LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah

Goran Čolak brani naslov u Beogradu

Naš će ronilac braniti čak tri zlata s ranijih prvenstava.

Naš će ronilac braniti čak tri zlata s ranijih prvenstava.

Kada je slavni jamajčanski sprinter Usain Bolt na Svjetskom prvenstvu 2009. u Berlinu u samo nekoliko dana skinuo svjetske rekorde na 100 i 200 metara, taj događaj u međunarodnoj javnosti primljen je kao svjetska senzacija.

Ono što je "Lightning Bolt" učinio u atletici već godinama jedan Hrvat čini u ronjenju na dah. Od 2007. do danas Goran Čolak desetak je puta srušio svjetske rekorde u različitim ronilačkim disciplinama, a trenutačno drži svjetski rekord postignut prošle godine na Tenerifimau kategoriji DYN - dinamike s perajama s prijeđenih 288 metara - u jednom jedinom dahu.

S posljednjeg Svjetskog bazenskog prvenstva u organizaciji AIDA-e, krovne međunarodne ronilačke organizacije sa sjedištem u Lausanni u Švicarskoj, Čolak se vratio s čak tri zlatne medalje koje je osvojio u disciplinama DYN - dinamike s perajama, DNF - dinamike bez peraja te STA - u statičnoj apnei ili zadržavanju daha.

U tom trenutku Čolak je postao jedini ronilac u cjelokupnoj povijesti ovog iznimno zahtjevnog sporta koji je na jednom jedinom prvenstvu osvojio sva tri najviša odličja. Niti jednom sportašu u ronjenju na dah prije njega to nije pošlo za rukom!

U Goranovom dinamičnom kalendaru novi veliki sportski izazov sad je pred njim: od 19. do 28. lipnja u Beogradu se održava Svjetsko bazensko prvenstvo - najbitnije i najprestižnije natjecanje u svijetu ronjenja na dah. Goran će nastupiti kao član Hrvatske reprezentacije pod vodstvom izbornika Vedrana Milata i trenera Ivana Drviša, koja je izabrana na Prvenstvu Hrvatske održanom ovog svibnja u Splitu.

 No za ovog izvanserijskog sportaša maksimalan plan nije obraniti samo jedno od tri zlata. Ljestvica je postavljena najviše moguće: Goranov je plan potvrditi sva tri najviša odličja.

 - Danas je sport napredovao toliko da je realno bilo koja medalja iz svake discipline uspjeh - komentira Goran u stanci intenzivnih priprema za skorašnje natjecanje. - Ljudi se danas specijaliziraju po disciplinama, tako da se uvijek natječem protiv specijalaca u svakoj od disciplina, a to je, recimo, kao da trčite 100, 200 i 400 metara na Olimpijskim igrama i očekujete zlato u svakoj od tih disciplina.

FOTO: FACEBOOK