Sveučilište u Splitu

Kineziološki fakultet u Splitu i HNK Hajduk potpisali sporazum o osnivanju sportskog internata

Kineziološki fakultet u Splitu

Hrvatski institut za kineziologiju i sport, Kineziološki fakultet u Splitu te vodstvo HNK-a Hajduk potpisali su petogodišnji sporazum o suradnji koja će rezultirati osnivanjem internata HNK Hajduk. Suradnja će se odvijati u tri faze.

Potaknuti dosadašnjim uspješnim suradnjama, Hrvatski institut za kineziologiju i sport koji djeluje u sklopu Kineziološkog fakulteta u Splitu i vodstvo HNK-a Hajduk odlučili su realizirati ideju koja se već dugo kuha te su potpisali petogodišnji sporazum o suradnji. Suradnja će se odvijati u tri faze. Prva se faza odnosi na izradu Elaborata uspostave nogometne akademije, odnosno sportskog internata HNK Hajduk, druga će obuhvaćati izradu pravne podloge te sustava selekcije potencijalnih polaznika, dok će se tijekom treće raditi na rješavanju prostornih uvjeta za smještaj internata.

Uz doc. dr. sc. Dražena Čulara, voditelja znanstveno-stručnog tima, u izradi elaborata sudjelovali su i prof. dr.sc. Zoran Grgantov, prodekan za znanost KIFST-a, doc. dr. sc. Boris  Milavić, psiholog, doc. dr.sc. Vladimir Ivančev, specijalist sportske medicine i medicine rada te predsjednik Hrvatskog društva liječnika sportske medicine, dr. sc. Krešimir Šamija, vanjski suradnik, prof. Darko  Vučić, prof. Darko Tot, socijalni pedagog, prof. Krešimir Gojun, voditelj omladinske škole HNK Hajduk, doc. dr. sc. Mario Tomljanović, voditelj službe sportske pripreme HNK Hajduk, te doc. dr. sc. Mirjana Milić, predsjednica Kaštelanske zajednice sportova.

Predsjednik HNK-a Hajduk, Ivan Kos, smatra da ova suradnja predstavlja velik iskorak prema izgradnji sustava boljeg i kvalitetnijeg kluba koji teži osiguravanju što kvalitetnijih uvjeta za školovanje, rad i razvoj mladih nogometaša. Dekanica Kineziološkog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Đurđica Miletić, smatra provedbu ovoga projekta strateškim prioritetom koji objedinjuje znanost, sport te odgoj i obrazovanje.

– Briga za mlade, talentirane sportaše treba biti prioritet šire društvene zajednice i nacionalni interes, jer tako dajemo primjer pozitivnih uzora mladima, a njihovim obiteljima svestranu podršku. Svjesni smo koliko je obiteljskog odricanja i  podrške potrebno za uspjeh mladog sportaša. Ovo je naš doprinos da im pokažemo da nisu sami, da postoji sustavna briga kompetentnih stručnjaka, da postoje odgovorne institucije spremne na dugoročna rješenja problema mladih sportaša u kineziologiji i sportu. – zaključila je Miletić, istaknuvši kako je važan preduvjet uspjeha ovakvog  projekta i pozitivna društvena  klima, a sama smatra da u Splitu postoji senzibilitet za sport.

Doc. dr. sc. Dražen Čular, voditelj znanstveno-stručnog tima, smatra da se uspostava internata HNK Hajduk uklapa u niz aktivnosti uspostavljenih s ciljem omogućavanja kvalitetnog obrazovanja paralelno s razvojem sportske karijere talentiranih sportaša te je, kao takav, od nacionalnog značaja. Osim internata na pragu čijega se osnivanja nalaze, u planu imaju uspostavu sportskog vrtića te osnovne i srednje škole s pojačanim programima sporta i zdravog života.

Komentari na članak

Vezani članci

6. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske

Sjednica u Osijeku

U narednom periodu Koordinacija županijskih savjeta mladih uspostavit će suradnju s Hrvatskom zajednicom županija

„Uvjereni smo kako će se potpisivanjem navedenog sporazuma znatno doprinijeti poboljšanju uključenosti mladih u procese donošenja odluka te posredno rješavanju problema mladih.” – poručili su predstavnici županijskih savjeta mladih.

Bakljada, 14.09.2013.

Sabor izglasao promjenu postojećeg zakona

Izmjene i dopune Zakona o sportu u hitnoj proceduri zbog „izjednačavanja huligana”

Izmjene i dopune Zakona o sportu odnose se prvenstveno na „izjednačavanje huligana na tribinama s huliganima u ložama”.

Mozak

Sveučilište u Splitu

Prva hrvatska konferencija o ozljedama mozga u sportu

Pristup istraživanjima potresa mozga u sportskim ozljedama intenzivno se mijenja u proteklim godinama te je tema brojnih međunarodnih rasprava u zdravstvu. O toj će tematici na konferenciji u Splitu raspravljati stručnjaci u području medicine, neuroznanosti i psihologije.

f

Oaza za ljubitelje sporta u Zadru

Na High 5 festivalu prikazat će se 176 filmova o sportu

U Zadru će se premijerno predstaviti festival sportskih dokumentaraca koji će trajati od 25. do 30. travnja.

LEGO službena trgovina

Još jedna službena LEGO trgovina u Hrvatskoj

Split dobiva svoj prvu LEGO specijaliziranu trgovinu

Nakon uspjeha u Zagrebu, LEGO Certified Store širi se po Hrvatskoj. Od listopada će strast za kockicama moći utažiti i Splićani.