode. Preporuka je da se bočica vode uvijek nosi uz sebe i da se pomalo hidrirate tijekom aktivnosti jer kada vas obuzme žeđ tada je tijelo već dehidrirano i ima znatno manje energije.

Ako pripazite na navedeno, boravak na otvorenom bit će zabavan i bezbrižan. Prijedlog za sportsku, obiteljsku aktivnost na otvorenom je i deveta Kros utrka Volim trčanje, koja će se održati 12. lipnja 2016. od 9 sati na savskom nasipu u Zagrebu. Više informacija o načinu prijava potražite na službenoj stranici utrke.

FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR