LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ne slušajte razne priče

Mitovi o vježbanju koje ne treba slušati

Puno vode vas napuhuje, joga rješava bolove u leđima, a vježbanje pretvara masnoću u mišiće - provjerite najčešće zablude koje kruže svijetom vježbanja.

Puno vode vas napuhuje, joga rješava bolove u leđima, a vježbanje pretvara masnoću u mišiće - provjerite najčešće zablude koje kruže svijetom vježbanja.

Postoje neka opće uvriježena mišljenja vezana uz vježbanje koja se uzimaju zdravo za gotovo i šire „s koljena na koljeno“.

Ti svojevrsni mitovi o vježbanju često će vam otežati trening, isfrustrirati vas ili dovesti do krivih zaključaka.

Od brojnih mitova na koje ćete naići tijekom bavljenja sportom, donosimo vam 10 koji su zasigurno svima poznati, ali većina ne zna da nisu istiniti.

Mit 1: Plivanjem ćete smršaviti

Ako ste plivanjem odlučili izgubiti kilograme, primjetit ćete nakon kratkog vremena da to prestaje biti učinkovito. Naime, zbog tlaka koji umanjuje otpor tijela tijekom plivanja, troši se manje kalorija pri obavljanju te aktivnosti. U prvih mjesec dana lako ćete skinuti nekoliko kilograma, no mršavljenje će se tu zaustaviti - potrebno je povećati intenzitet vježbe kako bi se kilogrami nastavili topiti.

Mit 2: Pijenje puno vode „napuhuje"

Istina je potpuno suprotna! Ako ne pijete dovoljno vode, bit ćete „napuhani“ jer tada organizam zadržava svu vodu kao rezervu za hidrataciju mišića i ostale tjelesne funkcije. Što više vode unosimo u organizam, to se ona kraće zadržava, čime se gubi „napuhanost“.

voda
FOTO: Huffington post

Mit 3: Ako se niste oznojili tijekom vježbanja, znači da ne vježbate dovoljno dobro

Znojenje nije indikator uspješne vježbe. To je samo način da se tijelo hladi i održava temperaturu. Svaki organizam drugačije reagira na aktivnost pa se neki znoje više od drugih prilikom istih napora.

Mit 4: Vježbanje pretvara masnoću u mišiće

Za sve koji su preskakli satove biologije - mišići i masnoće potpuno su različiti pojmovi i jedno nikada, ali baš nikada, ne može postati drugo. To je isto kao da cijeđenjem želite od naranče napraviti limun. No, ova dva pojma usko su povezana - izgradnja mišića sagorijeva masnoće i time smanjuje masno tkivo.

Inače, mišići na tijelu zauzimaju manje mjesta i zbog toga netko s većom mišićnom masom djeluje mršavije od nekoga jednake težine, ali s više masnog tkiva u tijelu.

Mit 5: Joga pomaže kod bolova u leđima

Istina je da joga može pomoći kod bolova u leđima, ali treba znati da postoji više vrsta takvih bolova te da jogom neke možete drastično pogoršati. Ako su problemi s leđima muskulaturne prirode, tada će vam joga pomoći, isto kao i pri jačanju leđnih mišića kako se bol ubuduće ne bi ponavljala.

No, ako imate problema primjerice s diskovima ili kostima, joga može stvar dodatno pogoršati.

yoga
FOTO: Dynamics yoga 

Mit 6: Ako osjećate zatezanje ili bol, znači da je vježba učinkovita

Bol nije pokazatelj ničega pozitivnog, pa tako ni kod vježbanja. Ako osjećate bol ili jače zatezanje tijekom vježbe, znači da trebate odmor ili smanjiti intenzitet vježbanja.

Mit 7: Sigurnije je vježbati na spravama

Djeluje kao da sprave automatski tijelo stavljaju u ispravan položaj, no to je istina samo u slučaju da je sprava prilagođena vašoj težini i visini. U suprotnom, vježba može biti neučinkovita, a možete izazvati i ozljedu.

Mit 8: Masno tkivo na trbuhu uklanja se trbušnjacima ili elektrostimulatorom

Sturučnjaci smatraju da ne postoji vježba ni uređaj koji ciljano ukljanja masne naslage. Za smanjenje masnog tkiva na trbuhu bit će potrebno više od trbušnjaka i uređaja s TV prodaje.

Kombinacije kardio treninga i treninga snage najbolje su za izgaranje masnog tkiva na trbuhu.

Mit 9: Satima nakon aerobnog treninga tijelo pojačano sagorijeva kalorije

Nakon aerobnog treninga tijelo sagori dvadesetak kalorija, što je statistički zanemarivo. Iako tvrdnja nije netočna, količina sagorenih kalorija je zanemariva.

Mit 10: Trčanje na traci manje opterećuje koljena od trčanja na betonu

Trčanje kao aktivnost uvelike povećava opterećenje koljena, neovisno o vrsti podloge na kojoj se trči. Zanemariva je razlika između trake i asfalta. Ako želite smanjiti opterećenje koljena, trčanje povremeno zamijenite drugim karido aktivnostima (biciklom, orbiotrekom i slično). 

FOTO: GETINSHAPE