LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rođendan košarkaške ikone

Michael Jordan – jedan od najvećih košarkaša

- Razgovarao sam s Bogom sinoć, rekao mi je da će sve biti u redu. Ali, ono što mi nije rekao je da će sutradan nositi crveni dres s brojem 23.

- Razgovarao sam s Bogom sinoć, rekao mi je da će sve biti u redu. Ali, ono što mi nije rekao je da će sutradan nositi crveni dres s brojem 23.

U utorak, 17. veljače, Michael Jordan je proslavio svoj 52. rođendan. Jordan je po mnogima najbolji košarkaš koji je ikad stupio na parket: najkompletniji igrač što se tiče igre u napadu i u obrani, košarkaške inteligencije i timskog rada.

Rođen je u Brooklynu, 17. veljače 1963. godine S obitelji se ubrzo preselio u Sjevernu Karolinu gdje je pohađao srednju školu. Zanimljivo je da je bio izbačen iz srednjoškolskog košarkaškog tima jer „nije bio dovoljno dobar”. Jordan je naporno radio ne bi li se vratio u ekipu. Trud se isplatio - postao je jedan od najboljih srednjoškolskih igrača u državi.

Na sveučilištu North Carolina proveo je četiri godine, a 1982. godine osvojio je naslov prvaka tricom sa zvukom sirene.

Na draftu 1984. godine biva izabran kao treći izbor od strane tada slabašnih Chicago Bullsa. Već kao novak (rookie) ulazi u All-Star ekipu, što je naljutilo starije igrače koji mu nisu htjeli dodavati loptu za vrijeme All-Star utakmice. U prvih sedam sezona Jordan je Bullse redovito vodio u doigravanja, ali nikako se nisu mogli izboriti za prolazak u NBA finale.

1991. godine Michael osvaja svoj prvi naslov NBA prvaka, a zatim do 1993. još dva uzastopna naslova. Redom su padali Lakersi, Blazersi i Phoenix velikog Charlesa Barkleya, koji je nakon zadnje utakmice finala izjavio:

- Razgovarao sam s Bogom sinoć, rekao mi je da će sve biti u redu. Ali, ono što mi nije rekao je da će sutradan nositi crveni dres s brojem 23.

U ljeto 1993. godine ubijen je Michaelov otac i on odlučuje ostaviti košarku te se počinje baviti sportom koji je njegov otac najviše volio - baseballom. Ipak, Jordan nije bio dobar igrač baseballa pa se 1995. godine vratio košarci.

U sezoni 1995./96. Bullsi su ostvarili omjer pobjeda i poraza 72-10, što je najbolji omjer u povijesti NBA lige. Uslijedilo je osvajanje nova tri naslova u nizu i umirovljenje 1998. godine U taj svoj drugi pohod na tri uzastopna naslova ugradio je legendarnu utakmicu protiv Utah Jazza u kojoj je pod utjecajem gripe zabio čak 38 poena te poznati šut za pobjedu u finalu 1998. godine, nakon što je svog čuvara driblingom bacio na pod. 

Jordan se drugi puta vratio u ligu 2001. godine u dresu Washington Wizardsa. za koje je odigrao dvije solidne sezone, ali ni blizu naslovu prvaka. Konačno se umirovio 2003. godine

Danas je Michael Jordan većinski vlasnik NBA ekipe u usponu - Charlotte Hornetsa, a ima i svoj brand za sportsku opremu.

Jordanovi treneri, suigrači, ali i rivali opisuju ga kao sjajnog igrača čija je najveća prednost srčanost i borbenost u igri. Magic Johnson je to sažeo:

- Da biste pobjedili Jordana, morate mu isčupati srce, jer dok ga god ima, neće vam dati da ga pobijedite.

Od mnogih ostvarenja Jordanove karijere ističemo ona najvažnija:

- 6 x MVP finala

- 5 x MVP sezone

- 6 x NBA prvak

- 14 x All-Star

- 10 x najbolji strijelac lige

- 2 x pobjednik natjecanja u zakucavanjima

- 2 x zlato na Olimpijskim igrama kao član Dream Teama

- 4. najbolji strijelac u povijesti NBA lige

 

FOTO: FLICKR