LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povijest sporta

Kuglanje – američki ili europski sport?

Kuglanje se suočava s prenaglim i nepotrebnim epitetima. Saznajte sve o ovom sportu o kojemu svi znaju sve, ali nitko ne zna ništa.

Kuglanje se suočava s prenaglim i nepotrebnim epitetima. Saznajte sve o ovom sportu o kojemu svi znaju sve, ali nitko ne zna ništa.

U zadnje vrijeme svjedoci smo otvaranja sve više dvorana za kuglanje u Hrvatskoj. Mnogo je medija ovo popratilo s komentarima poput nepotrebne amerikanizacije Balkana ili zamjene za boćanje. Ipak, to su prenagli i nepotrebni epiteti, s obzirom na to da kuglanje korijene ne vuče iz Amerike. Saznajte sve o ovom sportu o kojem svi znaju sve, ali nitko ne zna ništa.

Nastanak i razvitak kuglanja

Kuglanje, vjerovali ili ne, doista ima dugačku povijest - dužu nego nogomet! Tijekom 20. stoljeća egiptolozi i antropolozi istraživali su niz staroegipatskih grobova. U jednom od dječjih grobova pronašli su i skupinu predmeta koji neodoljivo podsjećaju na opremu za kuglanje. Znanstvenici su se složili kako se podrijetlo kuglanja može smjestiti u 3 200. godinu prije Krista. 

Kuglanje početak u Njemačkoj bilježi u 4. stoljeću poslije Krista, a u Engleskoj se spominje u 14. stoljeću. Tada je kralj Edward III. navodno zabranio svojoj vojsci da igraj ovaj sport kako bi se poboljšali rezultati u streljanju. Kuglanje je uvelike zaživjelo za vrijeme kralja Henrika VIII., poznatog sportaša i hedonista.

U ljudskoj povijesti mogu se naći mnogobrojne varijacije na temu, a među njima je i hrvatsko boćanje. Kuglanje je u Ameriku došlo s nizozemskim, njemačkim i engleskim doseljenicima koji su uveli različite verzije i načine igranja. Prvi spomen kuglanju u Americi potječe iz 1819. godine u kratkoj noveli pisca Washingtona Irvina, a prvi teren za kuglanje izgrađen je u New Yorku.

1841. u Americi se zabranilo kuglanje, vjerojatno zbog toga što se mnogo ljudi kladilo na pobjednike. Usprkos svim zabranama, sportaši su se ujedinili i izborili za svoja prava. 1895. osnovan je Američki kuglački kongres. Tek 1917. žene osnivaju vlastiti kongres u St. Louisu. Od početka 20. stoljeća kuglanje doživljava mnogobrojne promjene promjenom materijala u izradi kugli, duljini staze, uvođenju mašine i slično.

Pravila kuglanja

Za kuglanje je potrebno 10 čunjeva, kugla s tri otvora za prste i staza. Staza je u pravilu dugačka oko 18 metara (točnije, 18,28 - 18,30 metara), a široka (bez kanala) između 1,04 i 1,07 metara. U dodatnu opremu za kuglanje ubrajaju se krpica za brisanje kugle, specijalne cipele, rukavica i trakica za bolji grip prstiju.

Cilj igre je oboriti što više čunjeva, a jedna partija sastoji se od 10 okvira (eng. frame). Maksimalan broj bodova je 300. U svakom okviru igrač ima pravo bacati dva puta. U kuglanju također postoje određene fraze koje simboliziraju poteze koje igrači izvedu:

STRIKE - kada igrač iz prvog bacanja uspije oboriti sve čunjeve i okvir se završava; upisuje se X u polje; ako igrač ostvari dva strikea zaredom, to se naziva DOUBLE, a tri strikea zaredom - TURKEY.

SPARE - kada su čunjevi oboreni tek u drugom bacanju kugle u okviru; na tablici se bilježi kosom crtom (/).

SPLIT - situacija u kojoj su nakon prvog bacanja čunjevi ostali znatno razmaknuti; ovo se smatra težom pozicijom, a na tablici se bilježi kružićem ili crvenom bojom.

Kao u svakom sportu, treba paziti na neke stvari. Kuglu uvijek dižite s dvije ruke jer vas može prevariti njena težina. S obzirom na to da je staza za kuglanje nauljena, možete se poskliznuti i povrijediti. Kada odabirete kuglu, uzmite onu u kojoj imate više mjesta za prste - ako uzmete kuglu s preuskim rupicama, može se dogoditi da vam se prsti zaglave. 

Poznati sportaši u kuglanju

Onima koji prate kuglanje ime Walter Ray Williams, Jr. vjerojatno nije nepoznanica. Williams je u profesionalnoj karijeri skupio čak 47 titula prvaka na poznatom PBA (Professional Bowlers Association) Touru, a čak 17 titula osvojio je uzastopno u periodu od 1993. do 2009. godine

Earl Anthony bio je ljevoruki profesionalni kuglač koji je u karijeri skupio šest nagrada za igrača godine, kao i 43 titule prvaka na PBA Touru. Zaslužan je za popularizaciju ovog sporta u američkoj javnosti, a također je i prvi igrač koji je uspio skupiti totalnu sumu od milijun dolara baveći se samo natjecanjima.

Hrvatska se također istaknula u ovom sportu. Naime, 2012. godine Snježana Kramar, tadašnja apsolventica menadžmenta u Opatiji, osvojila je zlato na Svjetskom prvenstvu u kuglanju održanom u Poljskoj. 

Kuglanje u Hrvatskoj

Ako želite kuglati u Hrvatskoj, u Zagrebu su dostupna dva centra - jedan se nalazi u Španskom, a drugi u sklopu šoping-centra Westgate. U Splitu je otvoren Bowling centar Octopus, a u Osijeku GBowling (u sklopu šoping-centra Portanova). Cijene variraju od centra do centra pa preporučujemo da se angažirate u guglanju ili pitate poznanike kako, što i gdje.

Filmska preporuka

Ako smo vas uspjeli zainteresirati, a bolje pamtite gledajući filmove i dokumentarce, preporučujemo vam dokumentarni film A League of Ordinary Gentlemen (2004.).

FOTO: BUNGALOWM