Sportsko-donatorsko druženje

Don Ivan Marijanović mijenja pogled na sport

Don Ivan Marijanović

– Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava svećenik.

Rijedak je prizor da na košarkaškim utakmicama s klupe igrače bodri svećenik. To je posve normalno u slučaju hrvatskog prvoligaša Košarkaškog kluba Bosco, čije utakmice vjerno prati osnivač kluba don Ivan Marijanović, salezijanac koji je svoj svećenički put posvetio radu s mladima. Slijedeći tako velikog odgajatelja svetog Ivana Bosca, koji je djecu i mlade odgajao na razne načine, a igra im je bila najprivlačnija, sažima njegov jedinstven pristup odgoju riječima odgajati igrajući – igrati odgajajući.

Upravo ovaj klub u utorak, 24. listopada slavi 25 godina postojanja. U dvorani Boćarskog doma u Zagrebu održat će se sportsko-donatorsko druženje s početkom u 19 sati. Na svečanoj utakmici različiti će uzrasti KK Bosco zaigrati protiv ekipe političara i zvijezda. Zatim će se održati donatorska večera na kojoj će se prikupljati prijeko potrebna sredstva za rad kluba, kao i za nabavu nužne opreme. U programu je i aukcija košarkaških dresova poznatih ekipa s potpisima njihovih zvijezda.

– Salezijanci uvijek prednjače u odnosu prema sportu. Naš cilj je jasan: da se kroz bavljenje nekim sportom mladi čovjek razvija i raste. Upravo zato smo i pokrenuli KK Bosco, kao košarkašku ekipu koja će mlade odgajati. Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava don Ivan.

Strastveni sportaš u mladosti, don Ivan bavio se stolnim tenisom i košarkom, a za vrijeme studija u Rimu bio je član malonogometne reprezentacije Hrvatske. Ljubav prema sportu prenio je u svoj rad sa spomenutim klubom. U početku je trenirao, razvozio igrače, nabavljao opremu, ali upravo zahvaljujući njegovu trudu, klub je toliko narastao da sam više ne može sve stići. Uz svećeničko zvanje i bavljenje sportom, radio je i kao profesor etike i vjeronauka na Policijskoj akademiji u Srednjoj i Višoj školi u Zagrebu, a autor je i nekoliko knjiga koje se bave odgojem djece i mladih. Upravo je nedavno pripremio Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti namijenjen profesorima, roditeljima i svima koji se bave odgojem mladih.

– KK Bosco pokrenuli smo 1992., a prvo naše natjecanje izvan Hrvatske bilo je u Barceloni u dvorani u kojoj je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila srebrnu olimpijsku medalju. Od tada je na međunarodnim susretima jedna od naših ekipa uvijek bila među prve tri, što nema niti jedna zemlja na svijetu! – ponosno kaže don Ivan te dodaje – Uz sportaše, klub omogućuje i edukaciju trenera, a neki od naših trenera ostvarili su odlične karijere. Najbolji pokazatelj našeg uspjeha je činjenica što je seniorska ekipa ušla u A1 ligu, što je najveći klupski uspjeh do sad! –

KK Bosco trenira i igra u više dvorana, a domicilna mu je u Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji. Uz sportsku funkciju, odgojna je to i obrazovna ustanova. Djeca, osim treniranja i igranja, imaju mogućnost besplatne instrukcije iz različitih predmeta u sklopu Crkve te odlaske na ljetovanja i zimovanja. Klub broji više od 150 članova, a sve mlađe sekcije natječu se u prvoj ligi. Organizira brojne humanitarne turnire i utakmice kojima se skupljaju sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija. Bosco se financira simboličnim članarinama i donacijama, a s mališanima naporno rade stručne osobe, licencirani treneri košarke. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun IBAN: HR1123600001102422438.

Komentari na članak

Vezani članci

Rast nezaposlenosti u Hrvatskoj

MJERE ZAPOŠLJAVANJA

„EU garancija za mlade“ pri traženju posla

Europska unija propisala je mjere koje bi trebale pomoći mladima pri stalnom zaposlenju. U Hrvatskoj te mjere provodi Zavod za zapošljavanje.

Pripravništvo

Sve što treba znati o poslu prije pravog posla

Najčešće zablude o pripravništvu

Većina mladih s pripravništvom se susreće za vrijeme ili nakon završetka fakulteta. Donosimo vam neke od najčešćih zabluda o poslu koji vas treba osposobiti za samostalan rad.

Ljetni posao

Radno ljeto

7 tipičnih ljetnih poslova i sve njihove čari

Diplomirani ekonomisti postaju konobari, informatičari iznajmljuju jet-skije, a pravnici apartmane. Bacimo pogled na najčešća i najzanimljivija zanimanja s kojima se susrećemo u turističkoj sezoni.

Lipanjski susret mladih grada Splita – oduševljena publika

Održan posljednji susret mladih grada Splita i okolice

„Najveći vrhunac sreće doživjet ćemo kada budemo svoji, a ne puni želje da budemo netko drugi“

Donosimo vam video i fotogaleriju posljednjeg susreta mladih grada Splita i okolice u ovoj akademskoj godini na kojem su mladi Splićani tražili odgovor na pitanje – Kako biti sretan?.

Karlo Kolesar, Mirando Mrsić

Uređeno pitanje oko suradnje na projektima od zajedničkog interesa

Svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Prema potpisanom Sporazumu, na prijedlog Vijeća studenata veleučilišta i viskokih škola RH, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava sudjelovati će na tematskim događanjima vezanim uz osvještavanje o važnosti reformskih procesa u području obrazovanja.