Oaza za ljubitelje sporta u Zadru

Na High 5 festivalu prikazat će se 176 filmova o sportu

f

U Zadru će se premijerno predstaviti festival sportskih dokumentaraca koji će trajati od 25. do 30. travnja.

Uskoro će ljubitelji sporta moći uživati u obilju dokumentarnih filmova na tu tematiku. Naime, Zadar će 25. travnja biti domaćin High 5 Sport Film & Media Festivala, gdje će biti prikazano 176 filmova s čak pet kontinenata. Na popisu dokumentaraca ističe se film Mirjane Hrge Prvi put, kojem će ovo biti svjetska premijera.

Film Mirjane Hrge posveta je hrvatskim rukometašima koji su na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti osvojili zlatnu medalju. Prvi put prikazat će borbu na terenu te doček Patrika Ćavara, Valtera Matoševića, Zlatka Saračevića, Slavka Goluže, Božidara Jovića i ostalih rukometaša pod vodstvom pokojnog Velimira Kljaića, zvanog Kljun. Osim članova reprezentacije, kao govornici će se pojaviti treneri Hrvoje Horvat i Zoran Gobac te sportski novinari Božo Sušec i Drago Ćosić.

Uz Prvi put, posjetiteljima festivala svakako bi mogao biti zanimljiv film o hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji koja je pobijedila na OI u Londonu,  Barakuda. Riječ je o filmu Petea Radovicha, višestruko nagrađivanom američkom producentu porijeklom iz Zadra. Prije dvije godine, Radovich je predstavio istoimeni dokumentarni film, a ovoga će puta u svom rodnom gradu premijerno predstaviti priču o upornosti i disciplini hrvatskih vaterpolista u dugometražnom izdanju.

Iako je prvi put predstavljen prije godinu dana, film o Kostelićima Gnothi Seauton bit će i sada u centru pažnje. Prikazivao se na preko dvadeset svjetskih filmskih festivala i čak se kandidirao za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Nema sumnje da film Brune Kovačića, koji je snimao 23 godine, neće i ovog puta zasjeniti mnoge druge filmske uratke.

– Osim već najavljenog filma o obitelji Kostelić, vidjet ćemo i film o 120 godina povijesti skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj – rekao je organizator festivala Andrej Maksimović.

Osim što će se u Zadru do 30. travnja prikazivati sportski dokumentarni filmovi, održat će se i dodjela nagrada te priznanja za televizijske sadržaje i produkcije. Posebna priznanja dodijelit će se osobama koje su uvelike doprinijele hrvatskom sportu, kao što su Bruno Orešar, Slavko Rasberger, Eduard Tartaglia i Vlatko Marković. Nadalje, posjetitelje festivala očekuju i izložba fotografija na temu sporta te mnogi drugi zabavni sadržaji koji će doprinijeti promociji sporta i popularizaciji sportskog dokumentarnog filma.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zadru

Humanitarni projekt

Projektom „Ritam kulturizma" zadarski studenti pomažu oboljelima od raka

Uz to što „Ritam kulturizma" donosi sportske igre, edukacije, kviz i kino pod zvijezdama, u njegovu sklopu održava se i humanitarni koncert. Sav prihod od prodaje ulaznica promotivnih materijala projekta bit će doniran Onkološkom odjelu Opće bolnice Zadar za potrebe kupnje linearnog akceleratora, aparata za zračenje onkoloških bolesnika.

Izložba ARS AMATORIA 2015., naslovna

Gradska loža Zadar

Izložba ARS AMATORIA: Ljubav i erotika u starom Rimu

Ne znate što za Valentinovo? Posjetite izložbu o ljubavi i erotici u starom Rimu u galeriji Gradska loža u Zadru.

Tjedan događanja od 28.11. do 4.12. 2016.

Događanja u udruzi CINAZ

Mladi Zadrani će ovog tjedna učiti, čitati i boriti se protiv AIDS-a

U udruzi CINAZ se priprema radionica učenja. Prvi dan mjeseca prosinca oblježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, a isti dan možete se pridružiti volonterskoj akciji „Mladi čitaju".

Nike Premier Cup Dinamo Hajduk

Komentar čitatelja

Mlade u sportu prati se samo kada igraju na marketinškom turniru, a na njihovu sigurnost se ni ne misli

Borba sa izlijetanjem pobudila je sjećanje na nesretan slučaj koji se dogodio prije sedam godina tijekom utakmice Zadar – Cibalija, kada je smrtno stradao nogometaš Hrvoje Čustić.

Naslovna

„Srce vjeruje, um ostvaruje"

FOTO: Svečano otvorene treće Europske sveučilišne igre

Na stadionu Mladost u Zagrebu svečano su otvorene treće Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Svečana ceremonija bila je uvertira u dva tjedna uzbuđenja koja očekuju sportaše i ostale sudionike.