Sportsko-donatorsko druženje

Don Ivan Marijanović mijenja pogled na sport

Don Ivan Marijanović

– Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava svećenik.

Rijedak je prizor da na košarkaškim utakmicama s klupe igrače bodri svećenik. To je posve normalno u slučaju hrvatskog prvoligaša Košarkaškog kluba Bosco, čije utakmice vjerno prati osnivač kluba don Ivan Marijanović, salezijanac koji je svoj svećenički put posvetio radu s mladima. Slijedeći tako velikog odgajatelja svetog Ivana Bosca, koji je djecu i mlade odgajao na razne načine, a igra im je bila najprivlačnija, sažima njegov jedinstven pristup odgoju riječima odgajati igrajući – igrati odgajajući.

Upravo ovaj klub u utorak, 24. listopada slavi 25 godina postojanja. U dvorani Boćarskog doma u Zagrebu održat će se sportsko-donatorsko druženje s početkom u 19 sati. Na svečanoj utakmici različiti će uzrasti KK Bosco zaigrati protiv ekipe političara i zvijezda. Zatim će se održati donatorska večera na kojoj će se prikupljati prijeko potrebna sredstva za rad kluba, kao i za nabavu nužne opreme. U programu je i aukcija košarkaških dresova poznatih ekipa s potpisima njihovih zvijezda.

– Salezijanci uvijek prednjače u odnosu prema sportu. Naš cilj je jasan: da se kroz bavljenje nekim sportom mladi čovjek razvija i raste. Upravo zato smo i pokrenuli KK Bosco, kao košarkašku ekipu koja će mlade odgajati. Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava don Ivan.

Strastveni sportaš u mladosti, don Ivan bavio se stolnim tenisom i košarkom, a za vrijeme studija u Rimu bio je član malonogometne reprezentacije Hrvatske. Ljubav prema sportu prenio je u svoj rad sa spomenutim klubom. U početku je trenirao, razvozio igrače, nabavljao opremu, ali upravo zahvaljujući njegovu trudu, klub je toliko narastao da sam više ne može sve stići. Uz svećeničko zvanje i bavljenje sportom, radio je i kao profesor etike i vjeronauka na Policijskoj akademiji u Srednjoj i Višoj školi u Zagrebu, a autor je i nekoliko knjiga koje se bave odgojem djece i mladih. Upravo je nedavno pripremio Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti namijenjen profesorima, roditeljima i svima koji se bave odgojem mladih.

– KK Bosco pokrenuli smo 1992., a prvo naše natjecanje izvan Hrvatske bilo je u Barceloni u dvorani u kojoj je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila srebrnu olimpijsku medalju. Od tada je na međunarodnim susretima jedna od naših ekipa uvijek bila među prve tri, što nema niti jedna zemlja na svijetu! – ponosno kaže don Ivan te dodaje – Uz sportaše, klub omogućuje i edukaciju trenera, a neki od naših trenera ostvarili su odlične karijere. Najbolji pokazatelj našeg uspjeha je činjenica što je seniorska ekipa ušla u A1 ligu, što je najveći klupski uspjeh do sad! –

KK Bosco trenira i igra u više dvorana, a domicilna mu je u Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji. Uz sportsku funkciju, odgojna je to i obrazovna ustanova. Djeca, osim treniranja i igranja, imaju mogućnost besplatne instrukcije iz različitih predmeta u sklopu Crkve te odlaske na ljetovanja i zimovanja. Klub broji više od 150 članova, a sve mlađe sekcije natječu se u prvoj ligi. Organizira brojne humanitarne turnire i utakmice kojima se skupljaju sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija. Bosco se financira simboličnim članarinama i donacijama, a s mališanima naporno rade stručne osobe, licencirani treneri košarke. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun IBAN: HR1123600001102422438.

Komentari na članak

Vezani članci

Napad panike, FOTO: Tumblr

Iva Mikić

Što ako napadi panike nikada ne prođu?

Kada god si pipate puls i izbrojite abnormalni broj, a znate da ste zdravi, radi se o napadu panike. Ako ste obišli sve moguće doktore, a nalazi su uredni, ako tlak mjerite nekoliko puta dnevno, a uvijek je u redu, znajte da su to napadi panike. Napad panike najodvratniji je osjećaj koji sam dosad doživjela – želiš pobjeći iz vlastite kože, a ne možeš.

Ležaljke na plaži

CISOK Varaždin

Saznajte sve o poslu turističkog animatora

Ako želite ovo ljeto provesti na Jadranu radeći kao turistički animator, svakako dođite na besplatnu prezentaciju u CISOK Varaždin i saznajte sve što vas zanima o tom poslu.

Exit Festival 2016 – drugi dan

Umag – Temišvar – Novi Sad – Budva

EXIT tim pokreće novi festival u Hrvatskoj

Novu je fazu kontinuirane misije regionalnog povezivanja EXIT tim započeo 2014. Ove je godine ostvario suradnju s hrvatskim gradom Umagom.

Studentica

Dvodnevna konferencija za mlade

ESN Zagreb oblikuje poduzetničke sposobnosti studenata

Dvodnevna konferencija o poduzetništvu mladih „Employ your Skills" naglasak stavlja na profesionalizaciju vještina i usmjeravanje budućnosti još u studentskoj i mladenačkoj dobi.

Triatlon

Europski kup u triatlonu 2017.

Zagreb u rujnu postaje sportsko središte mladih triatlonaca

Zagreb je stavljen na kartu gradova organizatora najznačajnijih natjecanja u triatlonu Europe pa će se tako 10. rujna na Jarunskom jezeru natjecati više od 400 mladih sportaša koji će upravo u našem glavnom gradu tražiti kartu za Olimpijske igre mladih, najjače juniorsko svjetsko natjecanje.