LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hajduk nakon poništenog pogotka izgubio od Zagreba

Odigrano 17. kolo prve HNL

U sjeni problema koji ovih dana muče hrvatski nogomet, odigrano je 17. kolo prve hrvatske nogometne lige. Najveće iznenađenje pripremio je Zagreb koji je pred sablasno praznim poljudskim tribinama pobijedio Hajduk.

U sjeni problema koji ovih dana muče hrvatski nogomet, odigrano je 17. kolo prve hrvatske nogometne lige. Najveće iznenađenje pripremio je Zagreb koji je pred sablasno praznim poljudskim tribinama pobijedio Hajduk.

U pozadini svih izvannogometnih aktivnosti koje se trenutno događaju odigrano je 17. kolo prve Hrvatske nogometne lige. Iako je javnost preplavljena izjavama kako je nešto trulo u hrvatskoj nogometnoj kući, hrvatski nogomet kao sport je u usponu.

Iz kola u kolo vidljivo je koliko je dobar potez bio uvođenje lige 10 koja je ovo natjecanje podigla na višu razinu. Liga je iz godine u godinu sve više izjednačena i uz standardno vladajući GNK Dinamo, dobili smo nekoliko kvalitetnih klubova koji su iskočili iz trećeg nogometnog svijeta te kao solidne ekipe kucaju na vrata europskih natjecanja.

Lokomotiva Zagreb – RNK Split 1-1

Na stadionu u Kranjčevićevoj snage su odmjerile dvije ekipe koje su u lovu na 3. poziciju i europske kvalifikacije. Bio je to mini derbi HNL-a u kojem je Dinamova filijala ugostila Hajdukova gradskog susjeda. Domaći trener Tomislav Ivković je prije utakmice izjavio kako će ekipa morati više riskirati ako želi stići do pozitivnog rezultata. Ivkovićevi puleni poslušali su trenera i od prve minute napali suparnika, no to je bilo jalovo te je prvo poluvrijeme završilo bez pogotka. I jedna i druga momčad ostale su dužne svojim malobrojnim navijačima jer nisu pokazale gotovo ništa. 

U drugo poluvrijeme krenulo se malo žustrije i u 56. minuti utakmice vidjeli smo prvi pogodak. Poveo je RNK Split i to preko otkrića polusezone – Marka Roga. Bio je to lijep pogodak devetnaestogodišnjeg Splitovog nogometaša iz Nedeljanca koji je u vrlo kratkom periodu iz 3. HNL dogurao do Splita. Nevjerojatan napredak okrunio je u utakmici reprezentacije u srazu s viceprvakom svijeta – Argentinom.

Trebalo je samo desetak minuta da Lokomotiva stigne do izjednačenja. U 66. minuti mrežu gostiju zatresao je Jan Doležal. Ante Rukavina, jedan od skuplje plaćenih Dinamovih igrača posljednjih godina, a danas napadač Lokomotive, pobjegao je gostujućoj obrani te asistencijom omogućio Doležalu da pospremi za izjednačenje. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, a podjela bodova u Kranjčevićevoj čini se kao najrealniji rezultat.

Slaven Belupo – Zadar 4-0

Apotekari iz Koprivnice podigli su se poput Feniksa otkako ih je preuzeo bivši strateg Dinama i Maribora Ante Čačić. Čačićeva laka konjica pretrčala je preko Zadrovih trupa bez puno muke. Pogotke su redom postizali Petar Brlek u prvom poluvremenu, a dva puta Marko Mirić i jednom Danijel Cesarec u drugom. Valja istaknuti kako je to četvrta utakmica u kojoj je Slaven Belupo ostao neporažen te su pobjegli s dna ljestvice. Trenutno se nalaze na 7. poziciji.

Izgleda kako je smjena Elvisa Scorije i dovođenje novog, iskusnog stratega Ante Čačića postigla pozitivan šok kod igrača Slaven Belupa i ekipa će, izgleda, mirno dočekati zimske praznike. S druge strane, trener svih trenera – Miroslav Ćiro Blažević – već je napisao božićno pismo Djedu Mrazu i zaželio da njegovim Zadranima donese više sreće u drugom djelu sezone jer će ovaj prvi završiti pri dnu ljestvice.

HNK Hajduk Split – NK Zagreb 0-2

Hajduk je pred sablasno praznim poljudskim tribinama dočekao NK Zagreb i trebala je to biti rutinska pobjeda splitskih bilih koja bi relativno dostojanstvenom prosvjedu na rivi donijela šlag na tortu i feštu od baluna. Činilo se kako će sve ići po planu i Hajduk je dobro otvorio utakmicu. U 16. minuti domaćin je već počeo slaviti pogodak Maglice, no pomoćni sudac podigao je zastavicu i označio zaleđe. Nakon utakmice i pregledavanja video snimaka, vidljivo je da je sudac pogriješio i da zaleđe nije postojalo. Tako su Torcida i Hajduk dobili vjetar u leđa i u njima je proradio još veći dišpet prema nogometnom savezu čiji je jedan od problema i suđenje.

U prvom poluvremenu mreže se nisu priznato tresle i na odmor se otišlo s 0-0. U drugom poluvremenu Zagreb je kaznio nekoliko promašaja bilih zabivši pogodak iz brze kontre preko Filipa Krovinovića u 64. minuti. Načetom Hajduku, konačan udarac zadao je Robert Mudražija u 87. minuti zabivši pogodak iz vrlo lijepog kontra napada. Hajduk tako završnicu polusezone dočekuje na 3. poziciji, dok se Zagreb trenutno nalazi na vrlo dobroj 5. poziciji.

Istra 1961 – GNK Dinamo Zagreb 0-4

Istra 1961 i zagrebački Dinamo odigrali su susret 17. kola u Puli na stadionu Aldo Drosina.
Dinamo je nakon nastavljanja europske kalvarije i gubljenja svih šansi za ostanak u europskoj ligi došao u Istru kako bi isprao okus europskog poraza i zaboravio na novo poniženje koje je doživio.

Najskuplja nogometna momčad na ovim prostorima još je jednom pokazala da je prerasla domaću ligu i s uvjerljivih 0-4 isprašila je Pamićevu Istru 1961. Golove za Dinamo postizali su Pjaca, Soudani, Fernandes i Andrijašević. Bila je to rutinska pobjeda Dinamovaca nad indisponiranom ekipom Istre. Dinamo je još jednom dao nogometnoj, a i nekoj intelektualnoj struci, materijala za raspravu o tome kako je moguće da momčad 10 godina vlada domaćim prvenstvom, da odlično stoji financijski i da pobjeđuje solidne ekipe poput Hajduka, Rijeke i Splita, a u Europi gubi od trećerazrednih klubova s mnogo manjim budžetom i nogometnim znanjem.

Vjerojatno nisu krivci treneri koji se izmjenjuju kao na pokretnoj traci ni navijači kojih i ovako već dugo nema. Možda je tome krivac ono oko čega se zadnjih dana u hrvatskom nogometu lome koplja, a možda je jednostavno problem u glavama preplaćenih igrača koji ne igraju za klub, već za sebe. 

17. kolo bit će kompletirano 1. prosinca, kada hit prvenstva Rijeka dočekuje predzadnju momčad lige – Osijek. Rijeka je u naletu pozitivne atmosfere nakon pobjede u europskoj ligi nad Standardom iz Liegea. Utakmica će biti vrlo zanimljiva iz jednog razloga. To je, najvjerojatnije, posljednja domaća utakmica koju će za Rijeku odigrati uvjerljivo najbolji strijelac lige – Andrej Kramarić. S dvadeset i jednim pogotkom predvodi ljestvicu strijelaca, a uvjerljivo je najbolji strijelac kluba i u europskim natjecanjima.

Mladić koji je svoj kruh krenuo zarađivati u svojem Dinamu, došao je u Rijeku 2013. godine, a ove je sezone doslovno eksplodirao. Jedan je od najboljih europskih strijelaca, asistira, ima lažnjak kakav dugo nismo vidjeli među hrvatskim igračima i logično je da se rastanak s Kantridom i hrvatskim pašnjacima bliži. Privukao je pozornost europskih nogometnih velikana, a najizglednijim se čini odlazak u redove talijanskog diva Juventusa.

tablica
 
Tablica nakon 17.kola, FOTO/.flashscores.co.uk
FOTO: HNL LOGO