LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliko istraživanje

Od svih sportaša, najviše zarađuju nogometaši

Najviše zarađuju nogometaši francuskog prvaka Paris Saint-Germaina, a slijede ih kolege iz Real Madrida i Manchester Cityja.

Najviše zarađuju nogometaši francuskog prvaka Paris Saint-Germaina, a slijede ih kolege iz Real Madrida i Manchester Cityja.

Novacje odavno ušao u sve pore sporta i napredak bilo kojeg oblika bez malih papirića određene vrijednosti naprosto je nezamisliv. Sportom danas dominiraju klubovi koji su financijski stabilni i moćni, koji su „puni ko brod“ i kojima nije problem izdvojiti godišnji proračun omanje afričke države na pojačanja i uređenje stadiona.

Prema istraživanju koje su zajednički proveli Sporting Intelligence i ESPN, a u koje su uključena 333 kluba iz 17 liga, 13 zemalja i 7 sportova, najplaćeniji sportski kolektiv na svijetu francuski je nogometni klub Paris Saint-Germain. Ako ste tamo registrirani kao igrač seniorske momčadi, klub vam u prosjeku isplaćuje 9 milijuna dolara po sezoni.

Na drugom je mjestu klub našeg Luke Modrića, Real Madrid, koji isplaćuje prosječno 8,6 milijuna dolara po sezoni, dok trokut „financijskih bludnika“ zatvara Manchester City s prosječnim izdatcima od 8,59 milijuna dolara po sezoni. Na četvrtom je mjestu Barcelona, a prvi ne-nogometni klub na ovoj ljestvici su Los Angeles Dodgersi koji za svoje vješte beseball majstore izdvajaju nešto više od 8 milijuna dolara.

Što se tiče NBA momčadi, najviše troše Brooklyn Netsi, oko 6,2 milijuna dolara. Tom svotom nisu uspjeli ući ni u TOP 10, nalaze se tek na 11. mjestu.

Od reprezentacija, najveći prosjek primanja (ne golova, već novaca) imaju Španjolci koji godišnje prosječno zarade malo više od 7 milijuna dolara. Na drugom su mjestu Nijemci, dok su treći Englezi. Mi Hrvati smo na 14. mjestu od 32 reprezentacije s prosjekom od skoro dva i pol milijuna dolara. Zanimljivo, posljednji su na toj ljestvici Iranci, s prosječnom godišnjom plaćom od 400 tisuća dolara.

Najbogatiji naš reprezentativac je Luka Modrić, koji u Realu godišnje zarađuje oko 9 milijuna eura bruto. Slijedi ga stroj za golove glavom i unutar 5 metara, Mario Mandžukić, s gotovo 6 milijuna eura, zatim naš najbolji izvođač kornera i klasični „todocampista“ Ivan Rakitić s 5 milijuna eura, a u ovo odabrano društvo ušao je i Dejan Lovren s nešto manje od 5 milijuna eura godišnje zarade.

Iako mu se tako voli tepati, Premiership nije nagledanija liga na svijetu. Na prvom je mjestu američki NFL s gotovo 70 tisuća gledatelja po utakmici. Druga je njemačka Bundesliga s gotovo upola manje gledatelja, njih nešto više od 43 tisuće, a tek se na trećem mjestu smjestio veliki Premiership s gotovo 37 tisuća gledatelja po susretu.

„Ako nisi na Fejsu, onda k'o da si mrtav.“, modus vivendi je mnogih pripadnika mlađe generacije. Ako ćemo takvo razmišljanje uzeti u obzir, onda je najbolji klub na svijetu Barcelona, koja na Facebooku ima gotovo 83 milijuna lajkova. Drugi je Real sa skoro 3 milijuna lajkova manje, a Kraljičinu čast ovaj put brani Manchester United s 63,8 milijuna lajkova. TOP 10 ove liste zatvara PSG s malo više od 18 milijuna lajkova.

Sve su ovo brojke od kojih prosječnog pripadnika radničke klase, koji samo želi živjeti i raditi, zaboli glava. Međutim, ako želite svome umu priuštiti nezaboravnu besplatnu vožnju emocionalnim vrtuljkom ljutnje, nevjerice, srdžbe, očajanja i sablazni, posjetite ovu stranicu. Tamo se nalazi aplikacija koja računa koliko zarađuju najbolji svjetski nogometaši i treneri u odnosu na prosječne plaće pojedine države. Evo, samo kao primjer - ako je vaša prosječna plaća 5000 kuna, trebali biste raditi 1660 godina da zaradite godišnju plaću Cristiana Ronalda. Sretno vam bilo!

FOTO: FACEBOOK