LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Loše odluke nogometnih sudaca

Kada suci zbog svojih odluka unište karijeru, utakmicu, čak i cijeli turnir

Na velikim natjecanjima, kao što je Svjetsko prvenstvo, ne sudi nogometna elita, već reprezentativna skupina sudaca koja dolazi iz svih regija svijeta u kojima se igra nogomet, bez obzira na to što se tamo ne igra nogomet toliko intenzivno kao u drugim državama te što suci nikada nisu sudili na velikim utakmicama.

Na velikim natjecanjima, kao što je Svjetsko prvenstvo, ne sudi nogometna elita, već reprezentativna skupina sudaca koja dolazi iz svih regija svijeta u kojima se igra nogomet, bez obzira na to što se tamo ne igra nogomet toliko intenzivno kao u drugim državama te što suci nikada nisu sudili na velikim utakmicama.

Sudac je jedinstvena profesija u svijetu nogometa, kojeg apsolutno nijedan nogometni fan ne voli i s čijim se odlukama većina ljudi ne slaže.

Dok navijači obožavaju igrače, klubove, reprezentacije pa i menadžere, nogometni suci mogu biti meta zlostavljanja nakon gotovo svake utakmice zbog svojih loših odluka.

Sudac je treći najvažniji faktor u sportu, nakon trenera i igrača. U časopisu The Effect of Spectators’ Verbal and Physical Violence on Referees’ Judgments in football piše kako dobar sudac olakšava sportski događaj te u takvim situacijama rezultat utakmice ovisi o vještinama i taktikama igrača. Međutim, kod loših presuda sudaca smanjuje se vrijednost natjecanja i uživanje igrača, trenera i gledatelja na utakmici.

Jedan od najtežih zadataka sudaca je odgovornost za sport. U slučaju bilo kakve pogreške na terenu, suci su u potpunosti svjesni disciplinskih mjera koje se poduzimaju. Današnja tehnologija pomaže sucima kako bi smanjili loše odluke, iako se one i dalje događaju. Najveći problem predstavlja to što na velikim natjecanjima, kao što je Svjetsko prvenstvo, ne sudi nogometna elita, već reprezentativna skupina sudaca koja dolazi iz svih regija svijeta u kojima se igra nogomet. Tako se na natjecanjima pojavljuju suci iz zemalja u kojima se nogomet ne igra toliko intenzivno kao u drugim državama te sude suci koji nikada nisu sudili na velikim utakmicama.

Nepopularni suci

Neki suci su zbog svojih odluka i postupaka uništili karijeru, a uz to su uništili i utakmice, čak i cijeli turnir.

Sudac Byron Moreno smatra se najgorim nogometnim sucem u povijesti. Ekvadorski sudac sudio je na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji. Njegovi su ga postupci na utakmici između domaćina Južne Koreje i Italije smjestili u povijesne knjige, kada je Južna Koreja eliminirala Italiju u produžetku 2:1, uz pomoć sudačkih odluka. Moreno je izbacio talijansku zvijezdu Francesca Tottija i poništio Talijanima gol. Nakon Svjetskog prvenstva, vratio se u Ekvador i tamo sudjelovao u još nekoliko afera.

Engleski sudac Graham Poll na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj našem igraču Josipu Šimuniću dao je na utakmici protiv Australije čak tri žuta kartona i pokazao kako nije vješt u matematici.

Tek nakon trećeg žutog kartona, pokazao je Šimuniću crveni karton. Nakon utakmice je priznao kako je jedan žuti karton umjesto Šimuniću upisao australskom igraču.

Tuniški sudac Ali Ben-Naceur priznao je Maradoni gol koji je zabio rukom na utakmici protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Meksiku.

Utakmica je ostala upamćena kao Maradonina Božja ruka, koja je mnogim navijačima ostala u lijepom sjećanju.

Kim Joung-Joo u polufinalu Svjetskog prvenstva 2002. godine nasjeo je na glumu brazilskog nogometaša Rivalda kada je turskom igraču Hakanu Unsalu dao žuti karton. Rivaldo je stajao kraj korner zastavice i čekao loptu koju Unsal je šutnuo prema njemu i pogodio ga u nogu.

Brazilski se igrač uhvatio za lice, pao na zemlju i simulirao da je pogođen u glavu. Zahvaljujući tome, Turska je ostala s igračem manje.

Nama najsvježija sudačka pogreška je ona japanskog suca Yuichija Nishimure na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. između Hrvatske i Brazila, kada je Brazilu poklonio jedanaesterac te uzeo glavnu riječ Neymaru i Modriću.