LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odlazak rukometnog virtuoza

Ivano Balić najavio kraj igračke karijere

Nakon umirovljenja Balić će biti koordinator hrvatske rukometne reprezentacije.

Nakon umirovljenja Balić će biti koordinator hrvatske rukometne reprezentacije.

Najbolji rukometaš svih vremena, Ivano Balić, najavio je da će ova sezona biti posljednja u njegovoj igračkoj karijeri. 36-ogodišnjak će za svoj klub, njemački Wetzlar, odigrati još jednu utakmicu.

Iako ga mnogi vide kao nasljednika Slavka Goluže na mjestu izbornika hrvatske rukometne reprezentacije, Balić smatra da to mjesto nije za njega. Nastavit će rukometnu karijeru, ali izvan terena. Čim se službeno umirovi, preuzet će mjesto koordinatora hrvatske rukometne reprezentacije.

Balićev je doprinos hrvatskom rukometu i sportu općenito iznimno velik. Bio je glava poznate hrvatske ''gusjenice'' koja je 2003. godine u Portugalu osvojila svjetsko zlato, a 2004. na Olimpijskim igrama u Ateni i olimpijsko zlato. Vlasnik je i četiri srebrne i dvije brončane medalje s velikih natjecanja na kojima je redovito biran u najbolje timove. Njegova karijera u reprezentaciji završila je 2012. godine

Klupsku karijeru započeo je u Metkoviću iz kojeg je otišao u Portland San Antonio. 2008. godine potpisao je ugovor sa Zagrebom, s kojim je osvojio pet naslova prvaka Hrvatske i pet naslova pobjednika kupa. Karijeru je 2012. nastavio u Atletico Madridu, a završit će je ove godine u njemačkom Wetzlaru. Najboljim igračem svih vremena po izboru IHF-a proglašen je 2010. godine

Balić je u grubu rukometnu igru unio pregršt lijepih poteza. Njegovi pokreti, dodavanja i načini na koje je zabijao golove nikad prije nisu viđeni. Ako tomu pridodamo Balićevu karizmu (zbog koje je dolazio u sukob s izbornikom Golužom) i vrhunske obrambene sposobnosti koje je Nikola Karabatić više puta osjetio na svojoj koži, dobivamo uistinu savršenog rukometaša.

Ivano i Nikola
 
Foto: Facebook
 

Balić je po mnogočemu bio neobičan rukometaš. Njegova je prva ljubav bila košarka, pa je često igrao u košarkaškim tenisicama i kretao se poput košarkaša. Njegova dodavanja su podsjećala na dodavanja Magica Johnsona više nego na rukometna dodavanja. Inače, broj 34 na dresu nosi u čast bivšeg kapetana Boston Celticsa, Paula Piercea. Njegov način života često je kritiziran, najviše zbog česte konzumacije cigareta.

Prisjetite se najboljih poteza "rukometnog Mozarta":

FOTO: FACEBOOK