Ragbi klub Mladost

Ljubav prema sportu jača je od svih problema: Priča o Ragbi klubu Mladost

Rugby Mladost

U Hrvatskoj je ragbi još uvijek egzotičan sport. On se svojom popularnošću ne može mjeriti s nogometom ili rukometom, a u skladu s tim je i odnos Države prema ovom sportu. Unatoč lošim uvjetima rada, najstariji ragbi-klub u Hrvatskoj uspijeva okupiti velik broj igrača i ostvariti zavidne rezultate.

Pored košarkaškog igrališta na zagrebačkoj Mladosti nalaze se klupske prostorije najstarijeg ragbi-kluba u Hrvatskoj – HARK Mladosti. U nekom drugom sportu prostorije kluba ovakve tradicije bile bi na boljoj poziciji, no kod nas ragbi nije pretjerano cijenjen zanat

Hrvatski akademski ragbi klub Mladost prvi je ragbi-klub ikad osnovan u Hrvatskoj. 17. svibnja 1954. godine osnovali su ga članovi veslačkoga kluba. Prvi trener bio je Nikola Nick Kopajtić koji je ovu igru donio sa svojeg putovanja u Kanadu. Vrlo brzo nakon osnivanja, 29. studenoga 1954. godine, klub je na maksimirskom stadionu odigrao svoju prvu veliku utakmicu. Britanska vojska pritom ih je porazila rezultatom 14:11.

Ubrzo su se formirali novi klubovi i počela održavati državna natjecanja. Nastali su klubovi Nada Split, Zagreb, Ploče, Čelik Zenica, Ljubljana i mnogi drugi. Do 1967. godine ragbijaši Mladosti osvojili su državno prvenstvo i četiri puta su bili pobjednici Kupa, a sve te trofeje ponosno čuvaju u svojim klupskim vitrinama. Danas se HARK Mladost natječe u prvoj hrvatskoj ragbi-ligi i trenutno su na drugome mjestu na ljestvici.

Klub se natječe u šest različitih kategorija. Seniorska ekipa broji čak 35 redovitih članova starosti od 18 do 33 godine. Zagrebački studenti čine veći dio ekipe, ali tu su i poneki ugostitelj, građevinar, nezaposleni akademski građanin itd.

Rezultati koje klub ostvaruje su zavidni, iako su uvjeti u kojima treniraju daleko od toga. Krtice imaju mnogo problema, a uskoro bi ih mogle imati još i više.

- Naš klub ima ukupno šest ekipa: ekipu do 12 godina, do 14 godina, do 16 godina, do 18 godina, seniore i žensku ekipu. Svi se moraju smjestiti u tri male svlačionice udaljene od igrališta čak 300 metara. - kažu dečki iz kluba.

Prostorije kluba površine su 40 kvadratnih metara i u njima se odvijaju sastanci te drže trofeji i medalje koje je klub osvojio. Ne bi to bilo čudno kada one ne bi bile izrađene od dva spojena brodska kontejnera. Klubovi koji ostvaruju mnogo lošije rezultate imaju znatno bolje uvjete rada.

- Problem je što smo svugdje podstanari. Nikako se ne možemo izboriti za svoj vlastiti prostor. – poručili su ragbijaši.

Zbog obnove studentskih domova i sportskih borilišta pred Univerzijadu, HARK Mladost vjerojatno će morati pronaći i novi teren za trening. Njihov se Krtičnjak nalazi pored Kineziološkog fakulteta, a upravo bi se na tom mjestu trebala graditi nova dvorana. Ista im se stvar dogodila i uoči prve Univerzijade.

Ragbi klub Mladost
 
Foto: Studentski.hr
 
 

U redovima HARK Mladost igra čak sedam hrvatskih ragbi-reprezentativaca. Najveća zvijezda je Nik Jurišić koji za reprezentaciju nastupa od 2006. godine. On se nedavno vratio u Hrvatsku, nakon što je neko vrijeme profesionalno igrao u Glasgowu u Škotskoj.

- Škoti žive za ovaj sport. Kod njih je to sport za gospodu, sport koji igraju visokoobrazovani ljudi Ako se tamo bavite ragbijem, možete živjeti pristojnim sportskim životom. – opisao je Jurišić.

S druge strane, Hrvati nemaju puno sluha za ragbi, pa čak ni za reprezentativce svoje države. Dobiti ispričnicu za školu ili fakultet često je nemoguća misija, a o izostanku s posla zbog ragbi-utakmica dečki i cure mogu samo sanjati.

- Ako zastupamo svoju zemlju u određenom sportu, trebali bismo biti posebno tretirani. Zamislite da nogometnim reprezentativcima netko zabrani da idu na utakmice jer moraju na posao. To je nemoguće. – kažu ragbi-reprezentativci.

Unatoč cijelom tom moru problema i neugodnosti s kojima se naši junaci suočavaju, oni ni ne pomišljaju da se ostave ragbija. Iako od njega nemaju nekakvu materijalnu korist, žele se nastaviti baviti tim sportom jer se neke stvari ne mogu kupiti novcem…

- Prije nekoliko dana pobijedili smo Nadu. Da, nepobjedivu Nadu, najbolju momčad u ligi. – rekli su dečki s osmjehom na licu.

Oko Ragbi kluba Mladost stvorena je jedna lijepa priča o slozi, prijateljstvu i ljubavi prema ragbiju. Tu ljubav, osim samih Mladostaša, dijele mnogobrojni ljubitelji ragbija i prijatelji kluba koji subotama pune tribine na Mladosti, navijaju za svoj klub, a kasnije se okupljaju kraj Krtice na veselim druženjima. Tu se mogu vidjeti pripadnici svih generacija, od bivših ragbijaša do njihovih podmladaka za koje je sasvim sigurno da će odrasti njegujući tradiciju igranja ragbija.

Igralište HARK Mladost
 
Foto: Studentski.hr
 
 

Za listopad je dogovoren susret s najboljom sveučilišnom ragbi-ekipom na svijetu, ekipom sa sveučilišta Oxford. Ako vas je priča o ragbiju zaintrigirala, sve informacije o utakmicama i klubu možete pratiti na službenoj Facebook stranici.

Na Krtičnjaku će se sigurno vidjeti još pokoji dobar ragbijaški potez, ali budućnost ovog sporta u Hrvatskoj nije sigurna. Ako se Država i Olimpijski odbor nastave maćehinski odnositi prema svojim klubovima i reprezentativcima, neće biti mogućnosti za napredak.

Komentari na članak

Vezani članci

Bolesni dječak Hajrudin

Hajrudin će upoznati Ibrahimovića

Zlatan Ibrahimović ispunit će posljednju želju bolesnog dječaka

Posljednja želja Hajrudina Kamenjaša, bolesnog dječaka iz BiH koji je poželio upoznati Zlatana Ibrahimovića bit će ispunjena.

Stolni tenis igrači

Povijest stolnog tenisa

Stolni tenis – sport u kojem Kinezi postavljaju globalne standarde

Postoji li razlika između ping-ponga i stolnog tenisa? Koja je tajna kineske stolnoteniske škole? Zašto je stolni tenis bio zabranjen?

Transferi

Čekaju vas prava iznenađenja

Top 10 nogometnih transfera koji se nikada nisu dogodili

No u određenim su trenucima također postojali transferi koji su se skoro dogodili, a mogli su šokirati svijet nogometa. Stoga vam donosimo top 10 transfera koji se zapravo nikada nisu dogodili.

Ajax

Na današnji dan

Manje poznate zanimljivosti za 117. rođendan nizozemskog nogometnog diva Ajaxa

Iako mu se u medijima ne posvećuje mnogo prostora, nizozemski nogometni klub Ajax jedan je od najuspješnijih klubova u povijesti najvažnije sporedne stvari na svijetu. U 117 godina svojega postojanja klub je prikupio pozamašan broj naslova s različitih natjecanja.

Skijanje

Humaitarna utrka na Sljemenu

Nabrusite skije, uglancajte pancerice i skijajte za skijaše

– Bijeli spust je prilagođen početnicima tako da će se "poštekati" lagana veleslalom staza. Utrka neće biti zahtjevna. Dobrodošli su i oni koji ne misle skijati. – riječi su kojima vas Ivan Horvat poziva da se pridružite humanitarnoj utrci.