Sportsko-donatorsko druženje

Don Ivan Marijanović mijenja pogled na sport

Don Ivan Marijanović

– Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava svećenik.

Rijedak je prizor da na košarkaškim utakmicama s klupe igrače bodri svećenik. To je posve normalno u slučaju hrvatskog prvoligaša Košarkaškog kluba Bosco, čije utakmice vjerno prati osnivač kluba don Ivan Marijanović, salezijanac koji je svoj svećenički put posvetio radu s mladima. Slijedeći tako velikog odgajatelja svetog Ivana Bosca, koji je djecu i mlade odgajao na razne načine, a igra im je bila najprivlačnija, sažima njegov jedinstven pristup odgoju riječima odgajati igrajući – igrati odgajajući.

Upravo ovaj klub u utorak, 24. listopada slavi 25 godina postojanja. U dvorani Boćarskog doma u Zagrebu održat će se sportsko-donatorsko druženje s početkom u 19 sati. Na svečanoj utakmici različiti će uzrasti KK Bosco zaigrati protiv ekipe političara i zvijezda. Zatim će se održati donatorska večera na kojoj će se prikupljati prijeko potrebna sredstva za rad kluba, kao i za nabavu nužne opreme. U programu je i aukcija košarkaških dresova poznatih ekipa s potpisima njihovih zvijezda.

– Salezijanci uvijek prednjače u odnosu prema sportu. Naš cilj je jasan: da se kroz bavljenje nekim sportom mladi čovjek razvija i raste. Upravo zato smo i pokrenuli KK Bosco, kao košarkašku ekipu koja će mlade odgajati. Učimo ih kako poštivati suigrače, protivnika, suce, ali i sam sport, sportska i društvena pravila ponašanja. Važno je biti prijatelj, ekipa, a ne samo postići koš! – objašnjava don Ivan.

Strastveni sportaš u mladosti, don Ivan bavio se stolnim tenisom i košarkom, a za vrijeme studija u Rimu bio je član malonogometne reprezentacije Hrvatske. Ljubav prema sportu prenio je u svoj rad sa spomenutim klubom. U početku je trenirao, razvozio igrače, nabavljao opremu, ali upravo zahvaljujući njegovu trudu, klub je toliko narastao da sam više ne može sve stići. Uz svećeničko zvanje i bavljenje sportom, radio je i kao profesor etike i vjeronauka na Policijskoj akademiji u Srednjoj i Višoj školi u Zagrebu, a autor je i nekoliko knjiga koje se bave odgojem djece i mladih. Upravo je nedavno pripremio Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti namijenjen profesorima, roditeljima i svima koji se bave odgojem mladih.

– KK Bosco pokrenuli smo 1992., a prvo naše natjecanje izvan Hrvatske bilo je u Barceloni u dvorani u kojoj je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila srebrnu olimpijsku medalju. Od tada je na međunarodnim susretima jedna od naših ekipa uvijek bila među prve tri, što nema niti jedna zemlja na svijetu! – ponosno kaže don Ivan te dodaje – Uz sportaše, klub omogućuje i edukaciju trenera, a neki od naših trenera ostvarili su odlične karijere. Najbolji pokazatelj našeg uspjeha je činjenica što je seniorska ekipa ušla u A1 ligu, što je najveći klupski uspjeh do sad! –

KK Bosco trenira i igra u više dvorana, a domicilna mu je u Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji. Uz sportsku funkciju, odgojna je to i obrazovna ustanova. Djeca, osim treniranja i igranja, imaju mogućnost besplatne instrukcije iz različitih predmeta u sklopu Crkve te odlaske na ljetovanja i zimovanja. Klub broji više od 150 članova, a sve mlađe sekcije natječu se u prvoj ligi. Organizira brojne humanitarne turnire i utakmice kojima se skupljaju sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija. Bosco se financira simboličnim članarinama i donacijama, a s mališanima naporno rade stručne osobe, licencirani treneri košarke. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun IBAN: HR1123600001102422438.

Komentari na članak

Vezani članci

Traže se mladi koji bi čitali djeci slikovnice

Volonterska akcija "Mladi čitaju!"

Traže se mladi za čitanje slikovnica djeci

Sjećaš se najdraže slikovnice, voliš zvuk svog glasa i dobro se snalaziš s djecom?

Noćni hakl

Najveći turnir u uličnoj košarci

Noćni hakl u centru metropole

Prijave na turnir su potpuno otvorene, što znači da nema kotizacija, a nagradni fond vrlo je bogat. Prvaci će biti nagrađeni sa 7000 kuna, drugoplasirani s 5000 kuna, a trećeplasirani s 3000 kuna.

HZZ: liste

Treći Europski dan poslova

Mjere poticanja zapošljavanja mladih: ministar Mrsić potvrdio povišenje naknade za rad

Uz osobe koje će u novoj godini tek pristupiti ovom sistemu, novi iznos će biti primjenjiv i na sve oni koji trenutno odrađuju svoju "praksu".

Ilustracija pucanje na gol

Završnica sveučilišnih natjecanja

Dominacija studenata Sveučilišta u Zagrebu u tri sporta

Osim što su osvojili četverostruku krunu u košarci, zagrebački studenti osvojili su natjecanja i u rukometu, šahu i ženskom futsalu. Splitski studenti osvojili su natjecanje u muškom fustalu te odbojci na pijesku. U odbojci je prvo mjesto pripalo Riječanima i Puljankama.

Vilnius meeting

Profesionalizacija zanimanja

Četiri europske organizacije razvijaju edukacijsku „online“ platformu za radnike s mladima

Centar tehničke kulture Rijeka s trima partnerima, koji zapošljavaju i surađuju s brojnim radnicima s mladima u svakodnevnom radu, razvija edukacijsku platformu namijenjenu radnicima s mladima. Ideja je razviti njihova znanja i vještine u područjima suradnje s relevantnim dionicima, utjecaja na politike za mlade, dosezanja do mladih te korištenja ICT alata u radu.