LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odlasci nogometnih legendi

Posljednji ples velikih majstora

Završetkom ove sezone mnoge su se nogometne legende oprostile od svojih klubova. Neki će svoje karijere u drugim ligama, a neki će se umiroviti. U dobro poznatim uniformama nećemo dogodine gledati Xavija, Drogbu, Gerrarda...

Završetkom ove sezone mnoge su se nogometne legende oprostile od svojih klubova. Neki će svoje karijere u drugim ligama, a neki će se umiroviti. U dobro poznatim uniformama nećemo dogodine gledati Xavija, Drogbu, Gerrarda...

Na travnjacima najjačih nogometnih liga ovih su dana okončane sezone. Proglašeni su prvaci, a i oni koji će dogodine preseliti u niži rang natjecanja. Posebno su emocijama nabijeni bili oproštaji navijača od njihovih ljubimaca, koji će svojim potezima slijedeće sezone uveseljavati neke druge navijače.

Barcelonino dijete i jedan od najboljih plaxmakera svih vremena Xavi Hernandez napustit će Barcu ovog ljeta. S Barcelonom je osvojio sve što se dalo osvojiti: osam španjolskih prvenstava, dva Kupa kralja i tri Lige prvaka. Sa španjolskom reprezentacijom bio je prvak svijeta 2010. godine, a Europska prvenstva osvajao je 2008. i 2012. godine uz gomilu individualnoh priznanja. Za Barcelonu je upisao 505 nastupa i zabio 58 golova. Njegova uloga je ipak bila distribucija lopti u Barceloninoj prepoznatljivoj igri kratkih dodavanja. Njegov novi klub trebao bi biti Katarski Al-Saad, ali sve se više nagađa o njegovom ostanku u Europi. Prilku za odlazak u velikom stilu imat će u finalu Lige prvaka 6. lipnja.

Legendarni kapetan Liverpoola Steven Gerrard također se oprostio od svojih navijača. Gerrard (34) je za Liverpool počeo trenirati sa sedam godina, a svoj prvi nastup za seniorski sastav upisao je kao osamnaetogodišnjak, davne 1998. godine Osvojio je Kup UEFA 2001., a Ligu prvaka 2005. godine Nikad nije uspio podići trofej engleskog Premiershipa, koji mu je prošle sezone za dlaku izmakao. Osvojio je dva FA kupa i tri Liga kupa. Za Liverpool je zabio 120 golova u 504 nastupa. Ovaj svestrani veznjak zajedno će se s reprezentativnim kolegom Frankom Lampardom preseliti u SAD gdje će nastupati za LA Galaxy.

Miljenik Josea Mourinha, karizmatični centarfor iz Obale Bjelokosti Didier Drogba, također napušta svoj Chelsea. Na velikoj proslavi ovogodišnjeg naslova prvaka Drogba je okrunjen, a navijači su ga ispratili kao kralja. Drogba, za razliku od Gerrarda i Xavija, nije cijelu svoju karijeru proveo u Chelseaju, ali svojim je igrama ostavio neizbrisiv trag u povijesti penzionera. U 254 nastupa zabio je 104 gola. Osvojio je s Chelseajem četiri engleska prvenstva, tri Liga kupa, četiri FA kupa i jednom Ligu prvaka. Njegova je destinacija još nepoznata, no izjavio je da ne želi više igrati u engleskoj ligi.

Polu čovjek polu zvjer
 
Foto: Facebook
 
 

Hrvatska liga također se oprostila od jednog svog velikana. Najbolji strijelac lige svih vremena Davor Vugrinec oprostio se od nogometa u 40. godini života. U svojim nastupima za Varteks, Rijeku, Dinamo, Zagreb, Varaždin i Slaven Belupo zabio je 146 golova. Legendarni Vuga odlazi u igračku mirovinu nakon 23 godine profesionalne karijere.

Istinska nogometna ikona, dugogodišnji vratar brazilskog Sao Paula, Rogerio Ceni, krajem ove sezone također će u igračku mirovinu. Od 1993. godine stajao je među vratnicama velikog brazilskog kluba. Bio je dio brazilske zlatne generacije iz 2002. godine Zanimljivo je da je Ceni najbolji strijelac svih vremena među golmanima. U svojoj je dugoj karijeri zabio čak 114 golova, i to iz slobodnih udaraca i jedanaesteraca. Majstorije najboljeg strijelca među vratarima pogledajte u videu:

FOTO: FACEBOOK