LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NBA finale

Nakon 40 godina Golden State Warriorsi osvojili titulu prvaka

"Na ovaj trenutak sam se pripremao posljednjih 11 godina“, rekao je Andre Iguodala, 31-godišnji MVP finala NBA lige.

"Na ovaj trenutak sam se pripremao posljednjih 11 godina“, rekao je Andre Iguodala, 31-godišnji MVP finala NBA lige.

Golden State Warriorsi novi su prvaci NBA lige. U šestoj utakmici porazili su Cleveland Cavalierse rezultatom 105:97 te konačnim omjerom 4:2 u finalnoj seriji zasluženo osvojili naslov prvaka nakon čak 40 godina.

Povratak kalifornijske momčadi ove je sezone iznenadio sve NBA fanove. Ušli su u doigravanje s najboljim učinkom (67:15) i u finalnoj šestoj utakmici dokazali svoj uspjeh. U ukupno 83. pobjedi sezone, Warriorsi su odnijeli pobjedu Cavsima u njihovoj The Q Areni pred više od 20 tisuća gledatelja.

Najkorisnijim igračem finala proglašen je Andre Iguodala (31). Veteran, svjetski prvak i olimpijski pobjednik s američkom reprezentacijom je sa finalnih 25 koševa, pet skokova i asistencija, odigrao i kvalitetnu obranu na LeBronu Jamesu, koji je također briljirao na utakmici. King James zabio je 32 koša, imao 18 skokova i devet asistencija. Međutim, uz nedovoljnu podršku svojih suigrača, nije uspio osvojiti pehar.

Iznimnim nastupom proslavio se i Stephen Curry, koji je proglašen najkorisnijim igračem regularnog dijela lige. U finalnoj je utakmici, uz Iguodalu, postigao 25 koševa, osam puta asistirao i šest puta skočio.

Warriorsi su fantastičnim nastupom i igrom tijekom cijele sezone pokazali da je dobrom organizacijom igre i suradnjom unutar ekipe moguće postići ogroman uspjeh i, nakon četiri desetljeća, vratiti zlatni pehar u Oakland. 

Ovom pobjedom ekipa Golden Statea postala je prva momčad nakon Chicago Bullsa iz 1991. godine, koja je bez ijednog igrača u momčadi, koji je zaigrao u NBA finalu, stigla do naslova prvaka.

Osim toga, Steve Kerr postao je prvi trener u povijesti koji je do trofeja stigao u svojoj prvoj trenerskoj sezoni na klupi NBA momčadi. Nakon utakmice, Kerr je za američke medije istaknuo kako je samo jedna stvar važna, a to je da su napravili dobar posao i ispunili svoj cilj nakon toliko vremena.

Golden State Warriorsi dosad su bili tri puta prvaci, 1947., 1956., i posljednji puta, 1975. godine Cavsima je ovo bilo drugo finale u klupskoj povijesti, okončano također neuspješno kao i prvo, kada ih je 2007. godine LeBron James predvodio u četiri utakmice i porazio San Antonio Spurs. 

 

FOTO: FACEBOOK