LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Super Bowl

Dvoboj hrvatskih trenera u američkom nogometu

Na završnici doigravanja NFL lige američkog nogometa igrat će New England Patriotsi, koje vodi Bill Belichick, podrijetlom iz Karlovca, i Seattle Seahawksi, koje će voditi Pete Carroll iz Dubrovnika.

Na završnici doigravanja NFL lige američkog nogometa igrat će New England Patriotsi, koje vodi Bill Belichick, podrijetlom iz Karlovca, i Seattle Seahawksi, koje će voditi Pete Carroll iz Dubrovnika.

U nedjelju se u Phoenixu održava Super Bowl između New England Patriotsa i pravaka Seattle Seahawksa, a utakmica će ući u povijest jer će obje ekipe voditi treneri hrvatskih korijena.

Pete Carroll trener je branitelja naslova Seattle Seahawksea, a Bill Belichick vodi New England Patriotse.

Pete Carroll rođen je u San Franciscu, u Kaliforniji. Njegov djed Petar Ban rodio se u Dubrovniku. Osim što je danas trener Seattle Seahawksea, zanimljivo je kako je u razdoblju od 1997. do 1999. godine bio na čelu Patriotsa, koje danas vodi Belichick.

Bill Belichick jedan je od najuspješnijih trenera, a Patriotse trenira već punih 14 godina. S njima je šest puta igrao Super Bowl te osvojio tri naslova prvaka. Belichickovi djed i baka Ivan i Marija Barković došli su u Ameriku kasnih 1800.-ih godina iz sela Draganić kraj Karlovca. Billov otac Steve Belichick bio je pomoćni trener i skaut nogometne momčadi Američke vojne pomorske akademije.

Osim Belichicka, hrvatskih korijena je i jedan njegov obrambeni igrač Rob Ninkovich, čiji su roditelji iz Hrvatske odselili na područje Chicaga.

Hrvati imali značajnu ulogu i 2012. godine

Zanimljivo je kako je ovo drugi put u tri godine da Hrvati imaju značajnu ulogu u Super Bowlu.

2012. godine Belichickovi su Patriotsi, za koje je nastupao Ninkovich, izgubili od hrvatskog Amerikanca Davida Diehla i njegove ekipe New York Giantsa. Uz to, utakmica se igrala na stadionu Lucas Oil koji je dobio ime po Anthonyju Lucasu, rođenom kao Antun Lučić iz Splita. Lucas je otac naftnog rudarstva u SAD-u. 

Super Bowl je završnica doigravanja NFL lige američkog nogometa te se smatra najvećim sportskim događajem u SAD-u, koji će gledati više od 110 milijuna Amerikanaca.

FOTO: FLICKR/LA JORNADA SAN LUIS