LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FIMBA u Zadru

Košarkaški veterani zaigrali na Svjetskom Maxibasketball Prvenstvu

FIMBA je u Gradu košarke okupila igrače, košarkaške delegate i sportske djelatnike iz više od trideset zemalja svijeta.

FIMBA je u Gradu košarke okupila igrače, košarkaške delegate i sportske djelatnike iz više od trideset zemalja svijeta.

FIMBA je svjetska federacija košarkaških veterana i veteranki. Osnovana je u svrhu promoviranja, razvitka i organiziranja nastupa Maxibasketball kategorije.

To je posljednja košarkaška kategorija koja obuhvaća košarkašice iznad 30 i košarkaše iznad 35 godina. Ta je skupina podijeljena u potkategorije prema razmacima od pet godina (35-40, 45-50…)

Igrači su, dakle, osobe druge i treće dobne skupine koje se i dalje aktivno bave sportom. U događajima koje organizira FIMBA sudjeluju mnoge svjetske države, a najvažnije je Svjetsko Maxibasketball Prvenstvo koje se svake dvije godine održava u drugom gradu.

Ove godine, Zadar je dobio priliku biti domaćinom. Grad košarke ugostio je preko pedeset momčadi iz više od dvadeset zemalja svijeta. Slavni košarkaši i reprezentativci dodatno su uveličali sportsku atmosferu. Među poznatima bili su Stojko Vranković, koji je svojedobno igrao za Boston Celtics, Minnesotu Timberwolves, Panathinaikos, Fortitudo i Zadar, Dino Rađa (Boston Celtics, Jugoplastika, Panathinaikos, Olympiacos, Zadar), izraelski košarkaš Doron Jamchy (Maccabi Tel Aviv) te legendarni talijanski reprezentativac Gregor Fučka (Barcelona, Teamsystem Bologna, Stefanel Milano).

Uz njih, u Svjetskoj ligi veterana i veteranki, sudjelovala je i zadarska košarkaška legenda Giuseppe Pino Gjergja, 78-godišnji hrvatski košarkaš i trener, bivši jugoslavenski reprezentativac i izbornik hrvatske reprezentacije. Osvojio je iskusni Pino i publiku i prvenstvo, pobijedivši u finalnom susretu s ekipom FIMBA World Team u M50 kategoriji.

Petodnevno natjecanje tijekom kojeg je odigrano više od dvjesto utakmica, održalo se od 11. do 16. travnja 2015. u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića.

Brazil je bio pobjednik najstarije kategorije natjecanja, M55, dok su u kategoriji M45 prvo mjesto osvojili Talijani ispred zagrebačke momčadi Fortunal. Zadarska ekipa Pet bunara je bez poraza u natjecanju odnijela zlato u kategoriji M35.

U ženskoj konkurenciji, također je slavio FIMBA World Team u kategoriji F35, dok je u F45 zlato pripalo Njemačkoj. 

FOTO: IVA PERINČIĆ