LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni program za mlade organizira seminar samoobrane

Ninjutsuom protiv obiteljskog nasilja: prođite seminar samoobrane

Njih četvorica prakticiraju ninjutsu vještinu dugi niz godina, a dosad su održali više različitih seminara ninjutsua i samoobrane. Također su sudjelovali u podučavanju Policije i Hrvatske vojske.

Njih četvorica prakticiraju ninjutsu vještinu dugi niz godina, a dosad su održali više različitih seminara ninjutsua i samoobrane. Također su sudjelovali u podučavanju Policije i Hrvatske vojske.

U nedjelju, 10. svibnja, s početkom u 10 sati, u dogovoru s Ninjutsu klubom Bujinkan Seishin Dojo Croatia, Rotaract klub Zagreb Zrinjevac priprema seminar samoobrane.

Za one koji nisu upoznati s njime, Rotaract je međunarodni program za mlade u dobi između 18 i 30 godina koji vjeruju da svijet mogu učiniti boljim. Prijateljstvom i služenjem zajednici mladima omogućuje promicanje boljih odnosa među ljudima širom svijeta.

Iz Rotaract kluba javljaju kako će okupljanje započeti u 9:30 na adresi Dubravkin put 2 na Gornjem gradu. Tečaj se organizira kako bi se prikupila sredstva za Centar za žene „Adela”, s primarnim ciljem pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.

Na seminaru će podučavati četiri majstora ninjutsu ratničke vještine: Davor Gašparović, Matija Kurtenjak, Ivica Števanja i Marko Cerovečki. Njih četvorica prakticiraju ninjutsu vještinu dugi niz godina, a dosad su održali više različitih seminara ninjutsua i samoobrane. Također su sudjelovali u podučavanju Policije i Hrvatske vojske. Organizatori napominju kako za sudjelovanje na seminaru nije potrebno prethodno predznanje Ninjutsu vještine, a s prigodnom kotizacijom od 50 kuna po osobi sudionici mogu direktno pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.

Ninjutsu je skup različitih vještina koje uključuju špijunažu, prikupljanje informacija, snalaženje i preživljavanje u prirodi, skrivanje i prikradanje, kamuflažu, izbjegavanje neprijatelja, infiltraciju, svladavanje prirodnih i umjetnih prepreka, borbu golim rukama, različitim oružjima i priručnim sredstvima i sl. Dean Rostohar Shihan (Kugyo Happo Biken Menkyo Kaiden) je Shibu Cho (glavni učitelj) za Hrvatsku, direktni učenik Soke Masaaki Hatsumija i jedan od najviše rangiranih učitelja Ninjutsua u svijetu. Dean Rostohar Shihan ovu je vještinu učio u Japanu te ju je upotrebljavao kao pripadnik Specijalnih postrojbi u Domovinskom ratu.

Što se tiče same povijesti vještine Ninjutsua, ona je slabo poznata javnosti, čak i u samome Japanu, gdje je nastala negdje oko 520. godine, za vrijeme vladavine raznih Shoguna (vojskovođa). Zbog stalnih su se borbi ljudi u strahu za svoj život počeli sklanjati u planine te su zbog stalnih pritisaka Shogunovih vojski morali razvijati i usavršavati vještine kako bi zaštitile sebe i svoje obitelji.

Do početka '70-ih godina prošlog stoljeća Ninjutsu vještina bila je strogo čuvana tajna te se prenosila isključivo s koljena na koljeno ili na najboljeg učenika. Ako nije bilo nasljednika, škola bi se gasila. Više informacija o Ninjutsu ratničkoj vjestini i samome klubu Bujinkan Seishin Dojo Croatia pogledajte ovdje.

FOTO: FACEBOOK.COM