LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NBA finale

„Ratnici“ i „Konjanici“ u borbi za naslov prvaka

U velikom NBA finalu susrest će se dva „manja“ kluba kako bi ispisali povijest. Susrest će se bivši i sadašnji MVP, dva rookie-trenera...

U velikom NBA finalu susrest će se dva „manja“ kluba kako bi ispisali povijest. Susrest će se bivši i sadašnji MVP, dva rookie-trenera...

Oracle Arena u Oaklandu večeras je domaćin prve utakmice ovogodišnjeg velikog NBA finala. Sukobit će se Golden State Warriorsi i Cleveland Cavaliersi.

Warriorsi su u regularnom dijelu sezone imali najbolji omjer pobjeda i poraza. Njihove trupe predvodi najbolji igrač lige Stephen Curry, a slijede ga, između ostalih, vrhunski šuter Klay Thompson, svestrano krilo Draymond Green i brojni iskusni veterani. Ekipa Golden Statea s trenerom Steveom Kerrom dobro je posložena cjelina u kojoj svaki igrač zna koja mu je uloga i iskorištava svoje minute na terenu.

Razlog zbog kojeg je Cleveland dogurao do velikog finala visok je 203 centimetara, ima oko 110 kilograma i nosi trakicu za glavu ne bi li prikrio ćelavost. Šalu na stranu, LeBron James jedan je od najboljih igrača u povijesti lige. Cleveland je ove sezone bez njega izgledao komično. Četverostruki MVP vuče u ovim doigravanjima svoju ekipu koja je već u prvom krugu ostala bez Kevina Lovea. Cavsi su u finalu pregazili najbolju momčad Istoka, Atlantu, u četiri utakmice. LeBron će u finalu ipak morati dobiti veću podršku suigrača. Pomagat će mu odlični bek Kyrie Irving, nepredvidljivi šesti čovjek J. R. Smith i borbeni Tristan Thompson.

Veliko finale poremetit će bioritmove košarkaških fanova diljem svijeta. Zašto da ostajemo budni do sitnih jutarnjih sati kako bismo pogledali malo košarke? Pogledajmo brojke:

16,7 milijardi posjeta službenoj NBA stranici
835 milijuna obožavatelja na društvenim mrežama diljem svijeta
28,8 milijuna spomena najvećih zvijezda finala, LeBrona Jamesa i Stepha Curryja, na Twitteru
883 trica zabili su Warriorsi u regularnoj sezoni
215 država prenosi veliko NBA finale
195 poena nedostaje LeBronu Jamesu da dosegne 5 000 poena u doigravanjima
10. put zaredom finale će komentirati Mike Breen, a društvo će mu praviti stručnjaci Jeff Van Gundy i Mark Jackson
9 neameričkih igrača nastupa u ovogodišnjem finalu: Clevelandovi Matthew Dellavedova (Australija), Kyrie Irving (Australija), Timofey Mozgov (Rusija) i Tristan Thompson (Kanada) te Golden Stateovi Leandro Barbosa (Brazil), Andrew Bogut (Australija), Festus Ezeli (Nigerija) i Ognjen Kuzmic (Srbija).
5 uzastopnih finala koje igra LeBron James
2 trenera-novaka susreću se u finalu: Clevelandov David Blatt i Golden Stateov Steve Kerr
2 naslova osvojio je Golden State (sezona 1956. i 1975.)
0 naslova osvojio je Cleveland.

FOTO: THE NATIONAL