Sportsko-donatorsko druženje

Don Ivan Marijanović mijenja pogled na sport

Don Ivan Marijanović

– Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava svećenik.

Rijedak je prizor da na košarkaškim utakmicama s klupe igrače bodri svećenik. To je posve normalno u slučaju hrvatskog prvoligaša Košarkaškog kluba Bosco, čije utakmice vjerno prati osnivač kluba don Ivan Marijanović, salezijanac koji je svoj svećenički put posvetio radu s mladima. Slijedeći tako velikog odgajatelja svetog Ivana Bosca, koji je djecu i mlade odgajao na razne načine, a igra im je bila najprivlačnija, sažima njegov jedinstven pristup odgoju riječima odgajati igrajući – igrati odgajajući.

Upravo ovaj klub u utorak, 24. listopada slavi 25 godina postojanja. U dvorani Boćarskog doma u Zagrebu održat će se sportsko-donatorsko druženje s početkom u 19 sati. Na svečanoj utakmici različiti će uzrasti KK Bosco zaigrati protiv ekipe političara i zvijezda. Zatim će se održati donatorska večera na kojoj će se prikupljati prijeko potrebna sredstva za rad kluba, kao i za nabavu nužne opreme. U programu je i aukcija košarkaških dresova poznatih ekipa s potpisima njihovih zvijezda.

– Salezijanci uvijek prednjače u odnosu prema sportu. Naš cilj je jasan: da se kroz bavljenje nekim sportom mladi čovjek razvija i raste. Upravo zato smo i pokrenuli KK Bosco, kao košarkašku ekipu koja će mlade odgajati. Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava don Ivan.

Strastveni sportaš u mladosti, don Ivan bavio se stolnim tenisom i košarkom, a za vrijeme studija u Rimu bio je član malonogometne reprezentacije Hrvatske. Ljubav prema sportu prenio je u svoj rad sa spomenutim klubom. U početku je trenirao, razvozio igrače, nabavljao opremu, ali upravo zahvaljujući njegovu trudu, klub je toliko narastao da sam više ne može sve stići. Uz svećeničko zvanje i bavljenje sportom, radio je i kao profesor etike i vjeronauka na Policijskoj akademiji u Srednjoj i Višoj školi u Zagrebu, a autor je i nekoliko knjiga koje se bave odgojem djece i mladih. Upravo je nedavno pripremio Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti namijenjen profesorima, roditeljima i svima koji se bave odgojem mladih.

– KK Bosco pokrenuli smo 1992., a prvo naše natjecanje izvan Hrvatske bilo je u Barceloni u dvorani u kojoj je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila srebrnu olimpijsku medalju. Od tada je na međunarodnim susretima jedna od naših ekipa uvijek bila među prve tri, što nema niti jedna zemlja na svijetu! – ponosno kaže don Ivan te dodaje – Uz sportaše, klub omogućuje i edukaciju trenera, a neki od naših trenera ostvarili su odlične karijere. Najbolji pokazatelj našeg uspjeha je činjenica što je seniorska ekipa ušla u A1 ligu, što je najveći klupski uspjeh do sad! –

KK Bosco trenira i igra u više dvorana, a domicilna mu je u Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji. Uz sportsku funkciju, odgojna je to i obrazovna ustanova. Djeca, osim treniranja i igranja, imaju mogućnost besplatne instrukcije iz različitih predmeta u sklopu Crkve te odlaske na ljetovanja i zimovanja. Klub broji više od 150 članova, a sve mlađe sekcije natječu se u prvoj ligi. Organizira brojne humanitarne turnire i utakmice kojima se skupljaju sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija. Bosco se financira simboličnim članarinama i donacijama, a s mališanima naporno rade stručne osobe, licencirani treneri košarke. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun IBAN: HR1123600001102422438.

Komentari na članak

Vezani članci

Young People Programme

Forum za međunarodnu suradnju i razvoj

Europska komisija nagrađuje mlade lidere diljem svijeta

Za sudjelovanje u Programu za mlade lidere koji će se održati u Bruxellesu bit će odabrano 16 mladih predstavnika. Sve troškove pokriva Europska komisija.

blaa

Prepreka koja nije nerješiva

Noćna mora neslaganja roditelja i srodne duše

Ponekad vam se veza čini kao iz bajke, a šlag na tortu bio bi upoznavanje vama savršene osobe s vašim roditeljima. Što učiniti ako upoznavanje pođe po zlu? Ne morate odmah dići ruke od svega jer ponekad razgovor i zrelo ponašanje može biti ključ za rješvanje problema.

Litvanski dnevnici

Tino Deželić

Daleko od ćirilice, lex Perkovića i Zdravka Mamića

– Vidiš, sve ovo ti je izgrađeno iz fonda Europske unije. – cimer mi pokazuje dvije prostrane, blještave građevine s druge strane. Riječ je o dvorani košarkaškog kluba „Žalgiris“, središtu sportske i vikend razbibrige svakog stanovnika Kaunasa od djevojčice do starice te golemom shopping centru „Akropolis“, u kojem je moguće naći bilo koju od životnih potrepština i nepotrepština.

Smeč, žene

Memorijal Vedran Jelavić natjecanje je međunarodnog karaktera

Tradicionalni božićni turnir u Dubrovniku

Pod organizatorskom palicom Sveučilišnog sportskog saveza Dubrovnik i ove se godine održava tradicionalno natjecanje u odbojci i košarci.

Traženje posla

Visoko četvrto mjesto po NEET kategoriji

Hrvatska po nezaposlenosti mladih i dalje u vrhu Europe

Prema podatcima Eurostata, u Hrvatskoj je 21,8 posto nezaposlenih od 15 do 29 godina. Dobra je vijest da većina mladih zapravo želi raditi.