Europske sveučilišne igre

Hrvatski parasportaši oduševili na Europskim sveučilišnim igrama

EUG 2016 - paraplivanje

Na ovogodišnjim Europskim sveučilišnim igrama prvi su se put natjecali i studenti s invaliditetom.

Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci treće su po redu sveučilišne igre u kojima su sportaši studenti mogli pokazati da se i uz obrazovanje može aktivno nastaviti baviti sportom. Pohvale i pozitivni komentari ovogodišnjih sveučilišnih igara dolaze sa svih strana jer, osim sjajne organizacije, Hrvatska je donijela i novi, hvalevrijedan, koncept Igara. Prvi put na Europskim sveučilišnim igrama natjecali su se i studenti s invaliditetom. Također su se prvi put natjecali u nekom međunarodnom natjecanju kao posebna kategorija pojedinoga sporta.

U Rijeci su se održala natjecanja u para plivanju, dok je Zagreb ugostio para stolni tenis. Osim tih dvaju sportova, studenti s invaliditetom mogli su sudjelovati i u natjecanjima u šahu i bridžu, gdje su se svi sudionici natjecali zajedno. Hrvatska je imala brojne predstavnike koji su svojim sveučilištima donijeli i mnogo medalja.

Sveučilište u Zagrebu imalo je pet predstavnika u para stolnom tenisu, održanom u Domu sportova. Zlato je osvojila Anđela Mužinić, koja će Hrvatsku ove godine predstavljati i na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Srebrom su se u ovome sportu okitile Jelena Šišić te Maja Šuman.

Bazeni na Kantridi ugostili su natjecanje u para plivanju, gdje su hrvatske boje branili studenti Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Splitu.

Zagrebačkom je Sveučilištu tri zlata i jedno srebro donio Antun Brzak, na 100 i 50 metara slobodno, 50 metara leđno i 50 metara leptir. Karlo Knežević postigao je jednak rezultat, također u tim disciplinama, dok je Kristijan Mamić uzeo tri zlata. U ženskoj konkurenciji sa tri se srebra okitila Petra Brletić, koja je nastupala u tehnikama 100 i 50 metara slobodno te 50 metara leđno. Njezina je kolegica Sanja Polić Riječkom sveučilištu donijela čak četiri srebra i jedno zlato, u istim disciplinama kao i Brletić, uz još 200 metara slobodno i 100 metara leđno. Na domaćem su terenu sudjelovali i Antonio Franko i Matija Maraš, koji su se jedini od hrvatskih predstavnika natjecali i u disciplinama 400 metara slobodno te su obojica na ovome natjecanju osvojili po dvije bronce, dok je Antonio pridodao i jedno srebro, a Matija jedno zlato.

Odlično su natjecanje imali i splitski studenti Leonardo Renić i Dino Sinovčić. Sa čak pet zlata u Split se vratio Renić, a Sinovčić je svome Sveučilištu pridodao dva srebra te po jedno zlato i broncu.  

Završetkom Europskih sveučilišnih igara možemo biti ponosni na sve svoje sportaše, koji su Hrvatskoj donijeli najviše medalja na ovome natjecanju. Sport i obrazovanje ne smiju biti ograničeni samo na pojedinu skupinu ljudi i nikako ne smiju biti prepreka u ostvarivanju svojih ciljeva bilo kojoj osobi, bez obzira na spol, rasu, nacionalnost ili fizički i mentalni nedostatak.

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna

Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka

Grafiti „365 Pripremite se!" po središtu Zagreba i Rijeke

Spomenutim grafitima, unatoč različitim spekulacijama, obilježen je podatak kako nas točno 365 dana dijeli od početka Europskih sveučilišnih igara.

Naslovna

Europske sveučilišne igre

Zagreb i Rijeka uspješno prošli još jednu provjeru prije dolaska 5000 studenata sportaša

Peteročlana delegacija, u čijem su sastavu bili predstavnici izvršnog odbora EUSA-e Aitor Canibe Sanchez, Kemal Tamer, Arie Rosenzweig te glavni tajnik Matjaž Pečovnik i sportski direktor Patrik Peroša, izrazila je zadovoljstvo zatečenim stanjem provedenih i započetih radova u sklopu pripreme Igara te su zajednički ocijenili kako čitava organizacija teče prema planovima.

Lara Dabić

„Moja kolica su zapravo moje noge”

Kako se u studiranju snalaze osobe s invaliditetom?

Istražili smo na koje je načine studiranje prilagođeno studentima s invaliditetom, a popričali smo i s Larom Dabić koja iz prve ruke zna koje su poteškoće ovakvim studentima.

malonogometni turnir

STUDOM 2015

Otvorene prijave za malonogometni međudomski turnir

Ekipe se mogu sastojati od deset igrača. Devetorica igrača moraju biti iz istog studentskog doma, a deseti igrač, „stranac“, mora obavezno biti student.

gluhoslijepe osobe

Na današnji dan

Hellen Keller upoznaje svoju čudotvorku

Čudo u učenju putem sricanja riječi na Helenin dlan dogodio se u trenutku kada je Sullivan držala Heleninu ruku pod mlazom vode i sricala riječ „voda“. Nakon toga čuda, Helen Keller je nastavila raditi i naučila je čitati, pisati i govoriti.