Sportsko-donatorsko druženje

Don Ivan Marijanović mijenja pogled na sport

Don Ivan Marijanović

– Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava svećenik.

Rijedak je prizor da na košarkaškim utakmicama s klupe igrače bodri svećenik. To je posve normalno u slučaju hrvatskog prvoligaša Košarkaškog kluba Bosco, čije utakmice vjerno prati osnivač kluba don Ivan Marijanović, salezijanac koji je svoj svećenički put posvetio radu s mladima. Slijedeći tako velikog odgajatelja svetog Ivana Bosca, koji je djecu i mlade odgajao na razne načine, a igra im je bila najprivlačnija, sažima njegov jedinstven pristup odgoju riječima odgajati igrajući – igrati odgajajući.

Upravo ovaj klub u utorak, 24. listopada slavi 25 godina postojanja. U dvorani Boćarskog doma u Zagrebu održat će se sportsko-donatorsko druženje s početkom u 19 sati. Na svečanoj utakmici različiti će uzrasti KK Bosco zaigrati protiv ekipe političara i zvijezda. Zatim će se održati donatorska večera na kojoj će se prikupljati prijeko potrebna sredstva za rad kluba, kao i za nabavu nužne opreme. U programu je i aukcija košarkaških dresova poznatih ekipa s potpisima njihovih zvijezda.

– Salezijanci uvijek prednjače u odnosu prema sportu. Naš cilj je jasan: da se kroz bavljenje nekim sportom mladi čovjek razvija i raste. Upravo zato smo i pokrenuli KK Bosco, kao košarkašku ekipu koja će mlade odgajati. Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava don Ivan.

Strastveni sportaš u mladosti, don Ivan bavio se stolnim tenisom i košarkom, a za vrijeme studija u Rimu bio je član malonogometne reprezentacije Hrvatske. ljubav prema sportu prenio je u svoj rad sa spomenutim klubom. U početku je trenirao, razvozio igrače, nabavljao opremu, ali upravo zahvaljujući njegovu trudu, klub je toliko narastao da sam više ne može sve stići. Uz svećeničko zvanje i bavljenje sportom, radio je i kao profesor etike i vjeronauka na Policijskoj akademiji u Srednjoj i Višoj školi u Zagrebu, a autor je i nekoliko knjiga koje se bave odgojem djece i mladih. Upravo je nedavno pripremio Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti namijenjen profesorima, roditeljima i svima koji se bave odgojem mladih.

– KK Bosco pokrenuli smo 1992., a prvo naše natjecanje izvan Hrvatske bilo je u Barceloni u dvorani u kojoj je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila srebrnu olimpijsku medalju. Od tada je na međunarodnim susretima jedna od naših ekipa uvijek bila među prve tri, što nema niti jedna zemlja na svijetu! – ponosno kaže don Ivan te dodaje – Uz sportaše, klub omogućuje i edukaciju trenera, a neki od naših trenera ostvarili su odlične karijere. Najbolji pokazatelj našeg uspjeha je činjenica što je seniorska ekipa ušla u A1 ligu, što je najveći klupski uspjeh do sad! –

KK Bosco trenira i igra u više dvorana, a domicilna mu je u Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji. Uz sportsku funkciju, odgojna je to i obrazovna ustanova. Djeca, osim treniranja i igranja, imaju mogućnost besplatne instrukcije iz različitih predmeta u sklopu Crkve te odlaske na ljetovanja i zimovanja. Klub broji više od 150 članova, a sve mlađe sekcije natječu se u prvoj ligi. Organizira brojne humanitarne turnire i utakmice kojima se skupljaju sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija. Bosco se financira simboličnim članarinama i donacijama, a s mališanima naporno rade stručne osobe, licencirani treneri košarke. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun IBAN: HR1123600001102422438.

Komentari na članak

Vezani članci

Nada

Hrvatsko Nadzemlje Split

O nadi vjernika i svjetovnoj nadi progovara Hrvatsko Nadzemlje na novom susretu mladih

Tema susreta mladih grada Splita je „Nada“ i posvećena je Susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji će se krajem travnja ove godine održati u Vukovaru.

Uručena vrijedna donacija riječkom studiju Dentalne medicine

Medicinski fakultet Rijeka

Uručena vrijedna donacija riječkom studiju Dentalne medicine

Uz pomoć uređaja, koji će se u Hrvatskoj prvi put koristiti upravo na Medicinskom fakultetu, Studij dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci postaje jedan od vodećih centara na području CAS CAM tehnologije.

One Tree Hill 1

Zanimljivi detalji o seriji i glumcima

15 detalja koje niste znali o „One Tree Hillu"

Sjećate li se Lucasa, Nathana, Haley, Peyton i Brooke? Ako je odgovor potvrdan, pogledajte listu stvari koje možda niste znali o njima i o popularnoj seriji.

SCool Fest: Palac gore

Radićevi dani

FOTO: Drugi dan SCool Festa u znaku sporta

U dvorištu studentskog doma na Savi igrala se košarka, nogomet, odbojka, karte... Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji koju smo vam pripremili.

Sigetska bitka

Natječaj društva hrvatskih književnika

Napišite roman o Sigetskoj bitci i osvojite 20 tisuća kuna!

Volite pisati? Društvo hrvatskih književnika vam nudi mogućnost da napišete roman o Sigetskoj bitci i usput zaradite 20 tisuća kuna!