Ragbi klub Mladost

Ljubav prema sportu jača je od svih problema: Priča o Ragbi klubu Mladost

Rugby Mladost

U Hrvatskoj je ragbi još uvijek egzotičan sport. On se svojom popularnošću ne može mjeriti s nogometom ili rukometom, a u skladu s tim je i odnos Države prema ovom sportu. Unatoč lošim uvjetima rada, najstariji ragbi-klub u Hrvatskoj uspijeva okupiti velik broj igrača i ostvariti zavidne rezultate.

Pored košarkaškog igrališta na zagrebačkoj Mladosti nalaze se klupske prostorije najstarijeg ragbi-kluba u Hrvatskoj – HARK Mladosti. U nekom drugom sportu prostorije kluba ovakve tradicije bile bi na boljoj poziciji, no kod nas ragbi nije pretjerano cijenjen zanat

Hrvatski akademski ragbi klub Mladost prvi je ragbi-klub ikad osnovan u Hrvatskoj. 17. svibnja 1954. godine osnovali su ga članovi veslačkoga kluba. Prvi trener bio je Nikola Nick Kopajtić koji je ovu igru donio sa svojeg putovanja u Kanadu. Vrlo brzo nakon osnivanja, 29. studenoga 1954. godine, klub je na maksimirskom stadionu odigrao svoju prvu veliku utakmicu. Britanska vojska pritom ih je porazila rezultatom 14:11.

Ubrzo su se formirali novi klubovi i počela održavati državna natjecanja. Nastali su klubovi Nada Split, Zagreb, Ploče, Čelik Zenica, Ljubljana i mnogi drugi. Do 1967. godine ragbijaši Mladosti osvojili su državno prvenstvo i četiri puta su bili pobjednici Kupa, a sve te trofeje ponosno čuvaju u svojim klupskim vitrinama. Danas se HARK Mladost natječe u prvoj hrvatskoj ragbi-ligi i trenutno su na drugome mjestu na ljestvici.

Klub se natječe u šest različitih kategorija. Seniorska ekipa broji čak 35 redovitih članova starosti od 18 do 33 godine Zagrebački studenti čine veći dio ekipe, ali tu su i poneki ugostitelj, građevinar, nezaposleni akademski građanin itd.

Rezultati koje klub ostvaruje su zavidni, iako su uvjeti u kojima treniraju daleko od toga. Krtice imaju mnogo problema, a uskoro bi ih mogle imati još i više.

- Naš klub ima ukupno šest ekipa: ekipu do 12 godina, do 14 godina, do 16 godina, do 18 godina, seniore i žensku ekipu. Svi se moraju smjestiti u tri male svlačionice udaljene od igrališta čak 300 metara. - kažu dečki iz kluba.

Prostorije kluba površine su 40 kvadratnih metara i u njima se odvijaju sastanci te drže trofeji i medalje koje je klub osvojio. Ne bi to bilo čudno kada one ne bi bile izrađene od dva spojena brodska kontejnera. Klubovi koji ostvaruju mnogo lošije rezultate imaju znatno bolje uvjete rada.

- Problem je što smo svugdje podstanari. Nikako se ne možemo izboriti za svoj vlastiti prostor. – poručili su ragbijaši.

Zbog obnove studentskih domova i sportskih borilišta pred Univerzijadu, HARK Mladost vjerojatno će morati pronaći i novi teren za trening. Njihov se Krtičnjak nalazi pored Kineziološkog fakulteta, a upravo bi se na tom mjestu trebala graditi nova dvorana. Ista im se stvar dogodila i uoči prve Univerzijade.

Ragbi klub Mladost
 
Foto: Studentski.hr
 
 

U redovima HARK Mladost igra čak sedam hrvatskih ragbi-reprezentativaca. Najveća zvijezda je Nik Jurišić koji za reprezentaciju nastupa od 2006. godine. On se nedavno vratio u Hrvatsku, nakon što je neko vrijeme profesionalno igrao u Glasgowu u Škotskoj.

- Škoti žive za ovaj sport. Kod njih je to sport za gospodu, sport koji igraju visokoobrazovani ljudi Ako se tamo bavite ragbijem, možete živjeti pristojnim sportskim životom. – opisao je Jurišić.

S druge strane, Hrvati nemaju puno sluha za ragbi, pa čak ni za reprezentativce svoje države. Dobiti ispričnicu za školu ili fakultet često je nemoguća misija, a o izostanku s posla zbog ragbi-utakmica dečki i cure mogu samo sanjati.

- Ako zastupamo svoju zemlju u određenom sportu, trebali bismo biti posebno tretirani. Zamislite da nogometnim reprezentativcima netko zabrani da idu na utakmice jer moraju na posao To je nemoguće. – kažu ragbi-reprezentativci.

Unatoč cijelom tom moru problema i neugodnosti s kojima se naši junaci suočavaju, oni ni ne pomišljaju da se ostave ragbija. Iako od njega nemaju nekakvu materijalnu korist, žele se nastaviti baviti tim sportom jer se neke stvari ne mogu kupiti novcem…

- Prije nekoliko dana pobijedili smo Nadu. Da, nepobjedivu Nadu, najbolju momčad u ligi. – rekli su dečki s osmjehom na licu.

Oko Ragbi kluba Mladost stvorena je jedna lijepa priča o slozi, prijateljstvu i ljubavi prema ragbiju. Tu ljubav, osim samih Mladostaša, dijele mnogobrojni ljubitelji ragbija i prijatelji kluba koji subotama pune tribine na Mladosti, navijaju za svoj klub, a kasnije se okupljaju kraj Krtice na veselim druženjima. Tu se mogu vidjeti pripadnici svih generacija, od bivših ragbijaša do njihovih podmladaka za koje je sasvim sigurno da će odrasti njegujući tradiciju igranja ragbija.

Igralište HARK Mladost
 
Foto: Studentski.hr
 
 

Za listopad je dogovoren susret s najboljom sveučilišnom ragbi-ekipom na svijetu, ekipom sa sveučilišta Oxford. Ako vas je priča o ragbiju zaintrigirala, sve informacije o utakmicama i klubu možete pratiti na službenoj Facebook stranici.

Na Krtičnjaku će se sigurno vidjeti još pokoji dobar ragbijaški potez, ali budućnost ovog sporta u Hrvatskoj nije sigurna. Ako se Država i Olimpijski odbor nastave maćehinski odnositi prema svojim klubovima i reprezentativcima, neće biti mogućnosti za napredak.

Komentari na članak

Vezani članci

KHL Medveščak

U Domu sportova pali i Kazahtanci

Medveščak nastavio s pobjedama

Hokejaši Medveščaka su drugu utakmicu zaredom došli do sva tri boda u KHL-u. Nakon što su u četvrtak poslije 60 minuta svladali Jugru, Medvjedi su dva dana kasnije nadjačali i Baris iz Astane.

Navijačice

Međunarodno studentsko natjecanje

EuroZagreb okupio sportaše iz čitave Europe

Četvrto izdanje EuroZagreba održavalo se na terenima ŠRC Mladosti, u sportskoj dvorani Ekonomskog fakulteta te u futsal Fusio centru na Velesajmu. Titule najboljih, uz strane goste, ponijeli su i domaći studenti.

Ilustracija kuglanja

Povijest sporta

Kuglanje – američki ili europski sport?

Kuglanje se suočava s prenaglim i nepotrebnim epitetima. Saznajte sve o ovom sportu o kojemu svi znaju sve, ali nitko ne zna ništa.

Trčanje na Savi

Intervju: Goran Golubić

Nike+ Rub Club Zagreb: besplatno trčanje, odlična ekipa i pokoja nagrada

Kontaktirali smo Gorana Golubića, profesionalnog trenera u Nike+ Run Clubu Zagreb kako bi nas uvjerio da svatko može sudjelovati u trkačkim turama i mislimo da je uspio!

Smokin Joe

Posljedice sporta

Opasnosti boksa: Šaka u glavu uništava mozak i uzrokuje brojne bolesti

Sport koji romantičari nazivaju „slatkom znanošću" ima i svoju gorku stranu. Oštećenja mozga uslijed dugogodišnjeg bavljenja boksom danak su koji velik broj profesionalnih boksača mora platiti.