LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Australski nogomet

Hrvatska reprezentacija osvojila zlato u muškoj i broncu u ženskoj konkurenciji na Europskom kupu

U tim turnira zasluženo je uvršten Igor Galez, koji je cijeli turnir igrao bez greške i pokazao se kao zid u obrani za kojeg protivnici nisu imali rješenje. Za trenera turnira izabran je naš Josip Kravar, ujedno i predsjednik Saveza australskog nogometa Hrvatske, čiji se doprinos uspjesima ovog sporta u Hrvatskoj ne može riječima opisati.

U tim turnira zasluženo je uvršten Igor Galez, koji je cijeli turnir igrao bez greške i pokazao se kao zid u obrani za kojeg protivnici nisu imali rješenje. Za trenera turnira izabran je naš Josip Kravar, ujedno i predsjednik Saveza australskog nogometa Hrvatske, čiji se doprinos uspjesima ovog sporta u Hrvatskoj ne može riječima opisati.

Hrvatski reprezentativci u australskom nogometu proslavili su se na Europskom kupu. Naši dečki popeli su se na sam vrh Europe, dok su cure osvojile brončanu medalju. Doček muške i ženske reprezentacije je danas, 11. listopada u vinoteci Bornstein, na Kaptolu 19 u 20 h, a pozvani su prijatelji Saveza, obitelji i svi oni koji žele čestitati novim prvacima.

Proteklog vikenda (subota, 8. listopada) u Lisabonu je održan Europski kup u australskom nogometu. Pod okriljem europske krovne organizacije AFL Europe okupile su se ponajbolje reprezentacije „starog kontinenta“. 15 muških i 7 ženskih timova borilo se za najsjajnija odličja na najvećem natjecanju u australskom nogometu izvan Australije. Dok je naša ženska reprezentacija tek stupila na međunarodnu scenu (debitirale prošle godine na Euro kupu u Umagu), muški tim je već godinama u samom europskom vrhu i ovog su puta krenuli prema Portugalu s najvećim mogućim ambicijama.

Da su naši dečki, popularni Vitezovi (Croatian Knights), među glavnim kandidatima za medalje nagovijestili su već kroz utakmice u skupini. U prvom meču protiv Italije krenuli su dominantno. Bili su izrazito posloženi te su radili minimalne greške. Osjećala se mala nervoza, ali ona pozitivna, sportska. Talijani su se pokazali kao jači trening te su poraženi 60:2. Slijedio je Wales, ključna utakmica za prolazak skupine. Tijekom prvog poluvremena naš je sastav sve imao u svojim rukama, da bi se u drugom ipak malo opustio i napravio nekoliko kardinalnih pogrešaka. Wales se uz 4 gola (gol vrijedi 6 bodova) i samo jedan behind (1 bod) potpuno vratio u utakmicu. Na sreću, nije bilo iznenađenja i Vitezovi su uspješno priveli utakmicu kraju pobjedivši 40:28. Nakon ozbiljnog razgovora i „packi“ od trenera Kravara i Molnara, ekipa je potpuno ozbiljno pristupila posljednjoj utakmici u skupini te je rutinski svladala Austriju za potvrdu prvog mjesta skupine A. Slijedilo je polufinale i dvoboj sa starim znancima – Njemačkom, koja je izgledala vrlo jaka. Među ostalim, svladali su domaćine Portugalce 115:1. Ipak, pristup igrača i agresivna igra s izrazitom koncentracijom te provedba svih taktičkih zamisli trenera pokazala je njemačkom sastavu da smo im i dalje nesavladiva prepreka (još uvijek čekaju na prvu pobjedu protiv nas). Prolazak u finale proslavio se kratko te se s nestrpljenjem čekao rasplet s druge strane ždrijeba. Unatoč očekivanjima Engleza u finalu, suparnik s kojim smo odmjerili snage bila je Irska, ekipa koju smo u posljednjim sekundama svladali prošle godine u Umagu te tako osvojili broncu. O Ircima inače znamo dosta, ali ovdje je nepoznanica bila čak pedeset posto njihovog tima.

I kakvo je to finale bilo, za povijest. Hrvatska je imala kontrolu cijelo prvo poluvrijeme i sve se činilo baš kako treba. Poluvrijeme je završilo 28:8 u našu korist. U nastavku kao da je ponestalo koncentracije u našim redovima. Irci se s dva brza gola vraćaju u igru i ne samo da su došli blizu nego su i propustili dvije šanse za pobjedu. Ispostavilo se da su to bile zadnje dvije šanse. Nakon povijesnog neriješenog rezultata 35:35 i prvih produžetaka ikad hrvatska momčad uzima stvar u svoje ruke. Igrali smo u dva produžetka puno agresivnije, pametnije, imali veću želju te smo na krilima odlične publike došli do, na kraju uvjerljive pobjede 53:39.

Drugo je ovo zlato s Europskog kupa, nakon Milana iz 2010. godine te ukupno deveta medalja (!) s ovog natjecanja, što nas čini najtrofejnijom reprezentacijom u Europi. Osvajanje zlata potvrda je dobrog rada ovog Saveza, koji je pred koju godinu proglašen i najbrže rastućim savezom australskog nogometa u Europi, pa nam je do sada dvaput pripala i velika čast u organizaciji Europskog kupa u Hrvatskoj (2009. u Samoboru i 2015. u Umagu).

Teško je izdvojiti nekog pojedinca, jer su svi dali svoj maksimum i pokazali kako se bori za crveno-bijele kockice, od iskusnog kapetana Tomislava Cvetka do mladog Hrvoja Kežića, koji je sa samo 15 godina pokazao igračku zrelost. U tim turnira zasluženo je uvršten Igor Galez, koji je cijeli turnir igrao bez greške i pokazao se kao zid u obrani za kojeg protivnici nisu imali rješenje. Za trenera turnira izabran je naš Josip Kravar, ujedno i predsjednik Saveza australskog nogometa Hrvatske, čiji se doprinos uspjesima ovog sporta u Hrvatskoj ne može riječima opisati.

S druge strane, ženska reprezentacija, popularno prozvana Croatian Queens, stigla je u Lisabon u novom izdanju, u odnosu na prošlogodišnji debi u Umagu na Euro kupu, gdje su odmah osvojile četvrto mjesto. Važno je naglasiti da je to ekipa uglavnom sastavljena od srednjoškolki, pa su tako neke reprezentacije bile i duplo starije od naših cura. Bez obzira na to, Kraljice su bile genijalne. Smještene su u skupinu B s Danskom i Švedskom. Nakon što su izgubile prvu utakmicu od švedskog sastava, pokazale su karakter i pobijedile Dankinje. Ždrijeb ih je zatim vodio na jaku Irsku, gdje je trener Hrvoje Habljak čuvao neke ključne igračice, što se pokazalo kao odličan taktički potez. Irska je prvak i nema veliku konkurenciju osim Engleske, koju su i savladale u finalu, tako da smo se fokusirali na treće mjesto i borbu protiv Šveđanki, od koji smo izgubili u skupini. Kako u svakom sportu volimo držati publiku „na iglama“, ni ovdje nije bilo drugačije. Naše su cure bile u zaostatku, no izrazitom upornošću i borbenošću preokrenule su utakmicu i uzele povijesnu pobjedu 18:10. Pobjeda je to koja je donijela prvu žensku medalju, brončanog sjaja u „hrvatske vitrine“. Ana Barišić je izabrana u tim turnira. Velike čestitke idu treneru Hrvoju Habljaku, koji je iz najmlađe ekipe na turniru izvukao maksimum i naznačio da će i u ženskoj konkurenciji Hrvatska imati veliku uzdanicu na natjecanjima koja nas čekaju iduće godine

Jedanaest godina. Toliko traje priča o australskom nogometu u Hrvatskoj. Za mnoge još ipak egzotični sport, inače broj jedan u Australiji, gdje se i jedino igra profesionalno. S obzirom da ima status amaterskog sporta, uvelike ovisi o odricanjima i neizmjernom trudu pojedinaca koji izdvajaju svoje vrijeme, rad i novac. Svi su članovi Saveza volonteri, većinom studenti, pa to ovu priču čini još ljepšom. Trenutno u Hrvatskoj postoji 7 muških klubova te 2 ženska, koji se natječu u Hrvatskoj ligi australskog nogometa (HLAN) koja se prvi put ove sezone emitirala na Sportskoj TV te nastupaju u europskim natjecanjima, kao što su Liga prvaka u Amsterdamu i Centralna europska liga (CEAFL). Zahvaljujući dobrim ljudima, podršci Australskog Veleposlanstva u Hrvatskoj i donatorima te sponzorima nadamo se kako će naš Savez i dalje biti ponos sve veće footy zajednice u Hrvatskoj, a ne sumnjamo kako će naše reprezentacije i dalje donositi najsjajnija odličja s najvećih natjecanja.